dcsimg

LABS TRUSIS IR PAĒDIS TRUSIS, LABA IDEJA IR REALIZĒTA IDEJA

10. marta vakarā SIA „MM STUDIJA” sadarbībā ar TRUSIS KAFE radošās darbības nedēļas radi!2015 kontekstā rīkoja pasākumu jaunajiem uzņēmējiem un interesentiem “Radošās vakara sarunas par radošu uzņēmējdarbību”. Vakaru vadīja Māris Millers - uzņēmējs, biznesa treneris, joku un mūzikas cienītājs. Pasākuma mērķis bija pārrunāt un atrast netradicionālus veidus, kā veicināt Latvijas sabiedrības radošo domāšanu un palīdzēt uzņēmējdarbībā ieviest mazliet radošuma, dodot iespēju paskatīties uz biznesu no citas puses.

Svarīgākās vakara tēmas - No kurienes nāk idejas? Kāpēc tās pārvēršas vai – tieši otrādi nepārvēršas biznesā? Uz kādiem trim vaļiem balstās uzņēmums?

Divas vakara stundas radošā gaisotnē, labā noskaņojumā un omulīgā atmosfērā klātesošie dalījās savos iespaidos un pieredzē, spraigi diskutēja un centās apkopot priekšstatus, kas īsti ir bizness, kas ir tā ietekmējošie un vienojošie faktori. Parasti mācību materiāli un grāmatas par biznesu un uzņēmējdarbību ir piesātinātas ar specifiskiem terminiem, tabulām un shēmām, bet realitātē daudzu veiksmīgu uzņēmumu darbība ir sākusies no izsapņotiem sapņiem, kāda neveiksmīga eksperimenta vai kļūdas. Tieši 2008.gada krīze daudziem uzņēmumiem Latvijā ļāva pārskatīt savu darbību un izmaksas. Bizness kopš tā brīža kļuvis daudz radošāks; ieguldot mazāk līdzekļu, tiek iegūts maksimālais rezultāts. Nav noslēpums, ka daudzu produktu vai darbības sfēru pirmsākumi ir meklējami arī parastā cilvēciskā slinkumā...

Iedvesmai iesācējiem dažas atziņas no diskusijām: kamēr mums ir tikai idejas un mēs par tām vēl piemaksājam, tas ir hobijs vai pat sapņošana. Lai idejas kļūtu par kaut ko vairāk, kritiski izvērtējiet tās un uzlieciet uz papīra. Runājiet ar speciālistiem, kas palīdzēs idejas iztirzāt un apspriest to realizāciju. Atrodiet draugus, paziņas vai vienkārši cilvēkus, ar ko runāt, pastrīdēties un, iespējams, sākt strādāt pie komandas izveides, pie darbības plāna un finanšu piesaistes. Pamēģiniet veidot produkta/ pakalpojuma prototipus, izmēģiniet idejas dzīvotspēju reālā vidē. Biznesa sākuma fāzes finansēšanā vislabāk izmantot FFF (family , friends, fools[1]) principu. Bet, ja aizņematies naudu, vienmēr rūpīgi apdomājiet tās atdošanas iespējas.

Un atcerieties: viss biznesā ir saistīts - gan ideja, gan komanda, gan plāns, gan finanses, gan produkts, gan klients, gan veiksme, bez pārneses starp šīm sastāvdaļām nekas nav iespējams.

Iespējams, pēc šī vakara dažas idejas drīzumā kļūs par veiksmīgu biznesu!

Vairāk informācijas https://www.facebook.com/mmstudija.lv?ref=br_rs



[1] Ģimene, draugi, un citi muļķi