radošās darbības nedēļa 2012
12. - 18.marts

08.03.2012

Radošums, nauda un mīlestība

Raksturojot Radošās darbības nedēļu RADI!, vēlos atsaukties uz viena no Radošās darbības nedēļas eksperta - britu radošo industriju pārstāvja Džona Ņūbigina nesen izdoto grāmatu un tās nosaukumā ietverto filozofiju. Proti, runa ir par pirms pāris mēnešiem iznākušo izdevumu „Radošums, nauda un mīlestība: izglītība 21.gadsimtam” („Creativity, Money, Love: Learning for the 21st Century“; redaktoru kolektīvs: Šēla Vraita, Džons Holderns, Džons Kīfers un Džons Ņūbigins; 2011) .

Šos trīs elementus – radošums, nauda un mīlestība - lieliski var izmantot, lai iepazīstinātu arī ar RADI! nedēļu un šīs iniciatīvas būtību. Proti, radošums simbolizē cilvēku zināšanu, izdomas,  iztēles un talantu potenciālu; nauda simbolizē resursus, atbalsta mehānismus, sistēmas un platformas, kas nepieciešamas šī potenciāla īstenošanai un attīstībai. Savukārt mīlestība simbolizē un uzsver attiecību un sadarbības starp cilvēkiem, profesijām, nozarēm un institūcijām nozīmi, kā arī prieku un piepildījumu, kas rodas, darot radošu darbu un īstenojot savu potenciālu.

Grāmatas autori atzīmē, ka tieši šis ir laiks, kad šo elementu savstarpējā saistība un mijiedarbība ir visuzskatāmāk redzama, un to parāda arī RADI! nedēļas ietvaros plānotās aktivitātes. Nereti mēs aizmirstam, ka šie trīs elementi ir savstarpēji cieši saistīti. Ikviena paaudze, balstoties uz iepriekšējo paaudžu pieredzi, mācās šos elementus lietot, piešķirt tiem vērtību, kā arī mēģina veidot pēc iespējas sabalansētas attiecības un saiknes starp tiem.

Radošās darbības nedēļas RADI! ietvaros notiks daudz un dažādi  pasākumi, prezentācijas, diskusijas, radošās darbnīcas un semināri. Nedēļas ietvaros būs iespējams piedalīties gan Džona Ņūbigina, gan citu britu ekspertu – Pola Kolarda, Džeralda Lidstona un Gordona Pouda lekcijās un semināros.

Novēlu ar atklājumiem un atziņām, kā arī ar konkrētām idejām, projektu plāniem un jaunām sadarbības iespējām piepildītu Radošās darbības nedēļu RADI!

Grāmatas bezmaksas kopiju angļu valodā iespējams lejupielādēt šeit.

Illustrations by Paul Davis - http://copyrightdavis.blogspot.com/

Ilze Saleniece, Britu padome