dcsimg

Mērsraga PII „Dārta” radošās nedēļas radi!2013 kopsavilkums

Šo nedēļu pirmsskolas izglītības iestādē „Dārta” varētu raksturot ar vārdiem: iedvesmojoša, mobilizējoša, motivējoša, kreatīva. Tā lika visiem izrauties no ikdienas rutīnas, atraisīties un ļauties radoša gara vilinājumam.

Bērni kopā ar audzinātājām pētīja un izzināja, kādas zivis dzīvo mūsu piekrastes ūdeņos, kāda ir zivs ķermeņa uzbūve, kāpēc tām nepieciešamas spuras, aste, žaunas. Vecākās grupas bērni noskatījās un pārrunāja video par zemūdens pasauli, lai pēc tam no dažādiem materiāliem veidotu gleznu par šo tēmu. Visās grupās veica vairākus pētījumus un eksperimentus: salīdzināja tīru un netīru ūdeni, noskaidroja, kādi priekšmeti grimst un kādi peld, gatavoja dažāda lieluma papīra kuģīšus un rīkoja sacensības lielā ūdens bļodā, tika veikti eksperimenti ar ūdeni un kokteiļsalmiņiem, lai saprastu, kāpēc zivis var dzīvot ūdenī. Tā rezultātā tika noskaidrots, ka ūdenī ir gaiss. Viss process tika atainots radošos darbos.
Sagatavošanas grupas bērni mācījās to visu pierakstīt novērojumus tabulās. Nedēļu radi!2013 noslēdzām ar brīnišķīgu izstādi „Mana Laimes zivtiņa”, kura ir kā nepabeigts mākslas darbs. Ikviens apmeklētājs var nākt apskatīties, smelties idejas un papildināt to ar savu meistardarbu. Pirmā uz šo aicinājumu atsaucās bibliotekāre Maira Petere un Ziedu kioska meitenes. Ceram, ka atsauksies vēl kāds interesents.

Izstādes atklāšanā, ar rotaļas palīdzību, noskaidrojām, kas tad ir laime katram no mums. Izrādījās, ka tā var būt dažāda, un tā var dzīvot gan jūrā, gan uz zvaigznēm un to var meklēt ziedos, krāsās, tauriņos, pavasara vējā, siltajos saules staros, arī bērnudārzā. Pēc radošā gaisotnē aktīvi pavadīta sprīža, visi atzina, ka ir kļuvuši priecīgāki, smaidīgāki un arī laimīgāki. Tātad laime nav rodama bezdarbībā un mierā, bet gan kustībā, centībā un prasmē rast prieku arī mazumiņā.

Radošās nedēļas radi! pievienotā vērtība - katram sava potenciāla apzināšanās un domāšanas restartēšana kreatīvā virzienā, jaunā līmenī, kuras rezultātā visi tā dalībnieki no mērenas iešūpošanās aktivitātes sākumā uzlidoja līdz augstākajām virsotnēm. Tika gūta jauna pieredze, aktivitāšu rezultātā veicināta sabiedrības saliedēšana, no bērnu puses tika injicēta aktīvāka vecāku līdzdarbošanās radi!2013 nedēļas norisēs.

Mērsragā – mazajā ciemā pie jūras, dzīvo zinātkāri bērni, kuros veidojas un attīstās izpratne par sava ciema individualitāti – jūru, tās piekrastes zivīm, visraksturīgāko nozari – zivsaimniecību, kā arī par jūras ekoloģisko īpašību saglabāšanu - tīra ūdens nozīmi.

Šīs nedēļas aktivitātes būs stimuls jaunām iecerēm, jaunam lidojumam – tikai- jau citā dimensijā.

Terēzija Zondaka