dcsimg

ARCHITECTURE+ lekciju un darbnīcas sesijas galvenais temats ir arhitektūras un jaunāko tehnoloģiju starpdisciplināras sadarbības iespējas

10. martā Spīķeru kvartālā sadarbībā ar  radošās darbības nedēļu radi! norisinājās radošo industriju forums Creative Showcase, un tā ietvaros lekciju un darbnīcu sesija Architecture+. Sesija, galvenokārt, tika paredzēta arhitektūras un tehnoloģiju studentiem, bet kopumā bija aktuāla visu radošo industriju kontekstā.

Sesijas mērķis bija atklāt jauno tehnoloģiju izpausmi un ietekmi uz arhitektūru un apbūvēto vidi, pilsētu un cilvēkiem. Paralēli lekcijām tika rīkota arī eksperimentāla starpnozaru darbnīca arhitektiem un jauno tehnoloģiju speciālistiem, lai apzinātu iespējas un attīstītu praksē starpnozaru iespējamos sadarbības modeļus, kas konkrēti vērsti uz jaunu produktu un pakalpojumu izveidi un finansējuma piesaisti.

Sesiju iesākaTallinas Arhitektūras Biennāles (TAB) Research&Development izstādes kuratore Helen Pau. Šī gada - TAB 2015 kuratoru komandu vada arhitekts un pilsētas plānotājs Marten Kaevats, un to realizē Igaunijas Arhitektūras Centrs. TAB ir starptautisks arhitektūras festivāls, kas integrē vietējās arhitektūras kultūru, aktualizē jautājumus saistībā ar arhitektūru, un piesaista jauniešus ar arhitektūru saistītajām profesijām. TAB piedāvā pasākumu programmu gan arhitektūras profesionāļiem, gan studentiem un visiem, kam interesē arhitektūra. Šogad rudenī notiks jau trešā Tallinas Arhitektūras Biennāle, kurā tiks meklēti jauni izaicinājumi un iespējas, kas skars katru pilsētas iedzīvotāju brīdī, kad tā saucamā “trešā industriālā revolūcija” tiks īstenota pilnā apjomā, un mēs visi sāksim lietot automašīnas, kuras brauks pašas. TAB inovatīvā nozīme attiecībā uz arhitektiem, dizaineriem un pilsētu plānotājiem viennozīmīgi ir svarīgs solis nākotnes tehnoloģiju virzienā. Tādejādi TAB Tallinā kļūs par sava veida platformu, kura ļaus vizualizēt idejas un konceptuāli mainīt veidu kā pilsētas tiek būvētas, padarot Tallinu par nākotnes pilsētu.  Vairāk informācijas http://www.tab.ee

Kaspars Kalnišs un Leonards Kalniņš prezentēja konceptu Tallinas Arhitektūras bienālē, kurā izaicina domāt, kāda varētu būt pasaule bez arhitekta - kā jaunākās tehnoloģijas un virtuālās realitātes iespējas var izmainīt arhitektūru, pilsētvidi, plānošanas procesus un radīt  mākslīgu arhitekta intelektu. Koncepcijas radīšanas process un komanda tiešā veidā pierāda sadarbības iespējas starp divu dažādu nozaru jaunajiem speciālistiem un augstas pievienotās vērtības radīšanu nozaru krustpunktos.

Sesijā piedalījās arī starptautisks eksperts no Portugāles Luis Miguel Girao – starpdisciplinārs mākslinieks un pētnieks, kura galvenā pētnieciskā interese vērsta uz tehnoloģiju kā rīku mākslinieciskai izpausmei. Savā uzstāšanās laikā L.M. Girao iepazīstināja ar savu darbību un dalījās ar pieredzi par starpdisciplināriem projektiem, kas tika veikti ART CONNECT 2013  laikā, kā arī par  citām iespējām.

Architecture+ sesijas mērķis bija motivēt jaunos arhitektūras un tehnoloģiju speciālistus praktiski pieredzēt savstarpējās sadarbības modeļus un apzināties iespējas, kas vērstas uz jaunu produktu un pakalpojumu izveidi, kā arī savas profesijas iespēju paplašināšanu. Nākotnes profesionāļu prakstiska iesaistīšana un izglītošana paver jaunas iespējas pievienotās vērtības radīšanā un perspektīvu darbībai radošajās industrijās.

Forumu CREATIVE SHOWCASE organizēja Spīķeru kvartāls un Latvijas Arhitektu savienība.  Par Architecture+ sesijas norisi rūpējās Latvijas Arhitektu savienība, vairāk informācijas www.latarh.lv