dcsimg

Konference “Kultūra un mākslas izglītība: Radi sevi skolā!”

Datums: 25.05.2016.

Laiks: 10.00 - 16.30

Kur: Latvijas Kultūras akadēmijas Lielā zāle, Ludzas iela 24

Dalībnieki: Visu līmeņu kultūras un mākslas izglītības eksperti un pedagogi

Vairāk informācijas:

Konferences mērķis ir rosināt izpratni un interesi radošo un kultūras industriju izglītības attīstību un mijiedarbību dažādos izglītības veidos un pakāpēs, iepazīstot labāko ārvalstu pieredzi un jaunākās tendences un izceļot Latvijas sasniegumus. Konferencē pirmo reizi vienkopus tiks parādīti Latvijā esošie pētījumi par kultūrizglītības tēmām un izvirzīti problēmu jautājumi tālākai pētniecībai, kā arī virzieni pētnieku un izglītotāju sadarbībai ar citām Eiropas valstīm.

 

Konferences laikā tiks prezentēta Eiropas Komisijas darba grupas izveidota rokasgrāmata “Kultūras izpratne un izpausmes”, kur atspoguļota Eiropas valstu izpratne par kultūras kompetenci, kā arī Eiropas dokumentos lietotā terminoloģija par šo tēmu. Kā viens no labās prakses piemēriem šajā rokasgrāmatā ir minēta radi! nedēļa Latvijā.

 

UNESCO Mākslas izglītības nedēļa tiek organizēta kopš 2012. gada, un tā noris maija ceturtajā nedēļā: šogad no 23. līdz 29. maijam. Tās uzdevums ir izcelt mākslas izglītības nozīmību cilvēka dzīvē kopumā, it īpaši mācīšanās un radošās darbības procesā. Mākslas izglītības nedēļā UNESCO aicina dalībvalstu valdības, valsts un nevalstiskās institūcijas un indivīdus organizēt aktivitātes un atbalstīt projektus, kas caur mākslas spēku stiprina pilsonisko sabiedrību, saliedētību un veicina mieru. UNESCO redzējums mākslas un kultūras izglītībā ietver divas atsevišķi nedalāmas un vienlaicīgi īstenojamas pieejas: mācīšanās par mākslu un kultūru un mācīšanās caur mākslu un kultūru. Tas nozīmē, ka ikvienam indivīdam ir tiesības piedalīties mākslas un kultūras dzīvē gan kā patērētājam, gan arī kā radītājam, turklāt māksla un kultūra attīsta ne tikai katrā cilvēkā esošo radošo potenciālu, bet sniedz ieguldījumu personības, talantu, prāta un fizisko spēju pilnveidošanā. 2016. gadā UNESCO Mākslas izglītības nedēļas tēma ir “Mākslas izglītība ilgtspējīgai attīstībai”, uzsverot mākslas izglītības un mākslinieku nozīmi cilvēku informēšanā un iesaistīšanā kultūras, ekonomikas, vides un sabiedrības problēmjautājumu risināšanā.

 

Konferencē piedalīsies profesors Ernsts Vāgners – UNESCO Vācijas Nacionālās komisijas Kultūras padomes priekšsēdētājs.

Ernstam Vāgneram ir ievērojama pieredze mākslas un mediju izglītībā. Viņš ir iniciējis un vadījis vairāku nozīmīgu projektu ieviešanu mākslas izglītībā, īstenojot UNESCO vērtību iedzīvināšanu šajā jomā Eiropā. Viņš ir UNESCO observatoriju Europas tīkla idejas autors, un, pateicoties Vāgneram, pirmā observatorija tika atklāta Vācijā, 2015. gada novembrī.

 

Konferences programma (pdf)

 

Darba valoda: latviešu un angļu.

 

Interesentus, kuri vēlas apmeklēt konferenci, lūdzam reģistrēties līdz 13.maijam šeit:http://ej.uz/radi_sevi_skola

Reģistrējoties lūdzam norādīt, vai piedalīsieties diskusijā un kurā no diskusiju grupām.

 

Partneri: UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Izglītības un zinātnes ministrija, Latvijas Kultūras akadēmija, Latvijas Universitāte, J.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Kultūras ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, Valsts izglītības satura centrs u.c.

 

Jautājumu gadījumā rakstīt uz e-pastu: zpc@lka.edu.lv

Preses relīze (PDF)

Latvijā viesojas mākslas izglītības eksperts Ernsts Vāgners (saite uz rakstu)

 

Kontaktpersona: Jolanta Klišāne, Jolanta.klisane@lnkc.gov.lv, mob. 29220932