dcsimg

Intervija ar Marco Steinberg

„Mazās valstis ir lielisks dzinējspēks lielajām,” uzskata Marko Steinbergs (Marco Steinberg), “Snow Cone & Haystack” dibinātājs no Somijas.

Kuras ir jomas, kurās Latvijā vislabāk varētu realizēt “cross-over” jeb pārneses principu?

Latvija ir tikpat maza valsts kā Somija, mums mazāk jāietekmējas no lielām valstīm, un jāsaglabā sava autonomiju it visā, lai parādītu Eiropas Savienībai, ka ne visas regulas ir piemērojamas visām valstīm vienādi. Ir jāmaina daudzu standartu kvalitāte, jāmaina uzsvars dizainā. Latvija var atrast alternatīvus ceļus, atrast risinājumus problēmām, ar ko saskaramies. Latvijai jāievieš inovācijas industriālajā dizainā.

Ko kultūra var dot biznesam?

Inovācijas! Jaunu Somijas Nokia un daudz ko citu. Kvalitāte pakalpojumu sfērā nāk caur kultūru, un tā ir jānostiprina  biznesā valsts līmenī. Jāstrādā uz piedāvājumu, nevis uz pieprasījumu!

Kāpēc ir svarīgi sadarboties dažādu industriju pārstāvjiem, un vai citu jomu iesaiste biznesā var palīdzēt attīstīt uzņēmējdarbību?

Lielām rūpnieciskām industrijām ir grūti pieņemt inovācijas, tās lēni mainās, tadēļ radošo industriju pāstāvjiem ir jārod iespējas sadarboties. Mazas valstis var ieviest inovācijas ātrāk, lielas valstis var ražot lielos apmēros to, kas iegūts šādas sadarbības rezultātā. Galvenais ir domāt un racionāli izlietot visus pieejamos līdzekļus un resursus, maksimāli ietaupot izdevumus, te arī ir īstā vieta radošajām industrijām. Pieejamo resursu izmantošana ir mainījusies visā pasaulē.

Lielu pilsētu būvobjektu plānošana prasa vismaz 15 gadus, kamēr viss nonāk līdz reālai ražošanai. Ķīnā pēc nopietniem plūdiem šāds pilsētplānošanas process tika veidots lineāri, paralēli sadarbojoties vairākām sfērām, tādejādi galarezultāts tika rasts pēc 90 dienām...

Kādai vajadzētu būt valsts nostājai, lai veicinātu pārneses procesus?

Šobrīd Eiropas Savienībā ir krīze dizaina jomā. Kā pārveidot domāšanu, lai veidotu dizaina sistēmu kopumā, un izietu no tā komforta, kas valdīja pagātnē? To ir svarīgā šobrīd saprast,  lai sagatavotos notikumiem nākotnē. Vajag beidzot pieņemt, ka esam 21.gadsimtā un 18.gadsimta institūcijām vairs nav vietas mūsdienu pasaulē. Valdībai ir jāstrādā integrētā vidē un jāveido jaunas sistēmas. Jēdzienu izpratne ir mainījusies. Svarīgi ir rast diologu ar politiķiem.

Eiropas Savienībai ir nepieciešamas šādas mazas valstis kā Latvija un Somija, jo daudz varam darīt autonomi, un tas ir lielisks dzinējspēks lielajām valstīm.

 

Marko Steinbergs starptautiskajā konferencē Kultūras un radošo industriju pārneses process" runāja par tematu „ Kas nepieciešams, lai notiktu pārnese – dizainiskā pieeja”. Šobrīd viņš ir Somijas Arhitektūras muzeja valdes priekšsēdis, kā arī  organizācijas „Design Driven Cities” valdes loceklis. Savukārt viņa dibinātais uzņēmums „Snow Cone & Haystack, kas bāzēts Helsinkos, nodarbojas ar stratēģiju dizainu un palīdz valdībām un to līderiem ieviest inovācijas savā darbībā. Viens no Marko Steinberga iecienītākajiem teicieniem ir „Kungi, mums vairs nav naudas. Ir laiks sākt domāt!"