dcsimg

Noderīga informācija

Radošās darbības nedēļa „radi!2015” ir noslēgusies – organizatori uzsver, ka radošums jāattīsta visu gadu

42 pasākumi Rīgā un reģionos, tostarp trīs starptautiskas konferences un izglītības forums, kuros piedalījās vairāk nekā 40 Latvijas un ārvalstu eksperti, pulcējot vairākus tūkstošus dalībnieku, neskaitāmas idejas, jauni kontakti, sadarbības iespējas un nākotnes ieceres – tas viss raksturo Radošās darbības nedēļu „radi!2015”.

Radošās darbības nedēļa „radi!2015” notika no 9. līdz 15.martam, aicinot izzināt, parādīt un apzināties Latvijas radošuma iespējas, radot un darot. Šogad „radi!2015” nedēļa bija īpaša arī ar to, ka veidoja vienojošu platformu Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē kultūrpolitikas un radošo industriju tematiskā virziena īstenošanai, akcentējot Latvijas prezidentūras prioritārās vērtības jeb 3 „i” – iesaistīšanos, izaugsmi un ilgtspēju. Divās starptautiskajās konferencēs piedalījās arī Eiropas Komisijas Izglītības, kultūras, jaunatnes un sporta lietu komisārs Tibors Navrāčičs (Tibor Navracsics). Viņš pauda pārliecību, ka Latvijā ir visi priekšnosacījumi, lai veicinātu sadarbību un mijiedarbību starp dažādām nozarēm un ka „radi!” kustība ir Latvijas veiksmes stāsts un piemērs citām Eiropas Savienības valstīm radošu partnerību veidošanā.

Radošās darbības nedēļas „radi!” organizatori, iniciatori un sadarbības ar gandarījumu atskatās uz paveikto un jau sāk gatavoties nākamajam gadam.

DACE MELBĀRDE, Latvijas Republikas kultūras ministre: „Mani ļoti iedvesmoja „radi!2015” nedēļas konferences, kurās pieredzējušu ekspertu diskusijas mijās ar labās prakses piemēriem. Lai turpinātu darbu pie kultūras un radošuma pārneses uz citām attīstības jomām, kopīgi ir jāstrādā pie daudzdisciplīnu vides veidošanas, kurā kultūras un mākslas komponentes mijiedarbē ar izglītību, tehnoloģijām un uzņēmējdarbību rada jaunas vērtības un risinājumus. Es šādu potenciālu redzu Tabakas fabrikas radošajā kvartālā. Tomēr, lai šādu radošu klāsteri izveidotu, radošas partnerības starp augstskolām, māksliniekiem un dizaineriem, izglītības speciālistiem un zinātniekiem un, protams, uzņēmējiem jāveido jau šodien. Ceru, ka Kultūras ministrijas Radošo industriju padome būs viena no vadošajām sadarbības platformām šīs iniciatīvas tālākā virzīšanā!”

MĀRĪTE SEILE, Latvijas Republikas izglītības un zinātnes ministre: „Digitālajā laikmetā informāciju par jebkuru mūs interesējošu tēmu varam atrast vienkārši un izdarīt to varam jebkurā sev ērtā vietā un laikā. Pašlaik svarīgākais ir palīdzēt skolēniem orientēties milzīgajā informācijas daudzumā, to kritiski izvērtēt un izveidot pašiem savu, pamatotu viedokli. Tas nozīmē, ka skolotājam, vairāk kā jebkad, ir jāspēj pašam neapjukt informācijas lavīnā. Ir jābūt gatavam mācīties un raudzīties uz pasaules daudzveidību daudz drosmīgāk. Jau tagad Latvijā ir lieliski piemēri, kad skolu vadītāji un skolotāji ar entuziasmu un aizrautību izmanto jauno tehnoloģiju piedāvātās iespējas. „radi!2015” nedēļas ietvaros notikušais izglītības forums bija lieliska platforma ideju un pieredžu apmaiņai, tas deva iedvesmu jauniem mērķiem!”

SANDRA PRINCE, Britu padomes Latvijā direktore: „Ir milzīgs gandarījums, ka tik daudz cilvēku un organizāciju atsaucās un iesaistījās un rezultātā katrā nedēļas dienā varēja izglītoties, sadarboties, domāt un pārdomāt, veidot, radīt, iedvesmoties. Tā kopības sajūta, ko rada kopā būšana un kopā darīšana, ir brīnišķīga! Britu lektori atzina, ka gaisā virmoja neaprakstāma enerģija un vēlme virzīties uz priekšu, un viņi ir pateicīgi par iespēju veidot pieredzes un sadarbības tiltus starp Latviju un Lielbritāniju. Sākam gatavoties nākamajam gadam!”

JOHANNESS DĀLS (Johannes Dahl), Gētes institūta Rīgā direktors: „Konference „Mijiedarbība un sadarbība (Rīgas) arhitektūrā – kā labi sajusties pilsētā?”, kas notika „radi!2015” nedēļas ietvaros 9.marta pēcpusdienā, piedaloties cienījamajai diplomātiskajai pārstāvniecībai, notika Gētes institūtā Rīgā. Tā bija bagāta ar atziņām, ko sniedza dažādu Eiropas valstu referentu ziņojumi, raisīja ieinteresētas un rosīgas diskusijas; bija nozīmīga, jo runāja par Rīgai būtiskām tēmām. Pēc pasākuma saviesīgi pulcināja visus pie vīna glāzes, atstāja nospiedošas atskaņas par dažām parādītajām sarežģītajām situācijām un vienlaikus uzmundrināja un optimistiski iedvesmoja ar labo sajūtu patīkamajā pilsētas un Rīgas atmosfērā. Visi dalībnieki ir ļoti apmierināti un mēs jau tagad ar prieku gaidām „radi!2016”. Nedēļas „radi!2015” preses konference bija ļoti radošs projekta pieteikuma pasākums. ”

Ilva Sinkēviča, Dānijas Kultūras institūta projektu koordinatore: „Bija tik aizraujoši sekot līdzi neskaitāmajiem radošo domu lidojumiem, kas piepildīja „radi!2015” nedēļu un būt klātesošiem šajos jaunradīšanas procesos, dzirdēt tik daudz iedvesmojošu stāstu un ideju, kas mudina bez vilcināšanās rīkoties un veidot pasauli un vidi sev apkārt daudz pilnvērtīgāku un pašam patīkamāku. Prieks, ka varējām nodot kaut nelielu daļiņu no Dānijas pieredzes radošos industriju, vides labiekārtošanas un ilgtspējīgas attīstības jomā. Ja kāds vēl šaubījās, tad nu ir skaidrs - būt radošam nemaz nenozīmē būt sarežģītam – ģenialitāte slēpjas vienkāršībā, sīkumos, kas padara ikdienas dzīvi pilnskanīgu un motivē atkal jaunām idejām un pārvērtībām!”

LILITA SPARĀNE, „radi!2015” projekta vadītāja: „Šī gada radi! nedēļa jau praktiski aizsākās pagājušajā gadā, kad kopā ar iniciatoriem, organizatoriem un visiem interesentiem vienojāmies, ka jāveicina un jāattīsta radošie sadarbības projekti visa gada garumā, lai pavasarī varētu dalīties ar pieredzi un rezultātiem. Liels gandarījums, ka mums izdevās! Vēl lielāks prieks par to, ka tik daudzie Latvijas viesi, kas šajā laikā apmeklēja mūsu valsti gan ES prezidentūras pasākumu ietvarā, gan citu mērķu vadīti, pamanīja un ļoti augstu novērtēja mūsu vērtības, spēju radīt, paveikt, veidot jaunas gan lietas, gan partnerības, kā arī būt atvērtiem arvien plašākiem sadarbības modeļiem ne tikai mūsu valsts ietvarā. Paldies visiem, kas darbojās, sākot no skolēniem un pasniedzējiem RaPaPro projektā un beidzot ar uzņēmējiem! Ceru, ka arī turpmāk radošo un citu jomu sadarbība turpināsies, un arvien jauni pārstāvji un paaudzes iesaistīsies mūsu „labbūtības” veidošanā.”

Radošās darbības nedēļa „radi!2015”

„radi!” ir daudz vairāk nekā kultūras un radošo pasākumu un notikumu kopums – tā ir sociāla kustība ar konkrētu mērķi: veicināt izpratni un interesi sabiedrībā par radošo un kultūras industriju sektoru, radošumu veicinošu izglītību, inovācijām, zināšanu ekonomiku un radošu pārvaldību, parādot Latvijas pieredzi un sasniegumus.

Šogad „radi!” kustība aicināja izzināt, parādīt un apzināties Latvijas radošuma iespējas, radot un darot. Radošās darbības nedēļā tika nodrošināta daudzpusīga pasākumu programma dažādām mērķauditorijām ar labākajiem pašmāju sadarbības piemēriem, ietverot tos diskusijās, semināros un darbnīcās, domnīcās un citās ērti praktizējamās kopā-domāšanas, strādāšanas un radīšanas formās.

Radošās darbības nedēļa „radi!” Rīgā un visā Latvijā notika jau piekto gadu. Tās iniciatori ir Latvijas Republikas Kultūras ministrija un Britu padome Latvijā.


Notiek starptautisks izglītības forums „Skola digitālajā laikmetā”: kādai jābūt nākotnes skolai un kā to sākt veidot jau šodien?

Tehnoloģiju progresīva un mērķtiecīga ieviešana izglītības procesā, digitālās kompetences, savstarpējās cieņas un uzticības veicināšana – šie ir tikai daži no tematiem, par kuriem 13.martā diskutēs starptautiskajā izglītības forumā „Skola digitālajā laikmetā”, kurā piedalīsies vadošie nozares speciālisti un eksperti no Latvijas, Lielbritānijas un Somijas, skolu vadītāji un pedagogi, skolēni un viņu vecāki. Forums norisinās Radošās darbības nedēļas „radi!2015” laikā, un interesenti aicināti to vērot arī tiešraidēs internetā.

Atklājot Radošās darbības nedēļu „radi!2015”, kā viens no šī gada tematiskajiem virzieniem tika minēta mūsdienīga izglītības sistēma, kurā apvienotas digitālā laikmeta piedāvātās iespējas un radošums, attīstot līdzšinējo izglītības sistēmu un veidojot nākotnes skolas. Tieši tāpēc, turpinot aizsāktās iniciatīvas, arī šogad skolu vadītāji un pedagogi, skolēni un viņu vecāki, nozares eksperti un speciālisti, kā arī pārējie interesenti, kam rūp un interesē mūsdienīga izglītība, tiksies starptautiskajā izglītības forumā „Skola digitālajā laikmetā”, lai dalītos pieredzē, diskutētu un kopīgiem spēkiem veidotu nākotnes skolas Latvijā.

Foruma organizatori – Izglītības un zinātnes ministrija, Britu padome Latvijā un Rīgas Izglītības un informatīvi metodiskais centrs – ir pārliecināti, ka tehnoloģiju sniegtās iespējas ļauj efektīvāk organizēt zināšanu un prasmju apguvi, paplašinot sadarbību un radot inovatīvus risinājumus, lai palīdzētu izzināt sevi, veidot dialogu ar pasauli un stiprinātu 21.gadsimta izglītības pīlārus: mācīties mācīties, mācīties pārveidot un mācīties kļūt.

Izglītības forumā uzstāsies un diskusijā iesaistīsies ne tikai Latvijas, bet arī ārvalstu eksperti – Nīls Maklīns (Niel McLean), e-skills UK Izglītības daļas vadītājs no Lielbritānijas, akcentēs tehnoloģiju nozīmi skolēnu ikdienā un iespējas tās mērķtiecīgi izmantot izglītības sistēmā, Nikija Smedlija (Nikky Smedley), organizācijas changing cultures līdzdirektore, runās par izglītības sistēmas maiņu ar mērķi veicināt savstarpējo uzticību, cieņu un ticību mūsu bērnu spējām 21. gadsimtā, savukārt Leo Pahkins (Leo Pahkin), Somijas Nacionālās Izglītības padomes izglītības padomnieks, dalīsies pieredzē par izglītības satura reformu Somijā, kas tiks ieviesta 2016.gadā.

Forums notiks 13.martā Biznesa augstskolas „Turība” telpās (sākums 10.00). Forumu organizē Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar Britu padomi Latvijā un Rīgas Izglītības un informatīvi metodisko centru. Forumu atbalsta UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Izglītības attīstības centrs un Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā.

Ņemot vērā lielo sabiedrības interesi, organizatori aicina konferenci vērot tiešraidēs internetā: www.radilatvija.lv un portālā www.delfi.lv, kas ir Radošās darbības nedēļas „radi!2015” informatīvais atbalstītājs.


Eksperti: radošums un partnerība digitālajā laikmetā ir nepieciešamība

Radošums un starpnozaru partnerība ir priekšnosacījums sabiedrības attīstībai nākotnē, it īpaši digitālajā laikmetā – šādu pārliecību pauda Kultūras ministrijas organizētās starptautiskās konferences „Kultūras un radošo industriju pārneses process” vadošie eksperti no Latvijas un Eiropas. Konference norisinās no 11.-12.martam Radošās darbības nedēļas „radi!2015” laikā, un to ikviens aicināts vērot arī tiešraidēs internetā.

Konferencē dažādu nozaru vadošie eksperti no Latvijas un Eiropas dalās savā redzējumā un pieredzē par to, kā radošums un starpnozaru partnerība var veicināt ekonomikas, pilsētvides, izglītības, pilsētu un reģionu, kā arī veselības un citu jomu attīstību. Konferenci atklāja Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde un Eiropas Komisijas Izglītības un kultūras ģenerāldirektorāta ģenerāldirektors Ksavjērs Pratss Monnē (Xavier Prats Monne), savukārt rīt uz to ieradīsies Eiropas Komisijas Izglītības, kultūras, jaunatnes un sporta lietu komisārs Tibors Navrāčičs (Tibor Navracsics).

Kultūras un radošo industriju pārneses process – eksperti akcentē tendences

DACE MELBĀRDE, Latvijas Republikas kultūras ministre: „Mēs bieži uztveram kultūru un radošumu kā brīnumlīdzekli dažādu procesu uzlabošanai. Tomēr radošums iegūst vērtību tikai tad, ja tiek īstenota patiesa sadarbība, kas balstīta uz devēja un ņēmēja vienlīdzību un savstarpēju cieņu un kur abi partneri ir gan devēji, gan ņēmēji.”

KSAVJĒRS PRATSS MONNĒ (Xavier Prats Monne): „Pārneses process nav zināšanu pārraide, bet gan dalīšanās ar šīm zināšanām. Šīs konferences mērķis ir parādīt, kā radošums un kultūra var veicināt, piemēram, veselības nozares attīstību vai birokrātijas samazināšanu, kā domāt radošāk.Kultūras un radošās industrijas ir trešais lielākais nodarbinātības sektors aiz būvniecības un pārtikas nozarēm, un tas ir spēks!”

BERNDS FĒZELS (Bernd Fesel), Eiropas radošās uzņēmējdarbības tīkla priekšsēdētājs, ecce vecākais padomnieks: „Pārneses process nav jaunums ekonomikā, tehnoloģijās un pilsētvidē, tomēr tas ir jaunums kultūras un radošajās industrijās. Kultūras un radošo industriju pārnese dažādās sabiedrībai nozīmīgas jomās, tostarp ekonomikā, ir īpaši būtiska tieši digitālajā laikmetā, kurā dzīvojam, jo bez tās nav iedomājama ilgtspējīgas sabiedrības attīstība. Pārneses process nav stāsts par to, ko jūs redzat, bet gan, kā jūs redzat!”

MARKO STEINBERGS (Marco Steinberg), „Snowcone & Haystack” dibinātājs: „Publiskais sektors ir atbildīgs par inovāciju ieviešanu, tādējādi veicinot sadarbību un mijiedarbību starp valsti un uzņēmējiem, sabiedrību. Tās ir būtiski, runājot par pārneses procesu kā reālu darbību.”

PJERLUIDŽI SAKO (Pier Luigi Saco), IULM universitātes kultūras ekonomikas profesors: „Kultūras un radošo industriju pārnese ir viena no galvenajām uz inovācijām balstītas ekonomikas izaugsmes tendencēm starptautiskajā vidē mūsdienās. Pārneses process nozīmē savstarpējo attiecību maiņu starp apakšnozarēm, vienā nozarē pārbaudītas tehnoloģijas piemērošanu citās jomās, jaunu sadarbības formu veidošanu starp dažādām jomām un sektoriem, radot konkurētspējīgākas sistēmas. Un kultūra ir ideāla pārneses procesa platforma.”

Radošums sociālajās inovācijās, uzņēmējdarbībā, pilsētvides un reģionālajā attīstībā

Konferences mērķis ir veicināt diskusiju par kultūras un radošo industriju pārneses procesu un ar praktiskiem piemēriem apzināt tā ietekmi uz nacionālās ekonomikas attīstību, inovācijām, sociālo jomu un sabiedrības labklājību, kā arī pilsētvides un reģionu ilgtspējīgu attīstību, tāpēc turpmākās konferences sesijas būs veltītas radošumam konkrētās jomās (skatīt konferences programmu).

Ņemot vērā lielo sabiedrības interesi, organizatori aicina konferenci vērot tiešraidēs internetā: Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariāta interneta vietnē www.eu2015.lv, „radi!2015” interneta vietnē www.radilatvija.lv un portālā www.delfi.lv, kas ir Radošās darbības nedēļas „radi!2015” informatīvais atbalstītājs.


Sākas konference „Kultūras un radošo industriju pārneses process” – starptautiskie eksperti diskutēs par radošumu dažādās jomās

Radošums ekonomikā, pilsētvidē, izglītībā un reģionu attīstībā – šie ir tikai daži no tematiem, kas tiks aktualizēti starptautiskajā konferencē „Kultūras un radošo industriju pārneses process”, kurā piedalīsies vadošie nozares speciālisti un eksperti no Latvijas un Eiropas. Konference Radošās darbības nedēļas „radi!2015” laikā norisināsies no 11.-12.martam, un to varēs vērot arī tiešraidēs internetā.

Konferences ietvaros tiks rastas atbildes uz „radi!2015” aktualizētajiem jautājumiem – kas ir radošo industriju pārneses process un kā tas var veicināt citu sabiedrībai nozīmīgu jomu attīstību? Bernds Fesels (Bernd Fesel), Eiropas Radošā Biznesa tīkla valdes priekšsēdētājs, skaidros, kāpēc radošumam un kultūrai ir jābūt daļai no ilgtermiņa risinājuma meklēšanas stratēģijas, savukārt Marko Šteinbergs (Marco Steinberg), „Snowcone & Haystack” dibinātājs, stāstīs, kā pārneses procesu ieviest realitātē. Latvijas, Polijas, Dānijas, Austrijas, Lielbritānijas, Portugāles un Igaunijas pārstāvji dalīsies pieredzē, kā radošums attīsta izglītību, valsts pārvaldi, ekonomiku, zinātni un citas jomas.

Ņemot vērā lielo sabiedrības interesi, organizatori aicina konferenci vērot tiešraidēs internetā: Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariāta interneta vietnē www.eu2015.lv, „radi!2015” interneta vietnē www.radilatvija.lv un portālā www.delfi.lv, kas ir Radošās darbības nedēļas „radi!2015” informatīvais atbalstītājs.

Par iesaistīšanos, izaugsmi un ilgtspēju

Konferences mērķis ir veicināt diskusiju par kultūras un radošo industriju pārneses procesu un ar praktiskiem piemēriem apzināt tā ietekmi uz nacionālās ekonomikas attīstību, inovācijām, sociālo jomu un sabiedrības labklājību, kā arī pilsētvides un reģionu ilgtspējīgu attīstību. Konferences norises laikā tiks aktualizēti tādi temati kā kultūras un radošo industriju pārneses procesa pievienotā vērtība, dizaina domāšana kā stratēģisks instruments produktu un pakalpojumu radīšanā, mākslas intervence un kultūras loma biznesa mērķu sasniegšanā, radošums un inovācijas kā instrumenti veselības aprūpes sistēmas pilnveidošanā, kultūras un radošuma potenciāls pilsētvides uzlabošanā u.c. Konferencē tiks izcelti praktiski radošās pārneses un partnerību piemēri, demonstrējot kultūras un radošo industriju pievienoto vērtību un ietekmi uz citām jomām, tai skaitā uz ekonomikas attīstību, sociālu inovāciju rašanos, izglītību, kā arī pilsētvides un reģionu ilgtspējīgu attīstību.

Šogad Radošās darbības nedēļa „radi!2015” veidos vienojošu platformu Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūrpolitikas un radošo industriju tematiskā virziena īstenošanai, akcentējot Latvijas prezidentūras prioritārās vērtības jeb 3 „i” – iesaistīšanās, izaugsme un ilgtspēja. Dažādos notikumos un pasākumos piedalīsies augsta līmeņa Latvijas un ārvalstu radošo industriju un dizaina domāšanas eksperti.

 

Aicina skatīties tiešraides internetā un piedalīties radošajās darbnīcās

Konferenci interesenti aicināti skatīties arī tiešraidēs internetā: Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariāta interneta vietnē www.eu2015.lv, „radi!2015” interneta vietnē www.radilatvija.lv un portālā www.delfi.lv.

 

Savukārt ikviens, kas vēlas aktīvāk līdzdarboties, tiek aicināti piedalīties konferences ietvaros organizētajām radošajās darbnīcās un ekskursijās – par kultūras un radošo industriju pārnesi vides jomā un ilgtspējīgā attīstībā, dizaina domāšanu un mūsdienu un vēsturisko arhitektūru Rīgā. Papildu informāciju par iespēju pieteikt dalību aicinām skatīt www.radilatvija.lv.


Radošās darbības nedēļa „radi!2015” ir sākusies – pasākumi un notikumi arī reģionos

„Rīga nav Latvija, un Latvija nav Rīga,” uzsver Lilita Sparāne, Radošās darbības nedēļas „radi!2015” projekta vadītāja, aicinot arī reģionu iedzīvotājus būt aktīviem un piedalīties „radi!2015” aktivitātēs visā Latvijā.

„Radošās un kultūras industrijas, izglītība, inovācijas, zināšanu ekonomika un radoša pārvaldība – tas viss raksturo sociālo kustību „radi!2015”, kas jau piekto gadu aicina izzināt, parādīt un apzināties Latvijas radošuma iespējas, radot un darot. Šogad īpaši akcentēsim radošo industriju kompetenču pārneses nozīmību citās sabiedrībai nozīmīgās jomās,” norāda LILITA SPARĀNE, „radi!2015” projekta vadītāja. Radošās darbības nedēļas „radi!2015” ietvaros no 9.-15.martam notiks diskusijas, pasākumi, radošās darbnīcas un izstādes arī Latvijas reģionos – Kurzemē, Latgalē, Vidzemē un Rīgas reģionā, kā arī skatīties pasākumus interneta tiešraidēs.

Diskusija, domnīca un radošā konference Kurzemē

Radošās darbības nedēļas „radi!2015” ietvaros ikviens liepājnieks un citi interesenti ir laipni aicināti diskutēt par Liepājas radošā kvartāla un telpas attīstību, piedaloties diskusijā „Radošā Liepāja – kritiskais saturs”. Pasākuma mērķis ir nostiprināt politiķu, lēmumu pieņēmēju un izglītotāju izpratni par radošajām industrijām un to ietekmi ekonomiskās izaugsmes veicināšanā. Pasākums notiks 12.martā plkst. 14.00 kafejnīcā „Kursas putni” (Fr. Brīvzemnieka ielā 28).

Brocēnu jauniešu centrā „Kopā” ikviens ir aicināts 12.martā apmeklēt radošo domnīcu „Ieklausies, radi un mācies!”, kuras laikā jaunieši diskutēs par radošās un globālās izglītības aktualizēšanu Brocēnu novadā. Šī pasākuma otrā daļa – radošā konference – norisināsies dažas dienas vēlāk – 17.martā Brocēnu vidusskolā, un tajā aicināti piedalīties skolotāji un pašvaldības darbinieki.

Latgalē atzīmēs radošuma mēnesi

Radošās darbības nedēļas „radi!2015” organizatori uzsver – radošums nesākas pirmdienā un nebeidzas svētdienā, tāpēc Latgalē „radi!2015” ietvaros šogad būs „Radošuma mēnesis”. Ekskursijas, konkursi, radošas tikšanās, izrādes un darbnīcas pirmsskolas vecuma bērniem un viņu vecākiem, lai veicinātu pirmsskolas vecuma bērnu un viņu vecāku izpratni un interesi par radošumu veicinošu izglītību – tas viss tiks organizēts „Radošuma mēnesī” pirmsskolas izglītības iestādē „Pīlādzītis” Krāslavā.

Vidzemē izglītos skolēnu vecākus

Vidzemi Radošās darbības nedēļā „radi!2015” šogad pārstāvēs Rūjienas vidusskola, organizējot izzinošo nedēļu vecākiem „radi!2015. Skola 21.gadsimtā”, kuras ietvaros notiks atklātās mācību stundas un radošās darbnīcas skolēniem un viņu vecākiem par moderno tehnoloģiju pielietojumu mācību procesā. Rūjienas vidusskola kā vienu no saviem mērķiem izvirzījusi skolēnu tehnoloģiju un mediju lietotprasmju attīstību, tāpēc atsevišķas „radi!2015” ietvaros realizētās aktivitātes noteikti tiks ieviestas arī mācību procesa ikdienā. Ideja organizēt tieši šādu pasākumu ciklu radusies, iedvesmojoties no starptautiskā digitālā foruma „Skola digitālajā laikmetā”, kas „radi!2015” nedēļas ietvaros notiks 13.martā Rīgā.

Radošas darbnīcas un izstāde Rīgas reģionā

Arī Rīgas tuvumā mītošie varēs baudīt „radi!2015” pasākumu un notikumu piedāvājumu savas dzīvesvietas tuvumā. Ogres mākslas skola sadarbībā ar Ogres novada pašvaldību, Ogres Kultūras centru un Ogres bērnu un jauniešu centru ikvienu aicina apmeklēt izstāžu un aktivitāšu ciklu „REDZI.DOMĀ.RADI”, kas norisināsies no 9.marta līdz pat 9.maijam.

Savukārt Siguldas Mākslu skolas „Baltais Flīģelis” pedagogi un vieslektori aicina piedalīties starpdisciplinārajā radošuma nedēļā „20./21.gadsimta mija kultūrā: NO MEDIJA UZ MULTIMEDIJU”. Radošajās darbnīcās ikvienam būs iespēja ar vizuālās mākslas, mūzikas, teātra un deju palīdzību iepazīt jaunas kultūras formas.

Iespēja vērot pasākumus tiešraidēs internetā

Apzinoties, ka ne visiem interesentiem ir iespēja apmeklēt pasākumus klātienē, Radošās darbības nedēļas „radi!2015” organizatori aicina tos vērot tiešraidēs internetā Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariāta interneta vietnē www.eu2015.lv, „radi!2015” interneta vietnē www.radilatvija.lv un portālā www.delfi.lv. Interneta tiešraidēs būs skatāmi šādi pasākumi:

-          9.-10.marts. Starptautiskā konference „Eiropas audiovizuālo mediju tirgus stiprināšana – eiropeiskās identitātes attīstībai”. Tiešraide: www.eu2015.lv;

-          11.-12.marts. Starptautiskā konference „Kultūras un radošo industriju pārneses process”. Tiešraide: www.eu2015.lv, www.radilatvija.lv, www.delfi.lv;

-          13.marts. Starptautisks izglītības forums „Skola digitālajā laikmetā”. Tiešraide: www.radilatvija.lv, www.delfi.lv.

Portāls www.delfi.lv ir Radošās darbības nedēļas „radi!2015” informatīvais atbalstītājs.


Radošās darbības nedēļa „radi!2015” ir sākusies ar diskusijām par mediju tirgu, Rīgas arhitektūru un nozaru pārstāvju sadarbības pasākumu

Starptautiskā konference par audiovizuālo mediju tirgu, diskusiju seminārs par mijiedarbību un sadarbību Rīgas arhitektūrā un „Nakts kompetenču tirgus” ieskandina Radošās darbības nedēļu „radi!2015”, kas norisināsies no 9.-15.martam.

„Radošās un kultūras industrijas, izglītība, inovācijas, zināšanu ekonomika un radoša pārvaldība – tas viss raksturo sociālo kustību „radi!2015”, kas jau piekto gadu aicina izzināt, parādīt un apzināties Latvijas radošuma iespējas, radot un darot. Šogad īpaši akcentēsim radošo industriju kompetenču pārneses nozīmību citās sabiedrībai nozīmīgās jomās,” norāda LILITA SPARĀNE, „radi!2015” projekta vadītāja.

Diskutēs par mediju tirgus attīstību Eiropā

9. un 10.martā Rīgā Radošās darbības nedēļas „radi!2015” ietvaros norisināsies starptautiska konference „Eiropas audiovizuālo mediju tirgus stiprināšana – eiropeiskās identitātes attīstībai”, kurā piedalās mediju eksperti un politikas veidotāji, mediju regulatori un citi interesenti. Konferences mērķis ir veicināt diskusiju par iespējām stiprināt Eiropas audiovizuālo mediju tirgu, lai efektīvāk reaģētu uz tehnoloģiju attīstības, pieaugošās konkurences un mainīgo lietotāju paradumu radītajiem izaicinājumiem. Konferenci iespējams vērot internetā Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariāta interneta vietnē www.eu2015.lv.

Šogad Radošās darbības nedēļa „radi!2015” veidos vienojošu platformu Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūrpolitikas un radošo industriju tematiskā virziena īstenošanai, akcentējot Latvijas prezidentūras prioritārās vērtības jeb 3 „i” – iesaistīšanās, izaugsme un ilgtspēja. Dažādos notikumos un pasākumos piedalīsies augsta līmeņa Latvijas un ārvalstu radošo industriju un dizaina domāšanas eksperti.

Kā pilsētu veidot mājīgāku?

Viens no Radošās darbības nedēļas „radi!2015” partneriem – Gētes institūts Rīgā – sadarbībā ar Dānijas Kultūras institūtu, Šveices vēstniecību, Rīgas pilsētas arhitekta biroju un Rīgas Urbāno institūtu organizē diskusiju semināru „Mijiedarbība un sadarbība (Rīgas) arhitektūrā”, kurā piedalīsies un savā redzējumā dalīsies vadošie nozares eksperti. Diskusijās tiks meklētas atbildes uz jautājumiem par mājīguma radīšanu pilsētā, „trešo vietu” atdzīvināšanu, arhitektu un sabiedrības lomu un mijiedarbību u.c. Seminārs notiks Gētes institūtā Rīgā (Torņa ielā 1) plkst. 13.00, un tajā piedalīties laipni aicināts ir ikviens.

Uzņēmēju un radošo industriju pārstāvju randiņi

Lai veicinātu savstarpējo informācijas apmaiņu, dalīšanos kompetencēs un pieredzē ar citiem jaunajiem un topošajiem uzņēmējiem un radošo industriju pārstāvjiem, Jauno uzņēmēju centrs, „TechHub Riga” un Dānijas Kultūras institūts aicina piedalīties neformālā vakara pasākumā „Nakts kompetenču tirgus”, kas notiks 9.martā no plkst. 18.30-21.30 „TechHub Riga”, Kaļķu ielā 12/14. Pasākuma ietvaros būs iespēja tikties ar „Creative Business Cup” dibinātāju Rasmusu Vinstedu Tčerningu (Rasmus Wiinstedt Tscherning) no Dānijas un uzzināt par kādu īpašu konkursu, gan piedalīties „Speed dating” jeb „randiņu sesijā”, kuras īpašais formāts paredz iespēju vakara gaitā iepazīties un diskutēt neformālā gaisotnē par projektiem, mainīties ar kompetencēm, dalīties pieredzē un iedvesmoties no dzirdētā.

Seminārs par dizainu uzņēmējdarbībā, reklāmas darbnīca un radošo industriju forums

Radošās darbības nedēļas „radi!2015” pasākumu un notikumu kalendārs ir ļoti daudzveidīgs, piedāvājot aktivitātes ikviena gaumei. Otrdien, 10.martā, notiks seminārs uzņēmējiem par dizaina tendencēm biznesā, radošā reklāmas darbnīca, radošo industriju forums „Creative showcase” un citas aktivitātes.

Semināra „Vai nākotnes dizaina tendences ietekmē šodienas uzņēmējdarbību? Kā tās iespējams paredzēt un kā tām ļaut strādāt jūsu labā?”, kas notiks Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (Pērses ielā 2) mērķis ir parādīt, kā rodas tendences, kāpēc tās ir svarīgas un kā tās iespējams prognozēt. Seminārā piedalīsies un savā pieredzē dalīsies viens no vadošajiem nozares ekspertiem Stefans Nilssons (Stefan Nilsson). Semināra sākums plkst.8.00.

Savukārt Latvijas Mākslas akadēmijā (Kalpaka bulvārī 13) radošo nozaru studenti, nozares pārstāvji un citi interesenti ir aicināti apmeklēt Radošo reklāmas darbnīcu, lai uzzinātu vairāk par darbu reklāmas nozarē, reklāmas kampaņas idejošanu un koncepcijas izstrādi. Pasākumu organizē Latvijas Mākslas akadēmijā sadarbībā ar reklāmas aģentūru DDB. Sākums plkst.9.30.

Arhitektūras, jaunāko tehnoloģiju starpdisciplinārās sadarbības iespējas, upcycling un dabai draudzīga dzīvesveida īstenošana pilsētvidē tiks aktualizētas radošo industriju forumā „Creative showcase”, kas notiks 10.martā Spīķeru kvartālā (Maskavas ielā 12/1). Forumu organizē radošais kvartāls „Spīķeri” un Latvijas Arhitektu savienība. Foruma norises laiks ir no 11.00-19.00.


Radošās darbības nedēļa „radi!2015” akcentēs pārneses efektu radošajās industrijās un nozaru partnerību

Trešdien, 4.martā, Radošās darbības nedēļas radi!2015 iniciatori, organizatori un sadarbības partneri preses launaga ietvaros atbildēja, kas, viņuprāt, ir pārneses efekts, kāpēc ir tik būtiski runāt par radošo industriju pārnesi citās sabiedrībai nozīmīgās jomās un ar ko šogad radi!2015 notikumu veidotāji pārsteigs.

 

DACE MELBĀRDE, Latvijas Republikas kultūras ministre: „Viens no radi!” mērķiem ir rosināt cilvēkus atgriezties pie radošuma, kāds tas bijis, mums piedzimstot, jo tieši piedzimstot cilvēks redz pasauli visradošāk. Ar šo sociālo kustību mēs aicinām pārkāpt robežas, meklēt jaunas sadarbības formas un ieraudzīt jaunus risinājumus, akcentējot arī Latvijas prezidentūras prioritārās vērtības – iesaistīšanos, izaugsmi un ilgtspēju.”

SANDRA PRINCE, Britu padomes Latvijā direktore: „Man ir patiess gandarījums, ka, neskatoties uz visiem izaicinājumiem, mums ir izdevies radi! nedēļu pārvērst par tradīciju. Vai jūs spējat šobrīd iedomāties, kādai tieši vajadzētu būt skolai digitālajā laikmetā? Tas ir viens no jautājumiem, uz kuriem mēs meklēsim atbildes, tāpēc aicinu visus apmeklēt radi!2015 pasākumus!”

EVIJA PAPULE, Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītāja: „Izglītības un zinātnes ministrija radi! nedēļas ietvaros īpaši akcentēs tādas tēmas kā digitālā izglītība, digitālās prasmes un digitālās kompetences. Tāpēc mēs organizējam forumu, lai aicinātu skolotājus, jauniešus un skolēnus paskatīties uz izglītību pragmatiskāk un iesaistīties digitālo kompetenču apguvē.”

 

JOHANNESS DĀLS (Johannes Dahl), Gētes institūta Rīgā direktors norādīja, ka viņam ir patiess prieks būt par daļu no šīs sociālās kustības, un šogad Gētes institūts sadarbībā ar Dānijas Kultūras institūtu, Šveices vēstniecību un Rīgas Urbāno institūtu runās par to, kas liek mums visiem labi justies pilsētā, tāpēc ikviens ir laipni aicināts piedalīties diskusiju seminārā par mijiedarbību un sadarbību arhitektūrā Gētes institūtā Rīgā 9.martā. Arī ILVA SINKĒVIČA, Dānijas Kultūras institūta projektu koordinatore, uzsvēra pārneses efekta nozīmību, akcentējot to kā jaunu sadarbības formu un informēja, ka šogad Dānijas Kultūras institūts radi!2015 nedēļā iesaistīsies, piedāvājot trīs notikumus. Savukārt KRISTELE PUDANE, Dānijas Kultūras institūta “Culturability BRS” projekta koordinatore uzsvēra, ka kultūra var kļūt par vienu no galvenajiem ilgtspējīgas attīstības dzinējspēkiem.

 

Radošo industriju katalogs, kurā apkopota informācija par visiem Latvijas radošajiem uzņēmumiem, būs lielisks palīgs gan sadarbības partneru apzināšanai, gan darba meklēšanai, norādīja EVELĪNA OZOLA, radošo industriju komunikācijas platformas FOLD vadītāja. Katalogs elektroniski radošo industriju komunikācijas platformā FOLD būs pieejams no 9.marta.

 

Radošās darbības nedēļa radi!2015 norisināsies no 9. – 15.martam visā Latvijā. LILITA SPARĀNE, radi!2015 projekta vadītāja, uzsvēra, ka plašs pasākumu un notikumu klāsts paredzēts arī ārpus Rīgas robežām, un ne tikai nedēļas ietvarā, bet arī vēlāk martā un aprīlī. Kā vēl vienu šī gada tendenci L.Sparāne minēja aktīvo jauniešu iesaisti, kuri organizē gan kompetenču tirgu, gan arhitektūras un tehnoloģiju pārneses iespēju darbnīcas, gan arī aicina ģenerēt pilnīgi jaunas idejas sabiedrības dzīves līmeņa uzlabošanai.

 

radi!2015 iniciatori, organizatori un sadarbības partneri ne tikai diskutēja, bet arī radīja nelielu mākslas kopdarbu turpat, pasākuma norises vietā – Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, tādējādi arī vizualizējot, ko nozīmē pārneses efekts un nozaru sadarbība. Muzeja vadītāja INESE BARANOVSKA uzsvēra, ka muzeja darbā jābūt radošiem visu laiku: „Mēs esam radoši visu gadu. Piemēram, projekts „Vārds dizainam” un sarunu cikls „Vārds Latvijas dizaineriem” jau trešo gadu regulāri pulcē vairāk nekā 300 interesentu.” Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs ir arī viena no Latvijas laikmetīgā dizaina ekspozīciju un notikumu cikla „Dizaina manifestācija” mājvietām, kur līdz marta beigām apskatāma izstāde „Humanizācija”, 19. – 20.martā plānota „Modes manifestācija”, ko papildina dažādu ar dizaina notikumu un pasākumu klāsts.

 

Radošās darbības nedēļa radi!2015 veidos vienojošu platformu Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūrpolitikas un radošo industriju tematiskā virziena īstenošanai, akcentējot Latvijas prezidentūras prioritārās vērtības jeb 3 „i” – iesaistīšanās, izaugsme un ilgtspēja. Dažādos notikumos un pasākumos piedalīsies augsta līmeņa Latvijas un ārvalstu radošo industriju un dizaina domāšanas eksperti.

 

Detalizēts radošās darbības nedēļas radi!2015 notikumu un pasākumu plāns pieejams www.radilatvija.lv.

Radošās darbības nedēļa radi!2015

radi! ir daudz vairāk nekā kultūras un radošo pasākumu un notikumu kopums – tā ir sociāla kustība ar konkrētu mērķi: veicināt izpratni un interesi sabiedrībā par radošo un kultūras industriju sektoru, radošumu veicinošu izglītību, inovācijām, zināšanu ekonomiku un radošu pārvaldību, parādot Latvijas pieredzi un sasniegumus.

Šogad radi! kustība jau piekto gadu aicina izzināt, parādīt un apzināties Latvijas radošuma iespējas, radot un darot. Radošās darbības nedēļā tiek plānota daudzpusīga pasākumu programma dažādām mērķauditorijām ar labākajiem pašmāju sadarbības piemēriem, ietverot tos diskusijās, semināros un darbnīcās, domnīcās un citās ērti praktizējamās kopā-domāšanas, strādāšanas un radīšanas formās.

Radošās darbības nedēļa radi! Rīgā un visā Latvijā notiek jau piekto gadu. Tās iniciatori ir Kultūras ministrija un Britu padome Latvijā.

 


Preses launaga informatīvie materiāli


Radošās darbības nedēļas „radi!2015” preses launags

Aicinām piedalīties Radošās darbības nedēļas „radi!2015” preses launagā, kas notiks trešdien, 4. martā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Skārņu ielā 10/20, Rīgā. Sākums plkst. 14.00.

Preses launagā piedalīsies:

-          DACE MELBĀRDE, Latvijas Republikas kultūras ministre

-          SANDRA PRINCE, Britu padomes Latvijā direktore

-          LILITA SPARĀNE, „radi!2015” projekta vadītāja

-         EVIJA PAPULE, Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītāja

-          JOHANNESS DĀLS (Johannes Dahl), Gētes institūta direktors

-          ILVA SINKĒVIČA, Dānijas Kultūras institūta projektu koordinatore

-          EVELĪNA OZOLA, radošo industriju komunikācijas platformas FOLD vadītāja

-          INESE BARANOVSKA, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja direktore

Aicinām savu dalību pasākumā pieteikt, rakstot bps@bps.lv vai zvanot 26328286.

Papildu informācija ŠEIT!

Kontaktinformācija:

Juta Šteinerte, Radošās darbības nedēļas „radi!2015” konsultante komunikācijas jautājumos

Tālr: +371 26328286