dcsimg

radi! vēstnieki

Iztēle ir svarīgāka par zināšanām. / A. Einšteins / 

Iztēlojies Latvijas cilvēkus – draugus, ģimenes, bērnus, kolēģus, kaimiņus pēc gadiem 10, 50, 90.

Kāds Tu pats būsi – vai laimīgs, dzīves noguris, mūžam skrienošs, iemīlējies, piesardzīgs, skeptisks, aizrautīgs, iedvesmots…? Kāda būs Latvija?

Tavas ŠODIENAS domas + vīzijas + rīcība = Latvijas NĀKOTNE

Dalies ar savu Latvijas nākotnes vīziju! Aizpildi anketu un nāc ģenerēt idejas klātienē! Pieteikšanās līdz ceturtdienai, 5. maijamhttp://goo.gl/forms/Q3xOoRnMMO

Prātojam un radām Latvijas nākotnes vīziju kopā – jau 12. maijā!

 

radi! – sociāla kustība

radilatvija.lv
‪#‎radilv‬ ‪#‎LV00‬ ‪#‎LV200‬ ‪#‎LV300‬ ‪#‎nākotne‬ ‪#‎future‬

 


radi!2016 vēstnieki

 2016. gada aprīlī radi! iniciatori aicināja Latvijas cilvēkus aprakstīt, kāda būs mūsu dzīve Latvijā pēc 10, 50, 100 vai 200 gadiem, jo šodienas domas, idejas un rīcība nosaka Latvijas nākotni.   Atklāšanas notikumā 12. maijā kopā ar Latvijas iedzīvotājiem, kas piedalījās radi! notikumā “Dizaina pēdas nākotnē” tika izstrādāti Latvijas attīstības scenāriji. Dalībnieki, kas dalījās savās vīzijās par Latvijas attīstības scenārijiem, ir kļuvuši par radi!2016 vēstniekiem.

 

radi!2016 vēstnieku vīzijas par Latvijas nākotni  

Latvijas laimes formula ir moderna un laikmetīga galvaspilsēta, kas izmanto modernas tehnoloģijas un risinājumus, padarot cilvēku dzīvi ērtāku, apvienojumā ar pilnīgi neskartiem dabas nostūriem un jūras dabas parkiem, domātiem meditācijai un sarunai ar sevi. Inovators, 35 gadi   Latviju raksturo ielu galerijas (mākslas darbi apskatāmi uz ielām), dārzi un mazdārzi ienākuši pilsētā – pilsēta ir zaļa, cilvēki audzē dārzeņus uz māju jumtiem un jebkurš cilvēks var strādāt freelance (mājās, parkā, bibliotēkā), jo darba devējs to atļauj :) 

Bankas speciāliste, 27 gadi

 

Latvija tad noteikti būs sakoptāka un zaļāka, gan vizuāli, gan darbības sfērās- vairāk izmantos otrreizēji izmantojamas lietas savā ikdienā. Latvijā varētu ielās redzēt vairāk auto, kas nepiesārņo gaisu. Latvijas laimes formula ir = radoši un entuziasma pilni iedzīvotāji + skaistās dabas "pērles".

Asistente, 30 gadi

 

Latvijā pēc 100 gadiem dzīvos saliedēta un pieklājīga sabiedrība. Latvieši, krievi, citu tautību cilvēki, kas būs ieradušies uz dzīvi Latvijā, šeit labi sadzīvo, jo labi apzinās, ka katrai tautai ir savas stiprās, vājās puses, savas tradīcijas, sava kultūra. Cilvēki ciena viens otra viedokli, atļauj otram paturēt savu, atšķirīgo viedokli, neuzspiežot savējo.  Kopumā cilvēki ir laimīgi, taču joprojām meklē īsto laimes formulu – arī pēc 100 gadiem viņiem joprojām liekas, ka citās valstīs dzīvo daudz laimīgāk. Personāla speciāliste  

 

1. Sadarbība (nevis konkurence) ir noteicošais biznesa attīstības faktors;
2. Kāds tu esi (nevis, kas tu esi) ir jautājums, ko uzdod, tiekoties ar sen neredzētiem draugiem/kolēģiem/skolasbiedriem;
3. Mēs esam (nevis Es esmu) dominē sabiedrības komunikācijā;
4. Apzināta lēmumu pieņemšana, kas balstīta uz sapratni par cilvēka būtību (nevis mediju "šokējošajiem" stāstiem);
5. Vispusīgas zināšanas par lietu kopsakarībām (sistēmiska pieeja ikvienai problēmai) un to pielietošana ikdienā.

Pasniedzēja, 57 gadi

 

Latvijā dzīvo laimīgi un radoši cilvēki, kuri vēlas Latviju saglabāt kā neatkarīgu un zaļu valsti nākamajām paaudzēm, kā valsti, kurā visi iedzīvotāji dara sev interesantu darbu un ar savu darbību iedvesmo citus cilvēkus, kā valsti, kurā dzīvo dažādu tautību cilvēki un kuri viens otru saprot un atbalsta.   Domāju, ka mēs jau sekmīgi virzāmies uz manis aprakstīto Latviju, jo Latvijā ir daudz cilvēku, kuri ir optimisma un enerģijas pilni cilvēki.

Pasniedzēja, 49 gadi  

 

Latvijas laimes formula ir tās iedzīvotāji un cilvēki, kas Latviju var mainīt. Cilvēki, kas dzīvo Latvijā, uzlabo un attīsta valsts kultūru un sabiedrību. Iedzīvotāju darbība var būt kā Latvijas Laimes formula, kas veicinātu valsts pilnveidošanos, uzlabotu sociālās attiecības un vidi, kurā dzīvojam. 100 gadu laikā var notikt lieli pavērsieni un tikt realizētas lielas pārmaiņas, kas var mainīt līdzšinējo dzīves situāciju.

Studente, 25 gadi.  

 

Latvijas labklājība ir sasniedzama ar inovācijām, kam nepieciešamas radošas idejas. Vizionārs, 55 gadi   Pozitīvi, novēlīgi ļaudis dalās visā & nebēdā, ja lieko nozog. Trūkumā rodas radoši ļaudis & šādu zemi maziekāro "laimes bez darba" tīkotāji. Daudz gudru, sirsnīgu skolotāju & skolu, kas pielāgojas skolēnu interesēm; maz obligātā & nepareizo atbilžu. Vecāki aktīvi iesaistās skološanā. Skolās nerodas roboti, bet radoši cilvēki, kuri var radīt arī robotus. Pilsētās veselīga vide, vairums dzīvo laukos. Pašatjaunojošies, droši ceļi & transports. 100% bioloģiskā lauksaim–niecība. Visaugstākā līmeņa medicīna; maz mediķu & aptieku; ārstē cilvēku, ne slimību. Medicīna vien traumām, veselīga dzīvesveida izglītībā u. tml. Par veselību ļaudis paši uzņemas atbildību mīl, domā, ko ēd; neķer stresu; veselīgā vidē aktīvi dzīvo. Retais mirst mokoši, ilgstoši nekustīgā/neprāta stāvoklī. Mazskaitlīga, godīga, LV valstij gudra pārvalde. Ļaudis uzticas vietējām autoritātēm. Īsi, nemainīgi, skaidri likumi. Saprotami bez īpašās izglītības. Kaitīgos & neinteresantos darbus veic LV roboti. Veselie ļaudis saņem atalgojumu par darbu/mācībām, nevis bezdarbnieka pabalstu.

Brīvmākslinieks, 44

 

Valsti raksturo tās (1) sabiedrība un vērtības, kuras tā virza, (2) valsts teritorija – daba un tās bagātības (3) valsts pagātne, kultūra, tradīcijas. Manuprāt, Latvijas laimes formula ir daudzveidīga, radoša sabiedrība, kas ciena pagātni, veido tagadni un strādā nākotnei.

Projektu vadītāja, 37 gadi

 

Latvija... Latvija ir zaļa, sakopta un draudzīga valsts ģimenes veido­šanai. Tajā darbojas veiksmīgi, inovatīvi un radoši uzņēmumi, kas nodrošina Latvijas ekonomisko neatkarību un ilgtermiņa attīstību. Laimes formulas pamatā ir gudri, izglītoti, radoši un talantīgi cilvēki, kas rada jaunas un inovatīvas idejas, kuriem piemīt globāla domāšana un vēlme dzīvot tīrā un sakoptā vidē!

Ierēdnis, 29 gadi

 

Latvija būs vēl skaistāka, labāka un jaukāka vieta, kur mums dzīvot! Laimes formula ir veiksmīgi, laipni un zinoši cilvēki, kuri palīdzēs Latvijai kļūt par mīļu vietu ikvienam – gan iebraucējiem, gan mājiniekiem! Students   Domāju un ļoti ceru, ka Latvija būs nākotnē Austrumeiropas finanšu centrs. Latvija būs sasniegusi Ziemeļvalstu dzīves līmeni un demogrāfiskais stāvoklis valstī būs ar pozitīvu zīmi.

Students

 

Iztēlojos Latviju kā vietu, kur valda latviešu valoda, tautas tradīcijas un pati tauta. Tajã pašā laikā Latvijas vide ir zaļākā, labvēlīgākā un augošākā uzņēmējdarbības un saimnieciskāko aktivitāšu uzsāk–šanai. Šeit dzīvo patriotiski, laimīgi, centīgi un zinoši cilvēki.

Students, 19 gadi

 

Manuprāt, mūsu galvenā laimes formulas sastāvdaļa būs mūsu kopā būšana un etuziasms, ar kuru palīdzību mēs spēsim veidot Latviju par labāko vietu, kur nodibināt veiksmīgus uzņēmumus, un būs pašiem sava "Silicon Valley".

Studente, 19 gadi

 

Laimes formula varētu slēpties cilvēku īpašībās. Ja Latvijas iedzīvotāji būtu ambiciozi un nebūtu pieticīgi, bet ar vēlmi mācīties, kaut ko sasniegt un nesamierināties ar mazumiņu, Latvijas valsts iedzīvotāju labklājība varētu būt daudz augstāka, jo cilvēki būtu stimulēti mācīties, strādāt un visi kopīgi celt Latvijas valsts kopējo labklājības līmeni.

Students, 19 gadi

 

Cerams, laimīga un skaista. Latvijas laimes formula varētu būt – izglītoti un radoši cilvēki. Kā arī sakopta un harmoniska apkārtējā vide, saglabāta arī mežonīgā daba – jūra, meži un purvi. Pilsētas varētu būt modernas, aprīkotas ar jaunākajām tehnoloģijām, varbūt jau lidojošās mašīnas būs parādījušās un cerams vecākās skaistākās ēkas nebūs nojauktas, bet joprojām stāvēs kā vēsturiski pieminekļi. Skolniece, 19 gadi  

 

Laimes formula ir mainīt paradumus un tos uzlabot, caur dizaina kaleidoskopu.

Studente

 

Latvijas Laimes formula sastāv no jaukiem cilvēkiem sabiedriskajos transportos, nepiecūkotām publiskajām tualetēm, saprotošiem Rīgas Satiksmes darbiniekiem. Bet, ja nopietni, tad formulai vajag pasākumus un svētkus, kuru rezultātā, cilvēki sadarbojās un redz sevi kā vienu kopumu, un nedala pēc valodas un rajona, kurā dzīvo.

Skolniece, 19 gadi

 

Pēc 100 gadiem Latvijas lauki būs apdzīvotāki, nekā tagad. Cilvēki būs iemācījušies savaldīt dabu un no tās gūt lielo peļņu. Laukos būs tik daudz darba, kā tagad pilsētās, tomēr nebūs tāds trakums kā pilsētā. Lielās pilsētas būs jauno cilvēku mekas. Viss būs attīstīts, piebāzts, bet minimālisms un vienkāršība arhitek­tūrā būs trumpis. Katram trešajam būs helikopters, nabadzīgajiem jeb bomžiem būs savas pazemes ejas un viņu impērija, kas mierīgi līdz­pastāvēs parastajiem un turīgajiem cilvēkiem. Laimi veidos miers un kontrolēta visatļautība, 100 km/h braukšana pa apdzīvotām vietām, augstākā izglītība visiem bez izņēmumiem, kas pieejama bez maksas. Laimes formula = 100km/h + miers * interneta attīstības iekonservēšana.

Skolniece, 19  

 

Pamatojoties uz Google, – Latvijas pensiju sistēma spēs funkcionēt arī pēc 100 gadiem, tuvākajos 100 gados ūdens līmenis jūrās celsies par 0,5 – 2,0 metriem. Ticams, ka laime būs tad, kad ekonomika celsies un neviens nespēs iekarot mūsu zemes, par ko visi tagad tik ļoti satraucas.

Skolniece, 19 gadi

 

Latvieši savu vēsturi glabā spilgtā, dārgā atmiņā, taču bailes, ko paaudžu paaudzēm mums kā nezāles ieaudzinājuši kari un apspiešana, ir izdzisušas un laika gaitā zudušas. Mēs beidzot esam brīvi ne tikai no vardarbīgiem režīmiem, bet arī paši no saviem nepamatotajiem aizspriedumiem un bailēm no nezināmā. Tā ir patiesā brīvība, jo nekas mūs vairs neattur no virzīšanās uz priekšu. Neticība sev ir izskausta, jo to vairs saviem bērniem un viņu bērniem nepiemin. Mēs ticam un esam pārliecinājušies, ka spējam paveikt visu, ko iedomājamies, mēs vairs sevi neapšaubām, jo beidzot no sirds visi kā viens ticam, ka taču varam. Neviltoti. Un pa īstam. Šī ticība liek pamatu Latvijas laimes formulai. Sākot ar šodienu.

Skolniece, 19 gadi.

 

Pēc 100 gadiem Latvija ir bagāta ar radošiem, enerģijas pilniem cilvēkiem, ar mirdzošām acīm un ģeniālām idejām! Būsim Eiropā tīrākā un viszaļāk domājošā valsts! Būsim iemācījušies novērtēt sevi, visu kas mums ir, ko esam radījuši un ko Latvijas daba mums sniegusi!

Studente, 28 gadi  

 

Latvija pēc 100 gadiem piedzīvos pārmaiņas, kuras nevienam nekad nebūtu ienākušas pat prātā. Lielāko daļu izraisīs izglītības sistēmas augšupeja, respektīvi, tā piedzīvos tādu izaugsmi, kādu neviena cita valsts nekad vēl nav piedzīvojusi. Latvijā jau pašreiz jauniešiem ir pacietīgi raksturi un augsti mērķi, tādēļ nav nekāds pārsteigums, ka pēc ilga laika posma būs izaugusi tāda paaudze, kas pacels sabiedrisko labklājību, kā kultūras, tā zinātnes un visās pārējās jomās.

Skolnieks, 19 gadi

 

Radoši un kreatīvi cilvēki!

Studente, 19

 

"Viss ir manī un es esmu visā" – austrumu teiciens, kas simbolizē pašpietiekamību un pēc 100 gadiem mēs to varētu būt atkal (!) apguvuši :)

Inovatore, 36 gadi

 

Pēc 100 gadiem Latvija gatavosies tās 200gades svinībām, daudz krāšņākām un varenākām. Svinēšanu tradīcija vēl arvien būs nozīmīga, tieši tāpēc, ka tā ir balstīta uz tradīcijām, kas latviešiem vēl arvien būs svarīga. Tiks pieminēti senči, dziedātas dziesmas, un latvieši atkal pieminēs mūžīgās vērtības. Tradīcijas un viss tradicionālais arī ir Latvijas laimes formula, kas pastāvēs cauri gadsimtiem. Tam pieliekot klāt inovācijas, ar kurām Latvijā turpinās izcelties citu valstu starpā. Tieši inovācijas arī palīdzēs saglabāt tautas vērtības. Un vēl tā noteikti ir zaļā un neskartā zeme, kuru būs pamanījušas arī citas tautas un arvien aktīvāk sāks pārcelties uz dzīvi šeit, piemēram, no pārpildītās un piesārņotās Rietumeiropas. Latvija būs kļuvusi multinacionāla valsts/ teritorija un arī paši latvieši būs kļuvuši atvērti un sajaukušies ar citām tautām. Vairs nebūs aizspriedumu un noslēgtības sevī.

Sabiedrisko attiecību projektu speciāliste, 30 gadi

 

Latvija ir viena no mazākajām valstīm pasaulē (tās iedzīvotāju skaits ir aptuveni 1 miljons), bet tās izglītotie, gudrie un uzņēmīgie iedzīvotāji dzīvo augsti attīstītā valstī, kas pasaulē izceļas ar sasniegumiem kultūrā, izglītībā, zinātnē, inovācijās un sportā.

Projektu vadītājs, 32 gadi

 

Latvija pēc 100 gadiem ir vai nu brīnišķīga vieta vai arī tā neeksistē atkarība no tā, vai būs iespējams sasniegt nekorumpētu valdību un augstākās varas iestādes/ darbiniekus. Latvijas laimes formula ir sakarīga sabiedrība, kurā katra indivīda lielākās raizes nav par sevis paša labumu.

Students, 19 gadi

 

Viss būs kaut nedaudz izmainījies, protams, vēsturiskie pieminekļi, celtnes un rajoni varētu būt restaurēti, bet tiem tomēr saglabās to sākotnējo sajūtu, tās vērtīgumu (nevaru precīzi iedomāties, cik tehnoloģiski attīstīta), bet domāju, ka šeit beidzot būs vairāku rasu sajaukumi, cilvēkiem būs citādi uzskat par lietām – balstīsies vairāk uz tehnoloģiju palīdzību.

Skolniece, 19 gadi

 

Lepnums par saviem cilvēkiem.

Skolniece, 18 gadi

 

Bagāta ar intelektuāli attīstītiem un radošiem cilvēkiem, kuri ir atbildīgi par savu darbu, par savu valsti. Katrs lepojas ar to, ka dzīvo Latvijā. Skolās katrs bērns prot darboties ne tikai ar tehnoloģijām, bet arī spēlē kādu mūzikas instrumentu un nodarbojas ar sportu vai kādu mākslas veidu. Laimes formula ir apmierinātībā ar sevi un gandarījumā par saviem sasniegumiem, lai kādā jomā tie būtu. Jebkuram būtu jātiecas realizēt sevi un savu potenciālu - radošo, fizisko, garīgo - un sasniedzot vienu mērķi, tiekties uz nākamo, tādējādi, pastāvīgi sevi attīstot, vienlaicīgi dodot savu pienesumu kopējai valsts attīstībai. Tāpēc mans vēlējums - lai pēc 100 gadiem ikkatram būtu iespēja sevi realizēt sevis paša un valsts labā, tiecoties pēc izcilības.

Izglītības darbinieks, 44 gadi  

 

Es Latviju jau pat pēc gadiem 20 redzu kā vides ilgtspējas un ekoloģijas paraugvalsti (protams, līdz Butānas pārspēšanai vēl patālu). Es no sirds ticu mūsu dabas resursu vērtībai un neatkārtojamībai, un savienībā ar latviešu spēcīgo un dziļo saikni ar dabu, tā ir milzīga bagātība, ko varam attīstīt par mūsu būtiskāko identitātes daļu, un to ir nepieciešams sargāt un attīstīt. Es redzu, ka Latvijas laimes atslēga ir pašu Latvijas iedzīvotāju asie prāti un viedās sirdis, kā arī drosme, kas nereti diemžēl nedaudz pietrūkst, lai liktu lietā mūsu potenciālu. Es redzu, ka Latvijas iedzīvotāji ir tie, kas nolems Latvijas likteni, un tieši, uzdrīkstoties atšķirties un rodot spēku savā mazumā un inovētspējā, mums var izdoties radīt pasaulei nozīmīgus risinājumus, tajā pašā laikā, saglabājot un kultivējot savu patieso būtību. Mēs atrodamies samērā priviliģētā pozīcijā, esam jauni kā valsts un varam uzdrīkstēties riskēt, inovēt, doties pasaulē un vest atpakaļ zināšanu un pieredzes krājumus. Domāju, ka mūsu trumpis noteikti var būt uzņēmējdarbība, tieši radot inovācijas, ar rūpēm par mūsu dabu un ierobežotajiem resursiem.

Psiholoģijas studente, 23 gadi