dcsimg

Noslēdzies „Rīga 2014” rīkotais seminārs "Iedzīvotāju radošā potenciāla aktivizēšana"

22. aprīlī Kongresu nama Jaunajā zālē Radošās darbības nedēļas ietvaros notika „Rīga 2014” rīkotais seminārs „Iedzīvotāju radošā potenciāla aktivizēšana”, kurā ar savām domām un pieredzi iepazīstināja gan „Rīga 2014” programmas īstenotāji, gan vieslektors no Nīderlandes Jan Brouwer.

Semināra laikā tika prezentēti tādi sociālie projekti kā „Ideju talka”, „Iesakņotāji”, „Rīgas Paš| portreti”, „Mūzika, deja, piedzīvojums!” un „Lielās Talkas Pagalmu kustība”. Visus šos projektus vieno kopīgs mērķis - aicināt cilvēkus nestāvēt malā, bet gan dalīties ar savām idejām un iesaistīties dažādos sociālos procesos, kas būtu kā pamats labākas telpas, vides un klimata veidošanai sabiedrībā. Kā atklāja nodibinājuma „Rīga 2014” brīvprātīgo kustības vadītājs Ints Teterovskis, jebkura ideja, ja tā ir pārdomāta, var novest pie veiksmīga gala iznākuma. Pat šķietamas „neidejas” var transformēt par idejām un padarīt par kaut ko interesantu. Seminārā vairākkārt tika uzsvērta iedzīvotāju radošā potenciāla aktivizēšanas nozīme un viņu iesaistīšana līdzdarbošanās procesos. Projekta „Ideju talka” pārstāve Gunita Kuļikovska un „Lielās Talkas Pagalmu kustība” vadītāja Andra Miklucāne atgādināja, ka viņu pārstāvētās organizācijas var un vēlas palīdzēt cilvēkiem to ideju realizēšanas saskaņošanas procesos, ar kuriem var gadīties saskarties izpilddirekcijās vai pašvaldībās, dažādiem padomiem un noderīgu informāciju, materiāliem, kā arī finansējumu, taču cilvēkam pašam ir jāpiedalās šajos procesos un jāpiedāvā savas idejas labākas vides veidošanai. Ikviena maza sociāla iniciatīva var pārtapt vērtīgā projektā. „Rezultāts ir ideja. Ja ideja iedvesmo arī citus, tad rezultāts vienmēr izdosies,” uzsver Andra Miklucāne.

Semināra noslēgumā ar savu prezentāciju uzstājās vieslektors no Nīderlandes Jan Brouwer, kurš ikvienam atgādināja ilgtspējīgu projektu radīšanas nozīmi un mudināja neatkārtot Roterdamas (Eiropas Kultūras galvaspilsēta 2001. gadā) kļūdas, kad līdzīgi kā šobrīd Latvijā tika izveidots liels skaits interesantu projektu, taču pēc tam tie netika saglabāti, un ilgtermiņā tas nesniedz gaidīto rezultātu. Tāpat vieslektors ieteica atcerēties, ka vērtības rada iztēles savienojums ar iesaistīšanos. Lai sabiedrību iesaistītu savos projektos, ir jāmeklē un jāieklausās cilvēkos, kuri vēlas piedalīties tajos ar degsmi un aizrautību.

Informāciju sagatavoja:
Jānis Krūmiņš,
Radošās darbības nedēļas komunikāciju speciālists

Jānis Krūmiņš