radošās darbības nedēļa 2012
12. - 18.marts

15.03.2012

RADOŠUMS – RADOŠA PERSONA – RADOŠA EKONOMIKA – RADOŠA INDUSTRIJA

Radošuma resurss – individuālā jaunrade, prasmes un talants, kas sakņojas tautas kultūrvēsturē, ir Latvijas visbagātākais resurss. Šobrīd reāla eksportprece ir radošais intelekts un patentspējīgās tehnoloģijas farmācijā, medicīnā,  materiālzinātnē, nanotehnoloģijās, IT, BIO tehnoloģijās u.c.

Kas ir Radošās industrijas? Vispirms, tas ir vārdu savienojums, ko sabiedrības lielākā daļa neizprot, kaut arī daudzi procesi vairs nav iedomājami bez radošo industriju nozaru sadarbības. Te jāpiemin koncertuzvedumi, izstāžu darbība, skatuves māksla utt., kur komandā strādā mūziķi, mākslinieki, režisori, reklāmisti un daudzi citi, bez kuriem nav iedomājams labs pasākuma rezultāts. Radošās darbības nedēļa varētu būt kā sākums uzskatāmai izpratnei par šo vārdu savienojumu, reālā dzīvē visā Latvijā, iesaistot radošos cilvēkus radošos procesos un veicinot sadarbību ar konkrētu mērķi – radīt PRODUKTU.

Radošās industrijas (latīņu:industrius) ir, apm., 14 rūpniecības, kas balstītas radošās tradīcijās un perspektīvās – reklāma, arhitektūra, māksla, amatniecība, dizains, mode, izdevējdarbība, kino un video, TV un radio, interaktīvo spēļu programmatūra, mūzika, skatuves mākslas, fotogrāfija, programmatūras un datorpakalpojumi (Tatjana Volkova, Banku augstskola).

Šīs ir Autortiesību, Patentu, Preču zīmju un Dizaina nozares, kas veido “Radošās industrijas” un “Radošo ekonomiku” un atrodas uz kultūras un uzņēmējdarbības sliekšņa. Visas šīs industrijas ir mākslinieciski vērtigas un ekonomiski nozīmīgas.

Radošās darbības nedēļa RADI! mērķis ir kopīgs mums visiem - parādīt Latvijas radošo potenciālu, pieredzi un sasniegumus, kā arī veicināt izpratni un interesi par radošo un kultūras industriju sektoru, radošumu veicinošu izglītību, inovācijām un zināšanu ekonomiku un radošu pārvaldību.

Radošā ekonomika, kas balstīta Radošajās industrijās, ir Latvijas ekonomikas stūrakmeņi un Valsts kultūras identitātes pamats. Kultūras ministrijas iniciatīva, veicinot izpratni par Radošas industrijas  jēdzienu un aicinot uz sadarbību vairākas radošuma procesos un attīstībā iesaistītās ministrijas, ir ievērojams solis uz priekšu ar skatu mūsu kopīgā nākotnē.

radi_004

Ilustrācija no Radi!Latvija nedeļās ietvaros notiekošā pasākuma Arhitektūra, Dizaina un ..Tango 12.martā Rīgā, Bruņienieku ielas 47.nama pagalmā, visu albumu skatīt šeit.

 

Anita Grase, Latvijas Dizaineru savienība