radošās darbības nedēļa 2012
12. - 18.marts
pirms 12.marta / 12.03 / 13.03 / 14.03 / 15.03 / 16.03 / 17.03 / 18.03 / pēc 18.marta / nedēļas garumā / medijiem /

Kad: 15.marts, 10:00 - 16:30

Kas: Konference „Radošums Valsts pārvaldē: atvērtība, uzdrīkstēšanās, zināšanas”


Kur: Ārlietu ministrijas konferenču zāle

Dalībnieki: Valsts pārvaldes darbinieki

Vairāk informācijas: Konference plānota trīs daļās: Radošums pārvaldībā. Piemēri Latvijā; Pasaules piemēri; Radošums kā ilgtermiņa risinājums globāliem un lokāliem izaicinājumiem. Aicinām visus valsts pārvaldes darbiniekus un pašvaldības darbiniekus izvērtēt iespējas un piedalīties konferencē, jo konference ir plānota kā iekšējais valsts pārvaldes dialogs par to, kā mums pašiem pilnveidot savu darbību, veicināt radošumu valsts pārvaldē, savstarpēju sadarbību un kvalitāti.  Savu dalību konferencei lūdzam apstiprināt, sūtot epastu uz: Rihards.kalnins@li.lv līdz 13.martam. Ja nav iespējas apmeklēt konferenci visas dienas garumā, dalībnieki ir laipni aicināti apmeklēt arī konkrēti viņiem interesējošas tēmas.
Konferenci rīko Latvijas Institūts un UNESCO Latvijas Nacionālā komisija

Kontaktpersona: Rihards Kalniņš, Rihards.Kalnins@li.lv 


---

Kad: 15.marts, 9:30 - 15:30

Kas: Seminārs "Uz patērētāja izpēti balstīta produktu izstrāde starptautiskajiem tirgiem, izmatojot Delftas Tehniskajā universitātē (Nīderlande) aprobētu metodi"


Kur: Birojnīca, Satori ¼ telpa, Elizabetes ielā 83/85, Berga Bazārs, Rīga

Dalībnieki: Visi interesenti

Vairāk informācijas: Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar Eiropas Komisiju (Eiropas Biznesa atbalsta tīklu – EEN) radošās darbības nedēļas RADI 2012 ietvaros rīko bezmaksas semināru "Uz patērētāja izpēti balstīta produktu izstrāde starptautiskajiem tirgiem, izmatojot Delftas Tehniskajā universitātē (Nīderlande) aprobētu metodi". Sīkāku informāciju par semināra norisi un programu skatīt pielikumā. 

Kontaktpersona: Ginta Purmale, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, 29197390, ginta.purmale@liaa.gov.lv


---

Kad: 15.marts 10:00 - 12:00

Kas: Seminārs „Izglītības loma radošuma saglabāšanā un veicināšanā”


Kur: LU PPMF

Dalībnieki: Latvijas pedagoģisko augstskolu mācībspēki, doktoranti, maģistranti u.c.

Vairāk informācijas: Ar Britu padomes atbalstu Latvijā š.g. 15.martā plkst. 10.00 – 12.00 LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē B1 auditorijā notiks organizācijas „Creativity, Culture in Education” vadītāja Pola Kolarda ( Paul Collard) lekcija „Izglītības loma radošuma saglabāšanā un veicināšanā”.

Kontaktpersona: Tatjana Koķe, tatjana.koke@lu.lv


---

Kad: 15. marts, 19.00 - 21.30

Kas: "Radošas prātošanas radošā atmosfērā – Kas ir Dziesmu un Deju svētki radošuma laikmetā?"

Kur: Pērle, Tērbatas iela 65

Dalībnieki: Visi interesenti

Vairāk informācijas: Ikviens interesents tiek aicināts uz radošu sarunu par Dziesmu un deju svētku tradīcijas misiju radošuma laikmetā un XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku vēstījumu un programmu 2013. gadā. Sarunās piedalīsies Dziesmu un Deju svētku rīkotāja – Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra – direktore Dace Melbārde, kā arī citi Svētku tapšanā iesaistītie. Plašāka informācija un precīza programma sekos!

Kontaktpersona: Līga Ribicka liga.ribicka@knmc.gov.lv; 67228985 un Inga Bika inga.bika@knmc.gov.lv 67228985


---

Kad: 15.marts, 16:00 - 19:00

Kas: SKOLNIEKS PĒTNIEKS PILSĒTNIEKS radu saiets


Kur: Arhitektu namā, Torņa ielā 11, Rīgā

Dalībnieki: RADI! darba grupa, IZM un KM darbinieki, pedagogi, arhitekti un citi interesenti

Vairāk informācijas: Ņem līdzi bērnus vai audzēkņus un nāc iepazīties tuvāk ar jaunajiem arhitektiem, kopā būvējot ēkas ar garšu! Iedvesmojoties no estētisku ēdienu un gardas arhitektūras attēliem, pie celtniecības sīkmateriāliem klāta gara galda piesēdušais i lielais, i mazais SPP radinieks no SPP viesmīļu pasniegtās ēdienkartes varēs izvēlēties sava mielasta būvveidu. Garšīgās būvniecības procesam fonā dzirdēsiet arhitektu mājas viesību mūziku, kam pārtrūkstot un atkal atsākot skanējumu, pārsteigtie SPP radinieki turpinās baudīt vēl lielāku interešu saikni ar ikvienu no blakus sēdētājiem. Līdz brīdim, kad no rokas rokā kopīgi cepto, vārīto un garnēto celtņu vīzijas ļaus izjust veselīgu sātu no svarīgā komandas darba apbūvētās vides veidošanā! Brīvdomīgās izglītības projekts SKOLNIEKS PĒTNIEKS PILSĒTNIEKS ir Latvijas Arhitektu savienības Jauno Arhitektu apvienības iniciatīva, kas uzsākta 2009.gadā, lai apbūvētās vides veidošanas mākslā ievadītu bērnus un skolu jauniešus. 

Kontaktpersona: Indra Ķempe, indra@skolniekspetniekspilsetnieks.lv


---

Kad: 15.marts, 18:00

Kas: Saruna par dizainu, amatniecību un mūsdienu etnogrāfiju: Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas ekspozīcijas ‘React!’ prezentācija


Kur: Ziemeļu Ministru padomes birojā, Berga Bazārā, Marijas ielā 13/3, Rīgā

Dalībnieki: Dizaineri: Liene Jākobsone, Jekaterina Stakle, Gita Deksne, Indra Merca, Laura Danilāne, Baiba Linga-Bērziņa, Ints Neiberts, Agnese Pundiņa, Liena Podiņa; visi interesenti

Vairāk informācijas: Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļa jau 7.reizi piedalījās Stokholmas mēbeļu meses jauno dizaineru darbu izstādē Greenhouse. Ekspozīcija ar nosaukumu 'React!' atklāja, kā Latvijas jaunie dizaineri izprot savu piederību tradicionālajai amatniecībai, kādu redz etnogrāfiju un tautas identitāti laikmetīgā kontekstā un turpinājumā. Pēc atzīnīgi vērtētās dalības Stokholmas mēbeļu mesē, autori vēlas ar paveikto iepazīstināt arī Latvijas interesentus. Aicinām uz neformālu sarunu par dizainu un amatniecību, roku darbu un mūsdienu latviskumu! Vakara gaitā atklāsim izstādi 'React!', dzirdēsim pašu dizaineru stāstus, kā arī atcerēsimies Stokholmā piedzīvoto. Diskusija notiks ceturtdien, 15.martā, plkst.18:00 Ziemeļu Ministru padomes birojā. Ekspozīcija būs apskatāma no 12.marta līdz 12.aprīlim Ziemeļu Ministru padomes birojā, Berga Bazārā, Marijas ielā 13/3, Rīgā.

Kontaktpersona: Liene Jākobsone, 29396551; Ginta Tropa, 26362558, www.designlv.lv/reactwww.designlv.lvwww.lma.lvwww.norden.lv


---

Kad: 15.marts, 19:00 – 21:00

Kas: Seminārs un diskusija „SIMBIOZES meklējumiem starp dizaineriem un uzņēmējiem”


Kur: SIA PATTE jaunatklātajās telpās, Vecrīgā, Vaļņu ielā 8 (ieeja no pagalma)

Dalībnieki: Latvijas radošie uzņēmēji, dizaineri un mākslinieki, studenti un citi interesenti.

Vairāk informācijas: Latvijas radošie uzņēmēji, dizaineri un mākslinieki aicina uz SIMBIOZES meklējumiem Radošās darbības nedēļas RADI! ietvaros. Vakara gaitā, brīvā un draudzīgā atmosfērā būs iespēja uzzināt starpdisciplināru dizaina teoriju, kas noderēs gan uzņēmējiem, gan dizaineriem, Latvijas mazo radošo uzņēmumu pieredzi, iepazīties ar dizaineru un mākslinieku papīra liešanas tehniku meklējumiem un radošiem savienojumiem, dalīties pieredzē, iesaistīties diskusijās un veidot jaunas radošās simbiozes! Sabīne Koklačova no Latvijas Dizaineru savienības stāstīs par ekodizaina principiem un stratēģiju modeli, kas palīdz uzņēmēju un dizaineru savstarpējā sadarbībā produktu veidošanas procesā, kā arī iepazīstinās ar desmit produktu dizaina veidošanas principiem. Radošos uzņēmumus pārstāvēs un savā simbiozes pieredzē dalīsies PATTE un māksliniece Laura Danilāne, kā arī papīra dizaina studija BUNGALA. Vakara gaitā papīra māksliniece Ilze Dilāne no Cronquist Paper Studio PMMS atklās noslēpumu par papīra liešanas tehnikām un iespējām, kuras apguvusi studējot Amerikas Savienotajās Valstīs. Savukārt, Parus Studio iepazīstinās ar jaunu konceptu, savienojot ikdienā tik ierasto papīru ar mūsdienīgām 3D tehnoloģijām. Nāc un iedvesmojies radošai simbiozei – attiecībām, kuras var izveidoties tikai divām sugām dzīvojot kopā!

Kontaktpersona: Sabīne Koklačova, Latvijas Dizaineru savienība, 26407703, sabine.koklacova@design.lv


---

Kad: 15. marts, 10:30 – 16:00

Kas: Seminārs „Radošums izglītības sistēmā”

Kur: Liepājas mākslas vidusskolas Multifunkcionālajā zāle, Liepāja, Alejas iela 18

Dalībnieki: Kultūras un izglītības institūciju un organizāciju darbinieki, mākslinieki, dizaineri, arhitekti un citu kultūras un radošo industriju pārstāvji, uzņēmēji un citi interesenti

Vairāk informācijas: Radošums izglītības sistēmā – labās prakses piemēri. Radošuma un līdzdalības nozīme konkurētspējīgas izglītības veidošanā. Pārmaiņu nepieciešamība izglītībā. Konkurētspējīga izglītība radošajās industrijās. Semināru vada: Ph.D. Kristīne Āboliņa.

Kontaktpersona: Sigita Šiļvjane, 63021250, sigita.busa@zpr.gov.lv


---

Kad: 15.marts, 16:00

Kas: Regulāra diskusija "Valodas vizuālais formāts": Faktu un tēlu migrāciju lauks

Kur: LNB izstāde "Vīrieša skats: vīrietis senajās fotogrāfijās", Latvijas Nacionālā bibliotēka, K.Barona 14, Rīga

Dalībnieki: visi interesenti

Vairāk informācijas: Nepieciešamība  aktivizēt fotogrāfijas nozares pētnieku saskarsmi ar bibliotēkas informācijas krājuma veidotājiem un lietotājiem. Akcentēt vizuālās komunikācijas sektorā lietoto priekšstatu, jēdzienu izpratni ar nolūku uzlabot nozares zināšanu sistēmiskumu, saskarsmes terminu precizēšanu un publikāciju sistematizēšanu. Latvijas Nacionālajā bibliotēkā pieejamo foto nozares resursu- iespieddarbu un digitālo krājumu popularizēšana. 

Kontaktpersona: Vilnis Auziņš, 26571864, vilnis@fotoforma.lv


---

Kad: 15. marts, 12:00

Kas: Atvērto durvju diena


Kur: LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte

Dalībnieki: Visi interesenti

Vairāk informācijas: Informācija par fakultāti un tās daudzveidīgo studiju iespēju piedāvājumu. Tikšanās ar fakultātes vadību, studiju programmu pārstāvjiem un studentiem Studentu darbu izstādes – topošo Mājturības un mājsaimniecības skolotāju veidotie metāla ziedi, studiju programmas „Māksla” diplomandu grafiskā un interjera dizaina projekti. Iespēja izmēģināt savus spēkus improvizētā studiju programmas „Māksla” iestājpārbaudījumā.

Kontaktpersona: Aija Gravite, aija.gravite@lu.lv


---

Kad: 15.marts, 14:00 - 16:00

Kas: Matemātikas vizualizācija

Kur: Latvijas Jūras akadēmija, Jūrskola

Dalībnieki: 1. un 2. kursa Jūrskolas audzēkņi, Jūrskolas matemātikas skolotāja Ludmila Žalostiba

Vairāk informācijas: Izmantojot dažādus vizualizācijas paņēmienus, nodarbībā  Jūrskolas audzēkņi prezentē  radošajos darbos savas izjūtas par matemātikas un jūras jēdzienu  

Kontaktpersona: Ludmila Žalostiba, 22332616,  lja_jurskola@inbox.lv


---

Kad: 15.marts, 14:00 - 16:00

Kas: Radoša nodarbība par dzeju

Kur: Latvijas Jūras akadēmija, Jūrskola

Dalībnieki: 2. kursa kuģu mehānikas specialitātes audzēkņi, dzejniece Iveta Ratinīka

Vairāk informācijas: Tikšanās ar dzejnieci, radoši uzdevumi, teksta interpretācija. 

Kontaktpersona: Inga Zariņa, 67161112, inga.zarina@latja.lv


---

Kad: 15. marts, 18:30

Kas: Radošā apdrukas darbnīca „Klasika vienmēr modē!”

Kur: Izstāžu zāle Arsenāls, Torņa iela 1

Dalībnieki: Visi interesenti

Vairāk informācijas: Radošā apdrukas darbnīca „Klasika vienmēr modē!” kopā ar mākslinieci Diānu Dimzu-Dimmi. Darbnīcā katrs varēs pagatavot individuālu un stilīgu apģērbu vai aksesuāru ar slavenāko latviešu meistaru mākslas darbu reprodukciju sietspiedes tehnikā. Šobrīd piedāvājumā ir Jaņa Rozentāla, Teodora Zaļkalna, Voldemāra Matveja, Romana Sutas, Niklāva Strunkes, Kārļa Padega, Gustava Kluča un Borisa Bērziņa darbu attēli, kuriem pievienojams LNMM logo. Katru nedēļu paraugu klāsts apdrukai tiek papildināts. Apdrukāts krekls, kleita, maisiņš vai priekšauts būs lieliska dāvana gan sev, gan saviem tuviniekiem. Radiet paši savu modi, iedvesmojoties no Latvijas mākslas klasikas! Iepriekš jāpiesakās pa tālruni 67324461.

Kontaktpersona: Diāna Dimza-Dimme, 67324461, Diana.Dimza@lnmm.lv


---

Kad: 15. marts, 10:00 – 18:15

Kas: Radošā darbnīca „radi! sevi jaunā tēlā!”

Kur: Dobeles Pieaugušo izglītības un uzņēmējdarbības atbalsta centrs

Dalībnieki: Visi interesenti

Vairāk informācijas: Meklēsim idejas un attīstīsim radošu pieeju sava tēla veidošnā. Šis vienas dienas lekciju cikls  ļaus katrai sievietei uzzināt visu svarīgāko par sava individuālā stila veidošanu, atklājot jaunas prasmes, kā arī idejas sevis pilnveidošanā.

Kontaktpersona: Inese Deidereinese.deidere@dobele.lv


---

Kad: 14. un 15.marts, 10:00 -12:00

Kas: Radošās darbnīcas "Radi kopā ar mums"

Kur: Rīgā, Ieriķu ielā 2b, DAC "Cerību tilts" telpās

Dalībnieki: Priecāsimies uzņemt visus interesentus, īpaši skolēnus

Vairāk informācijas: Mēs esam biedrības "Rīgas pilsētas "Rūpju bērns"" viena no struktūrvienībām, kas sniedz pakalpojumus pieaugušām personām ar garīga rakstura traucējumiem. Mēs savā ikdienā izmantojam mākslas terapijas metodes (tekstilmāksla), lai mūsu klienti varētu veiksmīgāk integrēties sabiedrībā. Šajās radošās darbnīcās piedāvāsim iespēju pašu rokām izgatavot apsveikumu kartiņas saviem mīļotajiem, gan izšujot, gan veidojot dažādas aplikācijas (papīra, zīda).Nodarbības vadīs tekstimāksliniece Maija Kajaka ar ilggadīgu pieredzi šajā jomā. Taču visiem tiks piedāvāta arī iespēja iepazīties ar DAC "Cerību tilts" ikdienu, īpaši pievēršot uzmanību radošajām nodarbībām -šūto rotaļlietu gatavošana,aušana, adīšana, kartiņu izšūšana (klasiskā, kā arī diegu izotehnikā).  Uzskatam, īpaši tas varētu patikt skolēniem, taču kā jau minēju gaidām visus interesentus.  

Kontaktpersona: Gundega Tumpele, 67562191, 26358098, cerību.tilts@rupjuberns.lv, www.rupjuberns.lv    


---

Kad: 15.marts, 15:30 - 17:00

Kas: Programma Es un Māksla I

Kur: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, K.Valdemāra 10a

Dalībnieki: Visi muzeja apmeklētāji

Vairāk informācijas:

Programma ES UN MĀKSLA piedāvā tuvāk iepazīt mākslu caur paša pieredzi. Muzeja pastāvīgās ekspozīcijas un izstāžu darbi nodarbību laikā kļūst par izpētes objektu un tēmu zīmēšanas uzdevumiem. Šādi – skatoties, domājot, zīmējot – iespējams vairāk uzzināt gan par mākslas tapšanas procesu, gan mākslas darbu iekšējo struktūru, gan autoru personībām un laika kontekstu.

http://www.lnmm.lv/lv/lnmm/info/learn/programs/me-and-art/

Kontaktpersona: Diāna Dimza, 67324461, diana.dimza@lnmm.lv


---

Kad: 15. marts, 15:00 - 17:00

Kas: Programma: Es un māksla II

Kur: Izstāžu zāle Arsenāls, Torņa iela 1

Dalībnieki: Visi interesenti

Vairāk informācijas:

Nodarbības paredzētas apmeklētājiem no 9 gadu vecuma līdz pensijas vecumam.Nodarbības vada māksliniece, muzejpedagoģe Baiba Sprance. Materiāli līdzņemšanai: eļļas pasteļa krītiņi.

Ieejas maksa: 1,00 Ls

Kontaktpersona: Diāna Dimza, 67324461, diana.dimza@lnmm.lv


---

Kad: 15. marts, 18:00

Kas: Pasākums „Introvertās skaņu ainavas”

Kur: Izstāžu zāle Arsenāls, Torņa iela

Dalībnieki: Visi interesenti

Vairāk informācijas: Laikmetīgs muzikāls priekšnesums, savas kompozīcijas atskaņos mūziķis, komponists Oskars Herliņš.

Kontaktpersona: Diāna Dimza, 67324461, diana.dimza@lnmm.lv


---

Kad: 15.marts, 10:00 – 13:00

Kas: "Saulkrastu ideju mikseris"

Kur: Kultūras nams "Zvejniekciems"

Dalībnieki: Visi interesenti, īpaši aicināti pensijas vecuma ļaudis un jaunieši!

Vairāk informācijas: Liksim lietā savu radošumu, apvienosim idejas un kopā padarīsim Saulkrastus skaistākus, labākus un gaišākus! 15. martā k/n „Zvejniekciems” darbosies interesentu grupa, kuras mērķis būs prezentācijas sagatavošana. Ceturtās dienas uzdevumi - tikšanās ar novada domes vadību un novada attīstības plānošanas atbildīgajiem speciālistiem, lai precizētu datus un vienotos par novada attīstības virzieniem , kas būtu iekļaujami darba grupas prezentācijā.

Kontaktpersona: Vija Skudra, 67954179, 20222927, skudravija@inbox.lv  


---

Kad: 15. marts, 14:00 – 17:00

Kas: Praktiskā nodarbība: „ IT rīki mācību procesa modernizēšanai”

Kur: Dobeles Pieaugušo izglītības un uzņēmējdarbības atbalsta centrs

Dalībnieki: Dobeles novada pedagogi

Vairāk informācijas: Novada pedagogi savu radošumu un iztēli varēs izpaust mācoties veidot interaktīvas prezentācijas – ierunāt savu stāstījumu, pievienot video, fotogrāfijas, saites uz citiem resursiem, kā arī aktīvās pogas! Īpaši interesanti būs izveidot teksta ietvaru, kas prezentācijas demonstrēšanas laikā nodrošina „prāta vētras” metodes īstenošanu, ļaujot slaidos veikt ierakstus! Jaunapgūto prasmju pielietošana ikdienas darbā veidos mācību procesu mūsdienīgu. Tiks rasti jauni risinājumus mācību procesa modernizēšana

Kontaktpersona: Inese Deidereinese.deidere@dobele.lv


---

Kad: 15. marts, 16:00 - 20:00

Kas: RADOŠĀ INTERJERU DIZAINA EKSPRESDARBNĪCA & tekstila dizaina uzņēmuma STUDIO NATURAL atvērtās durvis.

Kur: Rīgā, Bruņinieku ielas 47. nama pagalma ēkās

Dalībnieki: Nobriedušas personības, kas grib IZPAUSTIES, IZJUST, SAPRAST un BŪT "šeit un tagad".

Vairāk informācijas: 16:00 - 20:00 RADOŠĀ INTERJERU DIZAINA EKSPRESDARBNĪCA, kurā arhitekti un dizaineri kopīgiem spēkiem atbildēs uz ikviena atnākušā   jautājumiem.17:00 – 20:00 tekstila dizaina uzņēmuma STUDIO NATURAL atvērtās durvis. Lins kā dzīves veids. ARGENTĪNAS TANGO, deja, kura sniedz izsmalcinātu radošu komunikāciju, atbrīvo un ļauj pašizteikties. 18:30 – 20:00 – piedalīšanās iesācēju grupā.

Kontaktpersona: www.design.lv, www.studionatural.lv, www.tangoargentino.lv


---

Kad: 28.februāris - 8.aprīlis

Kas: Inčukalna mākslinieku kopas izstāde "Augstāk par zemi"

Kur: Inčukalna Tautas nams

Dalībnieki: Visi interesenti

Vairāk informācijas: Koku galotnes tiecas mākoņos, tāpat kā cilvēku dvēseles tiecas pēc tīrā.  Ir reizes, kad dzīve pārvēršas brīnišķīgā sapnī, cilvēks jūtās vienkārši labi. Tad kā puns debesīs, viņa dvēsele pamana visu skaidrāk un krāšņāk. Šī izstāde ir kā piemērs radoša cilvēka dvēseles lidojuma atspoguļojums. Izstādē piedalās: Jānis Zvirbulis, Ieva Kalniņa, Boriss Samuss, Silvija Auere, Vallija Balode, Dace Saulīte, Vita Oša, Aija Ausēja-Rudzīte, Agnese Ozoliņa, Lilita Joņina, Jolanta Bodniece.

Kontaktpersona: Agnese Ozoliņa, 20026641


---

Kad: 15.marts, 14:00 - 17:00

Kas: Izstāde „Māksla kā pasaules brīnums”

Kur: Valkas Mākslas skola, Valka

Dalībnieki: Novada izglītības iestāžu pedagogi, pilsētas iedzīvotāji, novada pagastu iedzīvotāji u.c. interesenti

Vairāk informācijas: Interesenti tiks iepazīstināti ar Valkas Mākslas skolas mācību vidi, sistēmu un sasniegumiem; rezultātā tiks dota atbilde uz jautājumu - kas ir profesionālās ievirzes izglītības jēdziens mākslā?

Kontaktpersona: Maruta Stabulniece, 64724078, maruta.stabulniece@valka.lv


---