radošās darbības nedēļa 2012
12. - 18.marts

13.03.2012

"Vecāki, apdomājaties! Tas ir no jums atkarīgs" /P. Zoo/

Vārds "radošs" Rīgas radošo cilvēku vidū, protams, šobrīd ir tieši tik stilīgs, cik vārds "stilīgs" ar visām no tām izrietošajām sekām, taču tas nemaina lietas būtību - Rīgai noteikti ir kur paaugties, ja runājam par patiesi "stilīgu" "radošumu".

Es gribētu izšķirt divus stilīgus radošuma priekšnosacījumus:

Nabadzība un Bagātība.

Nabadzība, kura izsviež mūs ārpus komforta zonas un piespiež domāt citādi - atrast sinonīmus vai pat radikāli citus risinājumus ārpus ierastajiem, jo līdzšinējie vairs nestrādā, nav aktuāli un nespēj nodrošināt pienācīgu ēdienreižu skaitu.

Bagātība, kura var atļauties radīt visus priekšnosacījumus "šikai" brīvībai un eksperimentēšanai. Vienalga vai tie ir bagāti vecāki, pilsēta vai valsts, kuri saka: "Hei! Te būs šobrīd pasaulē spicākie zīmuļi - esi brīvs, atklāj.. pasauli, izpaudies!"

Es katrā ziņā Rīgu uztveru kā savu smilšukasti, kuru vecāki atstājuši bez uzraudzības. Un kamēr tā.. es labi pavadu laiku un pa kluso rūpēju viņiem pārsteigumu - modīgākās smilšu pilis visā mūsu ciemā.

Ar prieku pieņemu katru reizi, kad vecāki aprauga mūsu smilšukasti un cenšas to padarīt par radošumam labvēlīgāku vietu.

Priecājos par to, ja arī radi nāk palīgā, jo saprot, ka radošumam vajadzīgi gudri un mīloši vecāki, kas spēj atraisīt un virzīt viņu bērnos TO.

Tāpēc TO arī Rīgai patiesi novēlu - stilīgus, radošus vecākus, kas spētu mums dot bagāto bērnu brīvību, ar kuru, savukārt, mēs, es ceru, jau sen zinām, ko iesākt.

Edijs Vucēns, Pats galvenais Pērlē