dcsimg

Intervija ar Bernd Fesel

“Latvijas modei ir nākotne” uzskata Bernds Fesels (Bernd Fesel) Eiropas vadošo uzņēmējdarbības tīklu priekšsēdētājs, Eiropas kreatīvās ekonomikas centra vecākais padomnieks no Vācijas.

Kuras ir tās jomas, kurās Latvija vislabāk varētu realizēt “crossover” jeb pārneses principu?

Neesmu Latvijas eksperts, bet vēlos jums ieteikt pievērst lielāku uzmanību digitālajām tehnoloģijām, spēlēm un dizainam, tas šobrīd pasaulē ir aktuāli. Tomēr vienas dienas laikā esmu iepazinis arī Latvijas modi un, manuprāt, tai ir nākotne, jo tā ir unikāla un neatkārtojama. Modei pasaulē ir milzīgas tirgus iespējas, un tas ir ļoti svarīgi tādai mazai valstij kā Latvija, jo ekonomikai ir nepieciešami šie ārējie tirgi. Visai Latvijas kreatīvajai industrijai ir jāiegulda kādā produktā, ko varētu kopīgi virzīt pasaules mērogā.

Kā skaidrosiet jēdzienu “pārnese”?

Kā piemēru īstam pārneses procesam var minēt Eiropas Savienības veidošanos pirms 50 gadiem, kad apvienojās valstis, nozares, kultūras. Viss, ko mēs redzam un kā redzam, tas ir šis pārneses procesa koncepts. Tas ir zināšanu, ražošanas, kultūras pārneses proces, tā ir riņķveida kustība, kurai nav sākuma un nav beigu. Tikpat labi šī pārnese var būt aplis vai pat vairāki, kas savstarpēji pārklājas. Tā ir kā “paradīze” kurā jūs atrodaties - ir pilnīgi vienalga, kurā punktā iesaistīties, ieguvēji ir visi. Pārneses process var būt lineārs un nelineārs, viss var sākties no tukša gaisa, jo šos procesus var ietekmēt jebkas, un tā ir patiesi nopietna izpētes tēma nākotnei. Viena no pārneses procesa veicinātājām ir kultūra, un Eiropā tai ir milzīgs potenciāls.

Ko kultūra var dot biznesam?

Inovācijas kultūrā ir jāskata no multidimensionāla rakursa, jo visas sfēras, kurās darbojamies, mijiedarbojas, un šie dažādie sektori dod pienesumu it visā. Ja par pamatu ņem Ņujorkas piemēru, kur katru gadu, saskaroties ar plūdiem, tieši pēc vētras Sendija apvienojās 535 dažādas organizācijas un 141 Ņujorkas reģions, piedaloties dizaina konkursā par iespēju celt sienu vai dambi, lai ierobežotu plūdu ietekmi uz pilsētas iedzīvotājiem un infrastruktūru. Šobrīd jau tiek apspriesti daži šī projekta rezultātā piedāvātie risinājumi.

Kāpēc ir svarīgi sadarboties dažādu industriju pārstāvjiem, un vai citu jomu iesaiste biznesā var palīdzēt attīstīt uzņēmējdarbību?

Pasaulē cilvēki runā par tādu ekonomiku, kur sadarbojas dažādas nozares. Pēc iespējas ātrāk ir jāiegūst šī atgriezeniskā saikne biznesā: ražotājs – patērētājs, devējs – ņēmējs.  Jādomā par metodēm, kā to panākt. Jācenšas saskatīt procesu  cēloņsakarības.

Pasaulē tiek ieguldīti miljardi jaunu inovatīvu produktu un pakalpojumu radīšanā. Uz šo brīdi varbūt dažu nozīme vēl nav līdz galam izprasta vai definēta, varbūt īsto nozīmi atklāsim tikai vēlāk, taču, neko nemēģinot, mēs neko neiegūsim.

Kādai vajadzētu būt valsts nostājai, lai veicinātu pārneses procesus?

Valsts sektoram būtu jāatbalsta tie jauni uzņēmēji, kas ir ieguvuši kādu atzinību vai godalgu pasaules līmeņa veidotajos konkursos un forumos. Tieši valsts iegūs no tā, ka palīdz un virza ko unikālu un neatkārtojumu pasaulē. Ir jāsāk no pašas augšas,  no valsts pārvaldes un šādas atbalsta programmas ir jāiekļauj valsts attīstības procesos.