dcsimg

Konference Pār-jaunot muzeju / RESTART MUSEUM

Datums: 18.05.2016.

Laiks: 11.00 (sekojiet līdzi jaunākajai informācijai)

Kur: Rīgas mākslas telpa, Rīga, Kungu iela 3

Dalībnieki: Visi interesenti

Vairāk informācijas:

Konference Pārjaunot muzeju / Restart Museum ir viens no Radošās darbības nedēļas radi!2016centrālajiem notikumiem, kas Starptautiskajā muzeju dienā norisināsies Rīgas mākslas telpā. Šogad radi! īpaši akcentē mūsdienīga muzeja izaicinājumus, muzeju kā tradīciju, vērtību, izziņas un jaunu domāšanas modeļu telpu.

Pašlaik Latvijā notiek vairāki vērienīgi muzeju rekonstrukcijas projekti: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Rīgas Motormuzejs, Rakstniecības un mūzikas muzejs, virkne memoriālo muzeju tiek modernizēti, pārtopot par laikmetam atbilstošām – aicinošām un pieejamām vietām, kur tikties, mācīties un gūt iespaidus.

Muzejs kā sabiedrības atmiņas institūcija ne tikai perfekti iederas radošo, kultūras un tūrisma industriju saimē, bet, nenoliedzami, arī papildina to. Muzeji var piedāvāt iespēju radīt jaunus pakalpojumus un preces caur gadsimtos uzkrātā materiālā un nemateriālā mantojuma efektīvu izmantošanu. Ideāli, ja muzejs darbojas kā katalizators radošumam un izaugsmei. Bet lai tā notiktu, muzejus tāpat kā citas sarežģītas sistēmas nepieciešams laiku pa laikam pārjaunot jeb restartēt.  

Kā tas ir – restartēt muzeju? Kā muzeja jaunradīšanas procesu uztver un vērtē dažādas tajā iesaistītās puses? Fokusējoties uz muzeju un radošo industriju partnerībām, konference piedāvā demokrātisku platformu pieredzes apmaiņai ar mērķi rosināt domāšanu, kas arī ir restarta palaišanas poga. Par muzeju jaunradīšanas veidiem un izaicinājumiem pieredzē dalīsies Latvijas un ārvalstu muzeju un radošo industriju pārstāvji.

Deivids Flemings/David Fleming/, Lielbritānija - Liverpūles Nacionālā muzeja direktors un Lielbritānijas muzeju asociācijas prezidents. Vadījis un uzraudzījis vairāku nacionālas nozīmes daudzmiljonu muzeja projektu rekonstrukciju un īstenošanu Lielbritānijā, tādu kā Volkera mākslas galerija Līverpūlē, (Walker Art Gallery), Starptautiskā verdzības muzeja projektu (International Slavery Museumu.c.Kopš Deividsir kļuvis par Liverpūles Nacionālo muzeju direktoru, muzeju auditorija ir palielinājusies četras reizes – no 700 000 līdz vairāk nekā 3,2 miljoniem apmeklētāju gadā. Daudzu publikāciju autors, lasa lekcijas un konsultē muzejus, pašvaldības un valdības vairāk nekā 40 pasaules valstīs. Deivids Flemings uzskata, ka mūsdienās muzejs spēj mainīt dzīvi.

Gudbrandurs Benediktsons/Guðbrandur Benediktsson/, Islande Reikjavīkas pilsētas muzeja (Reykjavik City Museum) direktors, pirms tam – publisko programmu vadītājs. Lasa lekcijas Islandes universitātē Kultūras un komunikācijas maģistra studiju programmā. Strādājis arī kā kurators Reikjavikas Fotogrāfijas muzejā (Reykjavik Museum of Photography), vadījis projektus Gēteborgas pilsētas muzejā (Göteborgs Stadsmuseum) un Islandes Nacionālajā muzejā (The National Museum of Iceland.)

Urmass Dresens/Urmas Dresen/, Igaunija - Igaunijas jūrniecības muzeja (Estonian Maritim Museum) direktors, diplomēts vēsturnieks. Visu mūžu veltījis jūrniecības pētniecībai. Kļūstot par muzeja direktoru 2012. gadā, viņa mērķis bija radīt ko atšķirīgu, modernāku. Jūrniecības muzeja komplekss ar vēsturiskās Hidroplānu angāra rekonstrukciju (Seaplane Harbour) joprojām ieņem pirmo vietu, vērtējot muzeju apmeklētāju skaitu Igaunijā. 2013.gadā muzeja Hidroplānu angāra rekonstruētā ēka saņēma prestižo Europa Nostra galveno balvu un 2014. Gadā - Eiropas muzeju balvas (European Museum Award) īpašo atzinību. Igaunijas lielākais dienas laikraksts Postimees 2012. gadā piešķīris Urmasam Dresenam Gada cilvēka titulu.

Laifs Lauritsens/Leif Plith Lauritsen/, Dānija - Lollandes-Falstes muzeja pētnieks un ēku saglabāšanas nodaļas vadītājs, vairāku arheoloģijai un muzeju tematikai veltītu publikāciju autors un līdzautors, Dānijas piļu asociācijas valdes loceklis. Savulaik bijis atbildīgs par Viduslaiku centra Dānijas pilsētā Nykøbing Falster  rekonstrukcijas projektu.

Hanna Mellemsetere /Hanna Mellemsether/, Norvēģija - vēstures zinātņu doktore, šobrīd strādā kā pētniecības koordinatore  Dienvidtrondelaga muzejā (Museums of South Trøndelag, MiST), kurā apvienojušies 8 Norvēģijas muzeji. Bijusi Trøndelag Folk Museum vecākā kuratore. Joprojām pasniedz lekcijas muzejpedagoģijā un muzeoloģijā Norvēģijas zinātņu un tehnoloģiju universitātē (Norwegian university of science and technology), kā arī veidojusi jaunu studiju programmu par kolekciju vadību muzejos un arhīvos. Sadarbībā ar Norvēģijas Mākslas padomi (Norwegian Arts Council) strādājusi arī kā lektore un projektu vadītāja tālākizglītības programmu īstenošanā muzeju darbiniekiem. Vairāku publikāciju autore.

 

Konferences programma (PDF)

Konferences valoda – latviešu un angļu.

Uzmanību! Reģistrācija dalībai KONFERENCE Pār-jaunot muzeju / Restart Museum ir slēgta. Paldies par milzīgo interesi! 

Ar prieku ziņojam, ka tiks nodrošināta pasākuma interneta tiešraide Latvijas Sabiedrisko mediju (LSM) interneta mājas lapā www.lsm.lv.

 

 

Kontaktpersona: Kultūras ministrijas Radošo industriju nodaļas vecākā referente Gunta Miheloviča, Gunta.Mihelovica@km.gov.lv, (+371) 67330243