radošās darbības nedēļa 2012
12. - 18.marts

11.04.2012

Atskats uz Saulkrastu ideju mikseri

Saulkrastu novada pašvaldības aģentūra „Saulkrastu kultūras un sporta centrs”  radošās darbības nedēļas RADI! ietvaros piedāvāja saulkrastiešiem iesaistīties neparastā norisē, ko mēs, aģentūras darbinieki, paši nosaucām par IDEJU MIKSERI. Miksera darbības laiks – no 12. līdz 16. martam.

Šobrīd sabiedrībā valda pietiekami daudz negāciju un kritikas, tādēļ šķita, ka nepieciešams kas pozitīvs un radošs. RADI! Akcija nāca tieši laikā. Nolēmām lūgt cilvēkiem nosaukt tās 10 vietas, 10 cilvēkus un 10 norises, kas Saulkrastu vārdu nestu ārpus novada robežām , protams, labā nozīmē. Aicinājām atsaukties tieši jauniešus un pensijas vecuma cilvēkus, jo likās interesanti un vērtīgi savienot jauniešu novatoriskumu un senioru pieredzi vienā veselumā.

2012. gads Eiropā pasludināts par aktīvas novecošanas un paaudžu solidaritātes gadu, tādēļ šī ideja likās arīdzan aktuāla.

Uz mūsu aicinājumu atsaucās pavisam 8 seniori un 10 jaunieši, kā arī brīvprātīgā dāmu apvienība „Dzīvesprieks”, kuras sastāvā ir trīs šarmantas kundzes – Vizma Stūrmane, Iveta Sviklāne un Sarmīte Frišfelde. Dāmas bija ieinteresētas mūsu norisē un piedāvāja savu atbalstu – mūsu iegūtos datus V.Stūrmanes vadībā Saulkrastu bibliotēkā aprobēs visi bibliotēkas apmeklētāji, tas ir, noteiks, vai patiešām darba grupu izstrādātais viedoklis ir objektīvs.  

Pirmajā dienā pēc nelielas iepazīšanās itin ātri izveidojās trīs darba grupas, kuras izvēlējās tēmas: cilvēki Saulkrastos, ievērojamas vietas Saulkrastos un interesantas norises Saulkrastos. Bija patīkami un pārsteidzoši vērot, kā darba grupa, kurā iedalījās arī dizaineris J.Plakans, ātri vienojās par svarīgākajiem akcentiem, kuri pilsētai piemīt, kā arī par to, kā pietrūkst, lai mūsu Saulkrasti patiesi kļūtu par Vidzemes jūrmalas „pērli”. Nu grupas dalībniekiem atlika vien dabā apskatīt visu, kas nosaukts, kā arī to iemūžināt un sagatavot savu daļu prezentācijai. Prezentācijā viņi pat izmantoja īpašus simbolus, lai savas idejas par izgaismojamām un izceļamajām vietām īpaši pasvītrotu. Pēc šīs grupas domām, pilsētai visvairāk pietrūkst gaismu un košuma. Jaunieši ierosināja, ka daudzas šobrīd nepievilcīgas sienas varētu apgleznot, līdzīgi, kā tas ir uz Bīriņu ielas aiz veikala „Elvi”. Tikpat operatīvi bija tie norises dalībnieki, kuri strādāja ar slavenām Saulkrastu personībām viņi personības iedalīja atsevišķās grupās – kopā, kā izrādās, Saulkrastus prezentē vismaz 18 dažādas vēsturiskas personības, vairāk kā divdesmit mākslinieku un mūziķu. „Norišu” grupa rīkojās tikpat konstruktīvi – visi , viņuprāt, ievērības cienīgie notikumi pilsētā tika iedalīti pēc sezonālā principa. Bija sevišķi interesanti, ka jaunieši nosauca par gana svarīgiem un atzīstamiem arī tādus sarīkojumus, kā piemēram, Barikāžu atceres dienas. Pareizi tika norādīts tas,  ka sporta sarīkojumi vasarās pārsvarā notiek vasarās, tomēr arī ziemā tas varētu būt itin labs laika pavadīšanas veids.

Otrdiena bija izbraukuma diena, jo visi kopā devāmies cauri Saulkrastiem, gan fotografējot sev nepieciešamos objektus, gan  pavisam noteikti ieraugot kaut ko pavisam jaunu un līdz šim nepamanītu, piemēram, to, cik īpatna un vērtīga ir koka apbūve Saulkrastu centrālajā daļā un cik  nemanāmi un  nezināmi iespējamiem interesentiem  patiesībā ir V.Lāča „Cepļi”. Daudzi jaunieši noteikti šajā vietā pabija pirmo reizi.

Trešdien turpinājām darbu, šoreiz, lai veidotu jau konkrētus priekšlikumus un sagatavotu prezentāciju par iegūto. Bija vērtīgi arī tas, ka Saulkrastu novada domes priekšsēdētāja vietnieks N.Līcis ieradās pie mums, lai pastāstītu gan par Saulkrastu labiekārtošanas idejām, gan, lai atbildētu uz darba grupu dalībnieku jautājumiem par to, kas rada šķēršļus, lai Saulkrastus sakoptu un uzspodrinātu. Gan jaunieši, gan seniori saprata, ka daudz ko nosaka nu mums neatkarīgi apstākļi un smalkas jurisprudences nianses. Tomēr vienojāmies, ka mūs saista vienots mērķis – padarītu mūsu pilsētu skaistāku un viesiem pārsteidzošāku. Seniorus trešdien visvairāk pārsteidza tas, kā jaunieši prot strādāt ar mūsdienu tehnoloģijām. Jaunieši nu bija nokļuvuši „skolotāju” lomā.

Ceturtdiena bija liela darba un arī steigas diena, jo ar tikko sagatavoto prezentāciju devāmies uz konferenci – diskusiju „Saulkrasti kā Vidzemes piekrastes attīstības un pakalpojumu centrs” Saulkrastu domē. Kad prezentējām pašu veikto, izrādījās, ka pilsēta ir bagāta gan ar izcilām personībām (interesanti, ka V.Stūrmanes organizētajā akcijā Saulkrastu bibliotēkā izcilu personību  saraksts tika pat papildināts), gan ar svētkiem , kas vienīgi padarāmi plašāk zināmi, gan ar pietiekami interesantiem objektiem, kurus , tiesa, jāuzspodrina un jāuzpoš. Tomēr, kā vienojās mūsu darba grupu dalībnieki – daudz ko varam paveikt pašu rokām, tikai maliet jāgrib un jāpastrādā.

Piektdiena bija noslēguma diena, jo vēlreiz sanāca kopā teju visi norises dalībnieki un pie tējas tases vienojās, cik tomēr Saulkrasti ir unikāli un skaisti. T apstiprināja arī Saulkrastu TIC vadītāja G.Memmēna, daloties arī savos iespaidos par nesen apmeklēto Starptautisko tūrisma izstādi «Balltour 2012».

Šī nedēļa, mūsuprāt, radīja stimulu raudzīties pasaulē gaišākām acīm, nenolaist rokas un ļauties darīt un radīt priekam, kas mums tik ļoti nepieciešams. Secinājums bija vienkāršs – lai kaut ko radītu, nav obligāti nepieciešami lieli naudas līdzekļi, ir jāgrib mainīt un padarīt labāku vidi ap sevi. Tieši šāds, liekas, arī bija akcijas organizatoru mērķis. Šobrīd prezentācija nosūtīta norises koordinatoriem un ,cerams, to drīzumā varēs apskatīt arī vietnē www.radilatvija.lv

Liels gandarījums arī par to, cik harmoniski un jauki spēja sastrādāties jaunieši un seniori. Jāsaka, ka vismaz Saulkrastos paaudžu konflikts ir tikai mīts.

Vēlreiz paldies norises dalībniekiem: Ziedonim Skrīvelim, Mārai Bērziņai, Jurim Plakanam, Rasmai Garklāvai, Janīnai, Ivaram Grāvītim, Dagnijai Gurtiņai, Ivetai Sviklānei, Sarmītei Frišfeldei, Vizmai Stūrmanei, Justīnei Cīrulei, Beatei Barkānei, Jurim Panasovam, Lindai Pūlei, Matīsam Šmitam, Jānim Vecvagaram, Kārlim Kosmačevam, Ivaram Rogam, Kārlim Martinsonam, Laurai Kravčenko, Vairai Cīrulei un Judītei Krūmiņai.

Prezentāciju par pasākumu un tā rezultātiem iespējams lejuplādēt šeit!

Image and video hosting by TinyPic

radi! Latvija