dcsimg

Kultūras ministre Dace Melbārde par pārnesi jeb crossover lielos un mazos mērogos

Atklājot starptautisko konferenci "Kultūras un radošo industriju pārneses process", Latvijas Kultūras ministre Dace Melbārde uzsvēra, ka Latvijā radošā pārnese saskatāma gan lielos, gan mazos mērogos, kā vienu no “mazajiem” piemēriem minot un arī parādot maučus jeb aproces uz savām rokām, kuri ir gan dekoratīvi, gan silda pulsu. Turklāt mauči nes arī tradicionālās kultūras ideju, ar tajos iestrādātajiem latvju rakstiem aizsargājot savu valkātāju. Otrs piemērs ir Dziesmu un deju svētki, kas latviešu tautai palīdzējuši rast kopēju identitāti un veicinājuši Latvijas valsts dibināšanu 1918. gadā. Pēc tam dziedāšanas tradīcija palīdzējusi atgūt neatkarību, manifestējoties Baltijas valstu dziedošajā revolūcijā. Kultūras ministre norāda, ka Dziesmu un deju svētki veicina pilsonisko līdzdalību un sociālo iekļaušanu. Svētki ir ieguldījums izglītībā, jo to dalībnieki apgūst ne tikai dažādus mākslas veidus - dziedāšanu, dejošanu, mūzikas instrumenta spēli un citas lietas, bet arī prasmi strādāt komandā un izprast citam citu. Svētku laikā ieguvēji ir arī vietējie uzņēmēji un visa tūrisma nozare valstī kopumā. Ministre uzsvēra, ka varam mācīties no šiem svētkiem, jo, lai veidotu radošas partnerības, ir jārespektē vienam otru un jābūt spējīgiem gan runāt, gan ieklausīties, visiem ir jābūt līdzvērtīgiem partneriem. Patiesībā kultūras pārnese uz citām nozarēm ir redzama visās mūsu tradīcijās, arī starpnozaru radošajās partnerībās ir vajadzīga drosme darboties ārpus komforta zonas, ārpus pierastajiem rīcības modeļiem, nereti paļaujoties uz intuīciju. Dace Melbārde: “Mēs bieži uztveram kultūru un radošumu kā brīnumlīdzekli dažādu procesu uzlabošanai. Tomēr radošums iegūst vērtību tikai tad, ja tiek īstenota patiesa sadarbība, kas balstīta uz devēja un ņēmēja vienlīdzību un savstarpēju cieņu.”

"Mūsdienās uzskatāms piemērs radošajām partnerībām ir dzintars. Tas ir pārtapis, piemēram, dzintara diegā, kuru iespējams izmantot medicīnā un tekstila nozarē. Dzintars ir iekļauts "Stendera Ziepju fabrikas” ražoto ziepju sastāvā. Tas ir prezentējis Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas radošo līniju. Dzintars ir bijis iedvesmas avots korim "Kamēr...", kas ierakstījis mūzikas albumu "Amber Songs", iekļaujot tajā latviešu tautasdziesmas, kuru apdares veidojuši komponisti no Eiropas , kas atrodas pie vēsturiskā Dzintara ceļa," konferences atklāšanā teica Dace Melbārde. Jāpiebilst, ka dzintars ir kļuvis arī „ēdams”, jo katrs no konferences dalībniekiem dāvanā saņēma “saldo dzintaru” – no dabīgām izejvielām gatavotu karameli, kas izskatās kā īsts dzintara gabaliņš, un atspoguļo radošuma un iedvesmas nozīmību ikvienā mūsu dzīves sfērā.

Starptautisko konferenci "Kultūras un radošo industriju pārneses process", kas norisinās Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, organizē Kultūras ministrija ar Eiropas Savienības programmas „Radošā Eiropa” atbalstu un līdzfinansējumu, tas ir viens no radošās nedēļas radi!2015 nozīmīgākajiem pasākumiem. Konferences mērķis ir pievērst uzmanību un diskutēt par kultūras un radošo industriju pārneses procesu (crossover), ar praktiskiem piemēriem apzināt tā ietekmi uz nacionālās ekonomikas attīstību, inovācijām, sociālo jomu un sabiedrības labbūtību, kā arī pilsētvides un reģionu ilgtspējīgu attīstību.