radošās darbības nedēļa 2012
12. - 18.marts

26.02.2012

Radi! - sevi, iespējas, Latviju!

Radošās darbības nedēļa radi! ir vēl viens Jaunais gads, vēl viena pirmdiena, kas mums dota, lai mēs saņemtos un ļautu sev vaļu būt tādiem, kādi mēs patiesībā esam un varam būt – domājoši, radoši un darbīgi cilvēki  Latvijas un pasaules dimensijā.

Tā ir iespēja izvilkt no domu, plauktu, virtuālās vai tradicionāli reālās pūra lādes rūpīgi noglabātas vai tikko radušās idejas, pieredzes un plānus, sapņus un jau izveidotos prototipus darbiem, pakalpojumiem, notikumiem, attiecībām. Lai radošums rada skaistumu. Lai radošums rada funkcionalitāti. Ja tie sastapsies un skaistais būs funkcionāls un funkcionālais skaists, mūsu ikdiena ikvienā jomā būs kvalitatīvāka, atstājot arī kaut ko īpašu svētkiem un tāpat-vien priekam.

Radošās darbības nedēļa radi! ir mudinājums un iespēja atrast vai dziļāk iepazīt domubiedrus un sadarbības partnerus - un cik pārsteidzoši, ka bieži vien tie atradīsies turpat blakus, pāri ceļam, blakus kabinetā; visu laiku redzēti, bet pa īstam nepamanīti.

Futurologs Gerijs Markss savulaik teicis, ka mums katram dotas izvēles: aizstāvēt to, kas ir, vai radīt to, kas nepieciešams. Kopīgi domāsim, kam mums ir nepieciešams, un raudzīsim, lai „mēs” iekļauj ikvienu – lielu un mazu, klusu un skaļu, Rīgā un ikkatrā Latvijas vietā. Katra pieredzei un vajadzībai atradīsies vieta.

Šajā nedēļā un turpmāk būsim atbalsta plecs cits citam, gan institūciju, gan cilvēku līmenī. Pilnveidosim savu spēju un uzdrīkstēšanos riskēt, „darīt tā, kā mēs vēl nezinām”, kā savulaik teica kāds man pazīstams mazs knēvelis (un nebūt ne no bērnu grāmatas, bet tepat Latvijas realitātes). Tikai ejot tālāk, varam noskaidrot, cik tālu tad spējam aiziet. Neteiksim ar pārmetumu balsī: „tas nu gan iet pārāk tālu!”; pagaidīsim, varbūt rezultātā radīsies kas apbrīnas vērts – konkrētā cilvēka spēju paplašināšanas vai lielās pasaules attīstības kontekstā.

Nevar būt nejaušība, ka Radošās darbība nedēļa notiek pavasarī, kad mostas daba un visur startam gatavojas asni un pumpuri. Mēs taču zinām, ka asni, ja reiz nolēmuši tikt pasaulē, to arī izdara - gar akmeni, caur asfalta plaisiņu, uz kalna nogāzē nejauši iepūstas zemes putekļiem. Asni neprasa ideālus apstākļus. Asni darbojas.

Lai radošās darbības nedēļa radi! palīdz darboties arī mums. Lai tā palīdz sazaļot raženam ideju, darbu, sadarbību laukam, kura kopēji arī pēc šīs nedēļas beigām būsim mēs visi. Radi. Radošie. 

Aija Tūna, radošās darbības nedēļas radi! projekta vadītāja