radošās darbības nedēļa 2012
12. - 18.marts

15.03.2012

Balva radošākajām pašvaldībām būs krāsains pārsteigums no jaunajiem māksliniekiem

Radošās darbības nedēļas RADI! laikā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija visā Latvijā meklēja radošāko pašvaldību. Uz Radošuma balvu tika pieteikti 75 pašvaldību iesūtītie veiksmes stāsti.

Izveidot pašu balvu bija uzticēts Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centram un Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolai. Tās tapšanā tika ievēroti tie paši principi, kas pašvaldību vērtēšanā – galvenais ir sadarbība un inovatīvi risinājumi.

Ne tikai pašvaldību veiksmes stāsti, bet arī pati Radošuma balva tapusi neparastā procesā. Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas 4. kursa audzēkņi skolas direktora Jāņa Ziņģīša vadībā gleznojuši darbus pavisam īpašā veidā – piedaloties „gleznošanas spēlē” ar noteikumiem. Katram bija dots uzdevums piedalīties deviņu gleznu tapšanā, kur pie katra no audekliem projekta dalībnieki pavadīja vien pāris minūtes, gleznojot to, ko katram no viņiem nozīmē radošums. Pēcāk topošie mākslinieki devās pie nākamā audekla un papildināja kolēģa iesākto, pievienojot savu atbildes elementu.

Topošais gleznotājs Jānis Taurens par darba uzdevumu saka: „Radošums ir dzirksts, kas liek cilvēkam darboties”, savukārt Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas direktors, gleznotājs Jānis Ziņģītis uzsver, ka „radošums nav bezmērķīga spēlēšanās. Tas ir mērķtiecīgs process, kura pamatā ir zināšanas, prasmes un domāšana ārpus ierastajiem rāmjiem”.

 

Balvas veidošana un Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas audzēkņu sajūtas un viedokļi iemūžināti filmiņā, ko līdz ar pašu balvu saņems arī pašvaldības. 

Radošuma balvu deviņām radošākajām pašvaldībām pasniegs radošās darbības nedēļas RADI! noslēgumā piektdien, 16. martā 14.00 Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas izstāžu zālē, Ūdens ielā 2.

Inga Bika, Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs