dcsimg

Intervija ar Nikky Smedley

„Iesaku eksperimentēt un atklāt sevī bērnu,” saka Nikija Smedlija (Nikky Smedley) no Lielbritānijas, kuras viens no redzamākajiem projektiem, iespējams, bijusi LaLa loma slavenajā bērniem domātajā seriālā par teletūbijiem. Šobrīd Nikija ir komunikāciju guru un partnere organizācijā „changing cultures”, kas ievieš radošumu lielās un mazās kompānijās, kas saistītās ar biznesu, izglītību un kultūru. 

Kurās jomās Latvijā vislabāk varētu realizēt “cross-over” jeb pārneses principu?

Jūs taču zināt, ka latvietis Andris Nelsons ir Birmingemas Simfoniskā orķestra diriģents kopš 2008. gada un strādās  ar orķestri līdz 2015.gada vasarai? Tas ir pirmais, kas nāk prātā. Bet kopš esmu šeit, Latvijā, viennozīmīgi varu teikt, ka tas ir dizains. Latviešu dizaineru darbos ir spilgti redzama dizaina esences vienkāršība. Pie tā ir jāstrādā un tas ir jāiznes pasaules līmenī.

Kā skaidrosiet jēdzienu “pārnese”?

Ja gribat kaut ko panākt vai mainīt, jums ir jābūt ļoti patstāvīgam, tomēr  pietiekami elastīgam, tas ļauj ietekmēt procesus un sadarbība it visā kļūst vienkāršāka.

Ko kultūra var dot biznesam?

Visa pamatā ir komunikācija, ir jānovērtē “iekšējais un ārējais” stāsts, jeb mārketinga leģenda, lai gūtu panākumus. Runājiet, runājiet un vēlreiz runājiet ar cilvēkiem, jo tādejādi varat ietekmēt procesus, kas jums ir apkārt. Radošums ir kā darba rīks, un tas ir vienlīdzīgs ar izglītību un tirdzniecību. Jāriskē ir it visā, mākslinieki ar to saskaras ik dienu, tāpēc ir noturīgi pret pārmaiņām, jo tā ir viņu ikdiena. Māksliniekiem ir jāpierod pie nenoteiktības. Vienīgā noteiktība ir tā, ka mēs dzīvojam nenoteiktā, pārmaiņu laikmetā.

Kāpēc ir svarīgi sadarboties dažādu industriju pārstāvjiem, un vai citu jomu iesaiste biznesā var palīdzēt attīstīt uzņēmējdarbību?

Pieaugušie ir aizmirsuši savu bērnību, bet iespēja eksperimentēt un spēlēties ir zināma priekšrocība, tādēļ visiem iesaku eksperimentēt un atklāt sevī bērnu no jauna. Mēs pieaugušo pasaulē baidāmies eksperimentēt un izskatīties smieklīgi. Tomēr ir jāattīsta šī spēja, veidojot jaunus projektus caur šo citādo pieeju. Te darba pietiks visiem.

Kādai vajadzētu būt valsts nostājai, lai veicinātu pārneses procesus?

Valsts nenāks mums pretī, valsts mums nepalīdzēs, ja paši neko nedarīsim. Radām, veidojam, piedalāmies, izmēģinām un piedāvājam, vienlaicīgi runājam arī ar valsti. Iekustinām visas sociālās struktūras. Šādas iniciatīvas būtu jāatbalsta valstiskā līmenī.