dcsimg

Intervija ar Mateusz Marmołowski

„Pārnese ir - paņemt labāko no visām sfērām,” uzskata Mateušs Marmolovskis (Mateusz Marmołowski), interaktīvās izzinošās spēles ”Professor Why” izveidotājs un Creative Business Cup 2014 uzvarētājs no Polijas.

Kurās jomās Latvijā vislabāk varētu realizēt “cross-over” jeb pārneses principu?

Man nav ne jausmas par to, kas notiek Latvijā, jo esmu šeit tikai pāris stundas un vienīgais ko pazīstu ir „GIGI Blocks” dibinātājus Ilonu un Edgaru Viļumus. Viņi ir īsts piemērs, kā pārneses process darbojas, jo ir labas atsauksmes gan no nozares speciālistiem, gan no pašiem bērniem, kas darbojas ar „GIGI Blocks”.

Ko kultūra var dot biznesam?

Kultūras inovācijas zinātnē ir tas, kas ir palīdzējis man izveidot ”Professor Why” pasaules tirgum.

Kāpēc ir svarīgi sadarboties dažādu industriju pārstāvjiem, un vai citu jomu iesaiste biznesā var palīdzēt attīstīt uzņēmējdarbību?

Jāpaņem ir labākais, ko visas iesaistītās puses var dot konkrēta projekta vai produkta izstrādes procesam un realizācijai. Mazai kompānijai projektu realizācijā ir jāizmanto visi pieejamie resursi, jo laiks un finanšu līdzekļi  parasti ir ļoti ierobežoti.

Kādai vajadzētu būt valsts nostājai, lai veicinātu pārneses procesus?

Pašreiz ceļoju pa visu pasauli un valsts līmenī izglītības un kultūras ministrijās prezentēju iespēju ieviest sākumskolās savu produktu ”Professor Why”. Tas ir veids, kā interaktīvā veidā bērnos rosināt interesi par fiziku, ķīmiju un zinātni jau no  agrīna vecumā. Ja tas notiks, pārnese tiks realizēta pilnā mērā!

Mateušs Marmolovskisstarptautiskajā konferencē "Kultūras un radošo industriju pārneses process" piedalījās ar ekspresprezentāciju sadaļā Spēle + Izglītība + Zinātne. Pēdējos gadus pavadījis ASV, Silikona ielejā, strādājot ar internetu un  tehnoloģijām. Dibinājis uzņēmumu CTAdventure, kas ir pionieris izglītojoši izklaidējošas programmatūras veidošanā.