dcsimg

 

 

Radošās darbības nedēļas radi!2016 notikumu rezonanse turpinās

 

Informācija plašsaziņas līdzekļiem, 2016. gada 3. jūnijā

 

“Aicinām turpināt radīt, darīt un apzināties kultūras un radošo industriju potenciālu Latvijā, veidojot labāku dzīvi mums visiem,” rosina Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta Radošo industriju nodaļas vadītāja Karine Kalniņa, izskanot plašajai Radošās darbības nedēļas radi!2016 kulminācijas programmai maijā.  

Ikviens interesents, neformāla iedzīvotāju grupa, iestāde, organizācija vai uzņēmums joprojām var pieteikt savu vai partnerībā veidotu notikumu radi!2016 satelītprogrammai. Tās varētu būt  diskusijas, zināšanu pārneses semināri, darbnīcas, domnīcas, starpdisciplināri sadarbības piemēri un citas kopā-domāšanas, strādāšanas un radīšanas formas, kas apliecina to, ka mainām un spējam mainīties, lai, iegūstot jaunas zināšanas un pieredzi, uzlabotu labbūtību. Pieteikuma anketa un radi!2016 koncepts ir pieejams šeit: www.radilatvija.lv/lv/par-radi/sadarbibas-piedavajums .

radi!2016 kulminācijas mēnesī notika vairāk nekā 40 pasākumi. Vienā no centrālajiem notikumiem –starptautiskā konference “Pār-jaunot muzeju / RESTART MUSEUM” – tika aizsākta aktuāla diskusija Latvijā un pasaulē par muzeju lomu mūsdienu sabiedrībā, tiem attīstoties par demokrātiskām koprades telpām un vidi, kas rosina intelektuāli pilnveidoties, ir sociāli atbildīga un iekļaujas radošo industriju saimē. Konference guva lielu atsaucību, un ne visiem interesentiem bija iespēja piedalīties tajā klātienē. Konferences tiešraides video ieraksts ir pieejams Latvijas sabiedrisko mediju ziņu portālā šeit: http://ej.uz/LSM_video_RestartMuseum .

Šogad radi! īpaši akcentēja arī koprades telpu iespējas Rīgā, aicinot tās apmeklēt un arī izmēģināt – kā tas ir strādāt individuāli vai ar kolēģiem birojam vai mājām alternatīvā vidē. Iepazīties ar koprades vietu apkopojumu un karti Rīgā var šeit: http://ej.uz/radi2016_koprades_telpas .

radi!2016 mēneša ietvaros tika akcentētas arī tādas aktuālas tēmas un aktivitātes kā partnerību veidošanas, starpnozaru kompetenču pārnese, dizaina domāšana un izglītības, pilsētvides un arhitektūras attīstība, gudra dabas resursu izmantošana, ideju ģenerēšana un jaunrade, sociālā uzņēmējdarbība, biznesa modeļi un darbības iespējas kultūras un radošajās industrijās, mode, deja un daudz kas cits. Atklājot radi!2016 , aicinājām ikvienu ģenerēt idejas, kādu dzīvi vēlamies piedzīvot Latvijā pēc gadiem 10, 50, 100 un vairāk. Radot nākotnes vīzijas un rīkojoties šodien, paši varam veidot savu dzīvi labāku.

Šogad radi! komanda ir pateicīga par projekta novērtējumu arī starptautiskā līmenī. Eiropas Komisijas darba grupas izveidotajā labās prakses rokasgrāmatā „Kultūras izpratne un izpausmes”, radi! kustība ir izcelta kā viens no veiksmīgajiem prakses piemēriem, raksturojot kultūras lomu izglītībā un īpaši mūžizglītībā Eiropā. Rokasgrāmata „Kultūras izpratne un izpausmes” ir pieejama šeit:  http://ej.uz/kulturas_izpratne_ES (LV, docx). 

Radošās darbības nedēļa radi! notiek jau sesto gadu un ir attīstījusies kā sociāla kustība visā Latvijā. Šogad pirmo reizi programmas kulminācija notika nevis vienas nedēļas laikā, bet gan visu maija mēnesi. Rezonanse turpinās, un labās idejas tiek ieviestas dzīvē. radi! notikumu turpinājumā sagaidām vēl daudzus jaunus iedvesmu avotus un idejas, kas palīdzēs kopā plānot nākamā gada pasākumu kalendāru. Sekojiet līdzi aktuālajai radi!2016 notikumu programmai interneta mājas lapā www.radilatvija.lv .   

Atgādinām, ka piektdien, 2016. gada 10. jūnijā, noritēs Funkcionālā dizaina diena Cēsīs, aicinot piedalīties ikvienu interesentu apgūt dizaina domāšanas metodes un izmantot iespēju izstrādāt funkcionālu produktu dizaina darbnīcā, kā arī piedalīties lekcijās par dizaina nozīmi produkta izveides procesā, tehnoloģiju attīstību un ideju cikliem. Vairāk: www.radilatvija.lv/lv/notikumi-riga/pec/63 . Programma: http://ej.uz/radi2016_DizainaDiena (pdf).

 

radi! iniciatori ir Kultūras ministrija un Britu padomes pārstāvniecība. 

radi!2016 stratēģiskie partneri: Izglītības un zinātnes ministrija,Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas LV04 „Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana” Divpusējās sadarbības fonds / www.eeagrants.org , domnīca Creative Museum , UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Dānijas kultūras institūts, Gētes institūts Latvijā, Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā, Kaņepes kultūras centrs.

Informatīvi atbalsta: Draugiem.lv, Radio NABA.

 

Sekojiet līdzi jaunumiem mājas lapā www.radilatvija.lv un sociālajos tīklos: Draugiem.lv , Facebook , Twitter , YouTube , #radilv.

 

Papildu informācija:

Lilita Sparāne, radi!2016 projekta vadītāja, tālr.: 29180042, e-pasts: lilita.sparane@radilatvija.lv

Reinis Druvietis, kultūras biedrība Make Art, publicitāte,tālr.: 29293938, e-pasts: art@makeart.lv