dcsimg

Radošās darbības nedēļas „radi!2013” ieskaņas pasākumā akcentē radošo industriju potenciālu valsts ilgtspējīgā attīstībā

No 22. līdz 28. aprīlim trešo reizi visā Latvijā notiks Radošās darbības nedēļa „radi!2013”, kuras norises moto šogad ir „radi!=dari!”. Neformālā gaisotnē ieskaņas pasākumā, kas notika 18. aprīlī, Andrejsalā, Hedas mājā, pulcējās Radošās darbības nedēļas sadarbības partneri, atbalstītāji un veidotāji, kuri akcentēja Latvijas cilvēku radošā potenciāla nozīmi valsts ilgtspējas attīstībā, tostarp radošās industrijās, kultūrā un izglītībā.

Atklājot pasākumu, kultūras ministre Žaneta Jaunzeme–Grende uzsvēra, ka „viens no Radošās darbības nedēļas mērķiem ir veicināt izpratni par to, ka kultūrā ir vērts ieguldīt un ka radošajām industrijām ir pieaugoša loma valsts ekonomiskajā attīstībā. Pēdējā gada laikā Kultūras ministrija sadarbībā ar nozari ir daudz paveikusi, piemēram, Nacionālajā attīstības plānā nākamajam plānošanas periodam radošajām industrijām paredzēts finansējums 6 miljonu latu apmērā, no kuriem 2 miljonus iecerēts atvēlēt eksporta veicināšanai. Savukārt jau šogad, no 29.aprīļa līdz 31.maijam, varēs pieteikties finansējumam jaunajā Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammā radošo industriju pilotprojektiem, kuriem ir paredzēti 100 000 latu. Kultūras ministrija arī atbalstījusi Mūzikas eksporta biedrības izveidi”.

Radošās darbības nedēļa „radi!2013” ieskaņas pasākuma laikā tās dalībnieki akcentēja radošuma praktisko pielietojumu dažādās nozarēs. Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāve - valsts sekretāra vietniece, Izglītības departamenta direktore Evija Papule uzsvēra, ka „bez radošuma 21.gadsimta skola nav iedomājama. Tieši tāpēc nedēļas ietvaros notiks diskusija par to, kādai ir jābūt nākotnes skolai un skolotājiem un pats galvenais - kas būtu jādara, lai veicinātu radošumu skolās.”

Britu padomes Latvijā Programmu direktore Ilze Saleniece atzīmēja, ka Radošās darbības nedēļa pēdējo trīs gadu laikā ir mainījusies – gan mēroga, gan iesaistīto partneru, gan apskatāmo jautājumu ziņā. Radošās darbības nedēļa ir unikāla ar to, ka tās īstenošanā piedalās ministrijas, pašvaldības, kā arī nevalstiskās organizācijas, starptautiskās institūcijas, izglītības iestādes, uzņēmēji, mākslinieki un citu sektoru pārstāvji. Šogad notiks ne tikai diskusijas un sarunas par radošuma nozīmi, bet arī tiks skatītas konkrētas ar radošumu saistītas aktualitātes, tostarp arhitektūras, dizaina un mūzikas eksporta veicināšana, kā arī autortiesību jautājumi. Viņa akcentēja, ka „Radošās darbības nedēļa nozīmē ne tikai daudzveidīgu pasākumu kalendāru, bet arī kustību, kurā apvienojas dažādas puses, kas vēlas īstenot savas ieceres kopā - izglītībā, kultūrā, uzņēmējvidē, valsts pārvaldē, pašvaldībās un sociālajā sfērā.

Radošās darbības nedēļas ietvaros plašākai sabiedrībai tiks prezentēta arī jaunā radošo industriju komunikācijas platforma „Fold”, kuras mērķis ir atbalstīt radošās uzņēmējdarbības attīstību, uzturēt aktīvu dialogu starp radošo industriju nozares profesionāļiem, kā arī veicināt sabiedrības izpratni par radošo industriju darbību un potenciālu. Ar jauno komunikācijas platformu, kuras izveidi un uzturēšanu finansiāli atbalsta Kultūras ministrija, iepazīstināja radošo industriju interneta platformas „Fold” galvenā redaktore Evelīna Ozola.

Runātāju vidū bija arī UNESCO Latvijas komisijas ģenerālsekretāra pienākumu izpildītāja Baiba Moļņika; Ministru kabineta preses sekretāre Signe Znotiņa-Znota; Dizaina informācijas centra vadītāja Daina Vītoliņa; RISEBA, Arhitektūras un dizaina fakultātes Arhitektūras studiju programmu direktors Oskars Redbergs; režisore, teātra festivāla jauniem cilvēkiem „NoMadI” direktore Krista Burāne; grupas „Prāta Vētra” starptautisko un sabiedrisko attiecību menedžere Guna Zučika un radošās kultūras telpas/ēdinātavas „371” Rīgas Centrāltirgū pārstāvis Roberts Celms.

Pasākuma laikā Vides un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietniece Ilona Raugze pasniedza Radošuma balvas pašvaldību pārstāvjiem, kuri piedalījās ministrijas izsludinātajā konkursā.

Detalizētāka informācija par „radi!2013” norisi atrodama mājaslapā: www.radilatvija.lv

bilde

Bildes no pasākumahttp://imagesbyingus.com/gallery/swap/RADI_Atklasana.zip

Informāciju sagatavoja:

Lolita Rūsiņa

Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste

67330306, 29438087

Lolita.Rusina@km.gov.lv

Lolita Rūsiņa