dcsimg

Noderīga informācija

10.10. Radošās darbības nedēļa radi!2018 aicina uz noslēguma pasākumu “Radi-Dari”

Piektdien, 19. oktobrī, Dizaina Fabrikas telpās Rīgā ar iedvesmas semināru “Radi-Dari” noslēgsies Radošās darbības nedēļas radi!2018 notikumu cikls. Gaidāmais pasākums norisināsies radošo industriju konferences “New Realities. Creative Industries Forum” ietvaros, un tā mērķis ir lauzt sabiedrībā esošos stereotipus un mītus par kļūdām, risku uzņemšanos un to potenciālajām sekām. Semināra laikā ar pieredzes stāstiem par kļūdīšanās lomu savā ikdienā dalīsies un par šo tēmu atklāti diskutēs virkne pieredzes bagātu personību. radi!2018 noslēguma pasākumā piedalīties ir aicināts ikviens interesents.

Jebkura šķietama neveiksme var kalpot par pamatu jauniem panākumiem, tāpēc “Radi-Dari” ”semināra ievaddaļā ar iedvesmojošu stāstījumu par plašu sabiedrības atzinību guvušo neražas vakaru Fuckup Nights Riga dibināšanu, to mērķi un spilgtākajām atziņām uzstāsies komiķis Edgars Bāliņš. Turpinājumā pieredzes stāstā par Sarunu festivāla LAMPA rašanos, lielākajām neveiksmēm un to pārvarēšanu dalīsies viena no festivāla dibinātājām, Egita Prāma, savukārt pasākuma izskaņā sekos žurnālistes Sandras Kropas moderēta debate ar medicīnas tehnoloģiju jaunuzņēmuma Anatomy Next vadītāju Sandi Kondrātu, dzejnieku Sergeju Timofejevu, "Latvijas lepnumu 2018" un spēles "Dusmu kontrole" radītāju Līgu Bērziņu un Ronu Baderu, uzņēmuma Heroic Sports dibinātāju no Dānijas, kuri atklāti diskutēs par pieļauto kļūdu lomu savā profesionālajā dzīvē.

Par godu Latvijas simtgadei radi!2018 programma tika īpaši fokusēta uz iedzīvotāju iesaisti un mērķēta uz visas valsts attīstību. Tādējādi šogad par tās centrālo notikumu norises vietu bija izvēlēti pieci Latvijas reģionu centri, kur, iesaistot pārstāvjus no visdažādākajām nozarēm, profesijām un iestādēm, tika aktualizēti pilsētām svarīgi jautājumi un ģenerēti risinājumi, lai kopīgi veidotu labāku, sakārtotāku un mūsdienīgāku apkārtējo vidi. Vasaras gaitā radi!2018 komanda kopā ar vietējiem un ārvalstu dizaina domāšanas ekspertiem devās uz Daugavpili, Liepāju, Jelgavu, Cēsīm un Rīgu, lai aicinātu vietējos iedzīvotājus izstrādāt inovatīvus un ilgtspējīgus radošo industriju attīstības projektus dažādos reģionos.

Kopš aprīļa izskaņas radi!2018 zīmē ir aizvadīti jau seši interaktīvi starpnozaru uzņēmējdarbības veicināšanas semināri, kuru mērķis bija izcelt un attīstīt kultūras un radošo industriju potenciālu ne tikai galvaspilsētā, bet arī ārpus tās. Gaidāmais “Radi-Dari” seminārs būs septītais un noslēdzošais radi!2018 programmas pasākums, un tasnotiks piektdien, 19. oktobrī, plkst. 9.30–11.30 Rīgā, Dizaina Fabrikā, Slokas ielā 52D. Semināru bez maksas ir aicināts apmeklēt ikviens interesents, kas reģistrēsies dalībai radošo industriju konferencē “New Realities. Creative Industries Forum”. Īpaši gaidīti ir izglītības iestāžu audzēkņi, studenti un uzņēmējdarbības aizsācēji. Plašāka informācija un reģistrēšanās anketa pieejama: https://ej.uz/CreativeIndustries. Pasākuma laikā tiks nodrošināts arī tulkojums no latviešu valodas uz angļu valodu. Vietu skaits ir ierobežots.

Radošās darbības nedēļa radi!2018 Latvijā norisinās jau astoto gadu pēc kārtas, un tās mērķis ir rosināt izpratni un interesi par radošo un kultūras nozaru attīstību un mijiedarbību, aktīvi iesaistot iedzīvotājus dažādos kopā radīšanas, domāšanas un darīšanas pasākumos. 2018. gadā Radošās darbības nedēļa tiek izvērsta kā septiņu radi!2018 komandas organizētu pasākumu kopums, kas visi kopā vairāku mēnešu garumā simboliski veido septiņu dienu ciklu jeb nedēļu.

 

radi!2018 noslēguma pasākums tapis sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju, British Council pārstāvniecību Latvijā un UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju. Radošās darbības nedēļas jaunumiem iespējams sekot līdzi mājas lapā www.radilatvija.lv, kā arī sociālajos tīklos:Facebook,Twitter unYouTube. #radilv.


21.08. Rīgā gaidāms noslēdzošais Radošās darbības nedēļas radi!2018 dizaina domāšanas seminārs

Nākamtrešdien, 29. augustā, Rīgā norisināsies Radošās darbības nedēļas radi!2018 noslēdzošais dizaina domāšanas praktiskais seminārs, kas vienkopus pulcēs uzņēmīgākos iedzīvotājus no galvaspilsētas un reģioniem. Semināra laikā šovasar četrās Latvijas reģionu pilsētās aizvadīto dizaina domāšanas darbnīcu spēcīgākās komandas  ekspertu vadībā turpinās strādāt pie jau aizsākto projektu pilnveidošanas ar mērķi attīstīt savas pilsētas radošo potenciālu, un šoreiz tām ar jaunām un drosmīgām idejām pievienosies arī dalībnieki no Rīgas.

Par godu Latvijas simtgadei radi!2018 programma tika plānota īpaši interaktīva un uz visas valsts attīstību fokusēta. Tādējādi šogad par tās centrālo notikumu norises vietu bija izvēlēti dažādu Latvijas reģionu centri, kur, iesaistot pārstāvjus no dažādām nozarēm, profesijām un iestādēm, tika aktualizēti pilsētām svarīgi jautājumi un ģenerēti risinājumi, lai kopīgi veidotu labāku, sakārtotāku un mūsdienīgāku apkārtējo vidi. Vasaras sākumā radi!2018 komanda kopā ar vietējiem un ārvalstu dizaina domāšanas ekspertiem devās uz Daugavpili, Liepāju, Jelgavu un Cēsīm, lai aicinātu vietējos iedzīvotājus izstrādāt inovatīvus un jau tuvākajā nākotnē realizējamus reģionu attīstības projektus.

Rīgā gaidāmā pasākuma gaitā dalībnieku komandas padziļināti apgūs dizaina domāšanas metodes ar mērķi gūt praktisku pieredzi izstrādāto ideju īstenošanā, kā arī veicināt Latvijas radošo industriju attīstību galvaspilsētā un ārpus tās. Semināru vadīs pieredzes bagāti aģentūras PDR Consulting eksperti Pjotrs Svjateks (Piotr Swiatek) un Džo Varda (Jo Ward) no Lielbritānijas. Dizaina entuziasts un inovāciju politikas pētnieks Pjotrs savu profesionālo karjeru ir veltījis dizaina lomas izpētei publiskajā sektorā. Viņš ir strādājis  dažādos projektos, kas koncentrējas uz dizaina stimulētām inovācijām un pēta dizaina domāšanas metožu ietekmi un jaunas pieejas politikas un cirkulārās ekonomiskas jomās.

Turpretī dizainere un pētniece Džo Varda ir multidisciplināra radošo industriju eksperte, kuras galvenā aizraušanās ir profesionālā pilnveidošanās ar fokusu uz dizainu. Balstoties uz izpratni par dizaina metodoloģiju, Džo mērķis ir radīt vidi, kas veicina radošo domāšanu. Ikdienā viņa kopā ar aģentūras PRD Consulting administratīvā sektora dizaina komandu strādā  dažādos Eiropas līmeņa projektos, kas pielieto dizainu inovāciju attīstībai pakalpojumu un biznesa sektoros, lai palīdzētu rast aizvien jaunus nākotnes risinājumus. Kopā ar Rīgas un reģionu komandām eksperti pievērsīsies katras pilsētas identificēto izaicinājumu risināšanai un ilgtspējai, dienas noslēgumā prezentējot izstrādātos projektus.

Dizaina domāšanas praktiskais seminārs notiks trešdien, 29. augustā, plkst. 10.00-17.00 Rīgā, Microsoft inovāciju centrā Kalpaka bulvārī 4,un to bez maksas ir aicināts apmeklēt ikviens interesents no Rīgas un reģioniem, līdz 25. augustam aizpildot tiešsaistes pieteikuma anketu: ej.uz/dizainsRIGA. Vietu skaits pasākumā ir ierobežots.

Radošās darbības nedēļa radi!2018 norisinās jau astoto gadu pēc kārtas, un tās mērķis ir rosināt izpratni un interesi par radošo un kultūras nozaru attīstību un mijiedarbību, aktīvi iesaistot Latvijas iedzīvotājus dažādos kopā radīšanas, domāšanas un darīšanas pasākumos. 2018. gadā Radošās darbības nedēļa tiek izvērsta kā septiņu radi!2018 komandas organizētu pasākumu kopums, kas visi kopā simboliski veido septiņu dienu ciklu jeb nedēļu. radi!2018 programmas ietvaros šovasar aizvadīti jau četri interaktīvi starpnozaru uzņēmējdarbības veicināšanas semināri ar pieredzējušu pašmāju un ārzemju ekspertu dalību, kas pulcējuši vairākus desmitus reģionu iedzīvotājus. radi!2018 programmas septītais un noslēdzošais pasākums gaidāms jau oktobra sākumā.

 

Radošās darbības nedēļas radi!2018 jaunumiem iespējams sekot līdzi mājas lapā www.radilatvija.lv, kā arī sociālajos tīklos:Facebook,Twitter unYouTube. #radilv.


18.06. Aicina Cēsu iedzīvotājus piedalīties dizaina domāšanas praktiskajā seminārā

Trešdien, 20. jūnijā, Radošās darbības nedēļas radi!2018 ietvaros Cēsīs, radošo industriju centrā Skola6, norisināsies dizaina domāšanas praktiskais seminārs “No radošas kopienas uz radošu pilsētu?”, kā ietvaros vietējie iedzīvotāji kopā ar ekspertiem dienas gaitā ģenerēs un prezentēs idejas radošā potenciāla attīstības konceptam savā pilsētā. Cēsu seminārs ir ceturtais un noslēdzošais radi!2018 reģionālo pasākumu programmas notikums, un tajā bez maksas ir aicināti piedalīties pilsētas un reģiona jaunieši, uzņēmēji, pašvaldības un nevalstiskā sektora pārstāvji, kā arī citi interesenti.

Aprīlī Latvijā jau astoto gadu pēc kārtas aizsākās Radošās darbības nedēļa radi!, kuras mērķis ir rosināt izpratni un interesi par radošo un kultūras nozaru attīstību un mijiedarbību, aktīvi iesaistot Latvijas iedzīvotājus dažādos kopā radīšanas, domāšanas un darīšanas pasākumos. Par godu valsts simtgadei radi!2018 programma ir plānota vēl interaktīvāka un fokusētāka, jo atšķirībā no iepriekšējiem gadiem par tās centrālo notikumu norises vietu izvēlēti dažādu Latvijas reģionu centri, kur, iesaistot vietējos pārstāvjus no dažādām nozarēm, profesijām un iestādēm, tiks aktualizēti pilsētai svarīgi jautājumi un ģenerēti risinājumi, lai kopīgi veidotu labāku, sakārtotāku un mūsdienīgāku apkārtējo vidi.

“Cēsis jau izsenis ir bijusi pilsēta, kas pazīstama ar radošiem cilvēkiem un aktivitātēm. Radošums ir prasme, kas veicinājusi Cēsu izaugsmi un atpazīstamību arī mūsdienās. Ar mērķi neapstāties pie sasniegtā, arvien meklējam jaunas iespējas attīstīt gan individuālās, gan sadarbības prasmes un zināšanās un izmantot tās, risinot pilsētai aktuālos jautājumus. radi!2018 piedāvātās programmas ietvaros iesim vēl vienu soli uz priekšu un, iepazīstot dizaina domāšanas metodes, kopīgi meklēsim risinājumus radošas Cēsu pilsētvides veidošanai,” komentē Skola6 vadītāja Dita Trapenciere.

Pasākuma galvenais mērķis ir iepazīstināt dalībniekus ar dizaina domāšanas metodēm, kas palīdzētu veiksmīgi īstenot nākotnes idejas un projektus, ņemot vērā vietējās kopienas vajadzības un piesaistot tiem auditoriju. Semināru vadīs pieredzējuši dizaina domāšanas eksperti – Creativity Lab dibinātāja Signe Adamoviča un uzņēmuma Design Elevator vadītājs Čārlzs Bušmanis. Signe ir Demola Latvia koordinatore un ikdienā strādā ar studentu komandu mentorēšanu un darbnīcu vadīšanu inovāciju projektos, kuru ietvaros tiek risināti uzņēmumu problēmjautājumi. Signe vada arī dizaina domāšanas apmācības dažādām mērķauditorijām privātajā un publiskajā sektorā.

Savukārt Čārlzs, kurš kā dizaina konsultants ir strādājis Šveicē, Nīderlandē un šobrīd arī Latvijā, ikdienā darbojas ar start-up, publiskā sektora un citiem uzņēmumiem un to pārstāvjiem, daloties ar savu dizainera pieredzi un palīdzot uzņēmumiem produktu un pakalpojumu attīstībā. Dizainu Čārlzs uztver kā instrumentu, ar ko iespējams jēgpilni risināt kompleksus izaicinājumus, veikt izpēti un prototipēt risinājumus, lai iegūtu vislabākos iespējamos rezultātus.

 

Cēsu praktiskais seminārs notiks trešdien, 20. jūnijā, no plkst. 9.30 līdz 17.30, un tā norises valoda būs latviešu un angļu. Iepriekšēja pieteikšanās ir obligāta. Apstiprināt dalību iespējams līdz 19. jūnijam, aizpildot tiešsaistes anketu šeit: ej.uz/radi2018.

 

Pasākums tiek organizēts ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas,  Ziemeļu Dimensijas Kultūras partnerības (Northern Dimension Partnership on Culture - NDPC), UNESCO Latvijas nacionālās komisijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu. Pasākuma partneri: radošo industriju centrs Skola6 un British Council pārstāvniecība Latvijā.

 

Radošās darbības nedēļas radi!2018 jaunumiem iespējams sekot līdzi mājas lapāwww.radilatvija.lv, kā arī sociālajos tīklos:Facebook,Twitter unYouTube. #radilv.


14.06. Aicina jelgavniekus piedalīties dizaina domāšanas praktiskajā seminārā

Nākamnedēļ, 19. jūnijā, Radošās darbības nedēļas radi!2018 ietvaros LIAA Jelgavas biznesa inkubatorā norisināsies dizaina domāšanas praktiskais seminārs "Jelgava 2.0: spēļlaukums viedām inovācijām", kura laikā vietējie iedzīvotāji kopā ar ekspertiem ģenerēs un prezentēs idejas viedās pilsētas attīstības konceptam. Jelgavas seminārs ir trešais no četru radi!2018 reģionālo pasākumu kopuma, un tajā bez maksas ir aicināti piedalīties pilsētas un reģiona jaunieši, uzņēmēji, pašvaldības un nevalstiskā sektora pārstāvji, kā arī citi interesenti.

Aprīlī Latvijā jau astoto gadu pēc kārtas aizsākās Radošās darbības nedēļa radi!, kuras mērķis ir rosināt izpratni un interesi par radošo un kultūras nozaru attīstību un mijiedarbību, aktīvi iesaistot Latvijas iedzīvotājus dažādos kopā radīšanas, domāšanas un darīšanas pasākumos. Par godu valsts simtgadei radi!2018 programma ir ieplānota vēl interaktīvāka un fokusētāka, jo atšķirībā no iepriekšējiem gadiem par tās centrālo notikumu norises vietu izvēlēti dažādu Latvijas reģionu centri, kur, iesaistot vietējos pārstāvjus no dažādām nozarēm, profesijām un iestādēm, tiks aktualizēti pilsētai svarīgi jautājumi un ģenerēti risinājumi, lai kopīgi veidotu labāku, sakārtotāku un mūsdienīgāku apkārtējo vidi.

“Viedām pilsētām ir jāizmanto gudras metodes ideju radīšanai un validēšanai. Varam lepoties, ka progresīvā Jelgava ir patiešām vieda pilsēta, kas tiecas uz maksimāli iespējamu tehnoloģiju integrāciju sabiedrības dzīves kvalitātes un drošības uzlabošanai. Kapitalizējot pilsētas un inkubatora stiprās puses un apvienojot tās ar dizaina domāšanas metodēm, mēs visi kopā varēsim ne tikai radoši pavadīt laiku, bet arī nonākt pie aktuālām, realizējamām un ambiciozām idejām Jelgavai 2.0,” komentē LIAA Jelgavas biznesa inkubatora vadītājs Ņikita Kazakevičs.

Pasākuma galvenais mērķis ir iepazīstināt dalībniekus ar dizaina domāšanas metodēm, kas palīdzētu veiksmīgi īstenot nākotnes idejas un projektus, ņemot vērā vietējās kopienas vajadzības un piesaistot tiem auditoriju. Semināru vadīs pieredzējuši dizaina domāšanas eksperti – Creativity Lab dibinātāja Signe Adamoviča un uzņēmuma Design Elevator vadītājs Čārlzs Bušmanis. Signe ir Demola Latvia koordinatore un ikdienā strādā ar studentu komandu mentorēšanu un darbnīcu vadīšanu inovāciju projektos, kuru ietvaros tiek risināti uzņēmumu problēmjautājumi. Signe vada arī dizaina domāšanas apmācības dažādām mērķauditorijām privātajā un publiskajā sektorā.

Savukārt Čārlzs, kurš kā dizaina konsultants ir strādājis Šveicē, Nīderlandē un šobrīd arī Latvijā, ikdienā darbojas ar start-up, publiskā sektora un citiem uzņēmumiem un to pārstāvjiem, daloties ar savu dizainera pieredzi un palīdzot uzņēmumiem produktu un pakalpojumu attīstībā. Dizainu Čārlzs uztver kā instrumentu, ar ko iespējams jēgpilni risināt kompleksus izaicinājumus, veikt izpēti un prototipēt risinājumus, lai iegūtu vislabākos iespējamos rezultātus.

 

Jelgavas praktiskais seminārs notiks otrdien, 19. jūnijā, no plkst. 9.30 līdz 17.30, un tā norises valoda būs latviešu un angļu. Iepriekšēja pieteikšanās ir obligāta. Apstiprināt dalību iespējams līdz 18. jūnijam, aizpildot tiešsaistes anketu šeit: ej.uz/radi2018.

 

Pasākums tiek organizēts ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas,  Ziemeļu Dimensijas Kultūras partnerības (Northern Dimension Partnership on Culture - NDPC), UNESCO Latvijas nacionālās komisijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu. Pasākuma partneri: LIAA Jelgavas biznesa inkubators un British Council pārstāvniecība Latvijā.

 

Radošās darbības nedēļas radi!2018 jaunumiem iespējams sekot līdzi mājas lapāwww.radilatvija.lv, kā arī sociālajos tīklos:Facebook,TwitterunYouTube. #radilv. Noslēdzošais radi!2018 reģionālo pasākumu programmas seminārs notiks Cēsīs (20.06).


06.06. Aicina liepājniekus piedalīties dizaina domāšanas praktiskajā seminārā

Nākamnedēļ, 12. jūnijā, Radošās darbības nedēļas radi!2018 ietvaros LIAA Liepājas biznesa inkubatorā norisināsies dizaina domāšanas praktiskais seminārs “No radošās kopienas uz radošo reģionu?”, kura laikā vietējie iedzīvotāji kopā ar ekspertiem ģenerēs un prezentēs idejas radošā potenciāla attīstības vietas izveidei piepilsētas reģionā. Liepājas seminārs ir otrais no četru radi!2018 reģionālo pasākumu kopuma, un tajā bez maksas ir aicināti piedalīties pilsētas un reģiona jaunieši, uzņēmēji, pašvaldības un nevalstiskā sektora pārstāvji, kā arī citi interesenti.

Aprīlī Latvijā jau astoto gadu pēc kārtas aizsākās Radošās darbības nedēļa radi!, kuras mērķis ir rosināt izpratni un interesi par radošo un kultūras nozaru attīstību un mijiedarbību, aktīvi iesaistot Latvijas iedzīvotājus dažādos kopā radīšanas, domāšanas un darīšanas pasākumos. Par godu valsts simtgadei radi!2018 programma ir ieplānota vēl interaktīvāka un fokusētāka, jo atšķirībā no iepriekšējiem gadiem par tās centrālo notikumu norises vietu izvēlēti dažādu Latvijas reģionu centri, kur, iesaistot vietējos pārstāvjus no dažādām nozarēm, profesijām un iestādēm, tiks aktualizēti pilsētai svarīgi jautājumi un ģenerēti risinājumi, lai kopīgi veidotu labāku un sakārtotāku apkārtējo vidi. Liepājas seminārs norisināsies radošās rezidences programmas “Creative Freespace. Liepaja” ietvaros, kas no 11. līdz 15. jūnijam caur dažādu aktivitāšu kopumu apskatīs brīvās telpas attīstības iespējas Liepājā.

“Lai veicinātu iniciatīvas, kas saistītas ar radošu starpnozaru uzņēmējdarbību, iedzīvotājiem ir nepieciešama ideju radīšanas un radošā potenciāla attīstības vieta. Kā viens no iespējamiem risinājumiem varētu kļūt radošā kvartāla izveide, kas sniegtu pilsētai pievienoto vērtību, bet uzņēmējiem un aktīviem cilvēkiem rastu vietu satikties un radoši izpausties. Tādejādi dizaina domāšanas praktiskajā seminārā, balstoties uz dalībnieku izstrādātajām idejām un projektiem, meklēsim atbildes un inovatīvus risinājumus šiem izaicinājumiem. Semināra galvenais mērķis ir iepazīstināt dalībniekus ar dizaina domāšanas metodēm, kas palīdzētu veiksmīgi īstenot idejas un projektus, ņemot vērā vietējās kopienas vajadzības un piesaistot tiem auditoriju, ko šīs dienas laikā aktīvi īstenosim,” komentē radi!2018 projekta vadītāja Līva Stūrmane.

Semināru vadīs pieredzējuši dizaina domāšanas eksperti – Creativity Lab dibinātāji Signe Adamoviča un Ragnārs Sīls (Ragnar Siil) no Igaunijas. Signe ir Demola Latvia koordinatore un ikdienā strādā ar studentu komandu mentorēšanu un darbnīcu vadīšanu inovāciju projektos, kuru ietvaros tiek risināti uzņēmumu problēmjautājumi. Signe vada arī dizaina domāšanas apmācības dažādām mērķauditorijām privātajā un publiskajā sektorā, savukārt Ragnārs ir kultūrpolitikas un radošo industriju stratēģiju eksperts. Viņš ir vadījis projektus un apmācības, uzstājies plašu auditoriju priekšā, kā arī konsultējis valdības un kultūras un radošo industriju organizācijas vairāk nekā 25 valstīs Eiropā, Āzijā un Āfrikā. Ragnārs bijis arī kultūras un radošo sektoru eksperts ES Austrumu partnerības Kultūras un radošuma programmā. Papildus kultūrai viņš aizraujas ar debatēšanas un publiskās runas prasmju apmācībām.

Liepājas praktiskais seminārs notiks otrdien, 12. jūnijā, no plkst. 11.00 līdz 18.00, un tā primārā norises valoda būs angļu. Iepriekšēja pieteikšanās ir obligāta. Apstiprināt dalību iespējams līdz 11. jūnijam, aizpildot tiešsaistes anketu šeit: ej.uz/radi2018.

 

Pasākums tiek organizēts ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas,  Ziemeļu Dimensijas Kultūras partnerības (Northern Dimension Partnership on Culture - NDPC), UNESCO Latvijas nacionālās komisijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu. Pasākuma partneri: LIAA Liepājas biznesa inkubators, Liepājas Radošo industriju klasteris un Britu padome Latvijā.

 

Radošās darbības nedēļas radi!2018 jaunumiem iespējams sekot līdzi mājas lapāwww.radilatvija.lv, kā arī sociālajos tīklos:Facebook,TwitterunYouTube. #radilv. Nākamie radi!2018 reģionālie semināri notiks Jelgavā (19.06.) un Cēsīs (20.06).


22.05. Жителей Даугавпилса приглашают принять участие в практическом семинаре по дизайнерскому мышлению radi!2018

В следующий четверг, 31 мая, в рамках Недели творческой деятельности radi!2018 в Даугавпилсском бизнес-инкубаторе ЛАИР состоится практический семинар по дизайнерскому мышлению «От творческой общины к творческому кварталу?», в рамках которого местные жители вместе с экспертами на протяжении целого дня будут генерировать и представлять идеи создания места для развития творческого потенциала в своем городе. Семинар в Даугавпилсе станет первым из четырех региональных мероприятий radi!2018, и в нем могут бесплатно поучаствовать молодые люди, предприниматели, представители муниципального и негосударственного сектора, а также другие заинтересованные лица, живущие в городе и регионе.

В апреле в Латвии началась Неделя творческой деятельности radi!, которая проводится восьмой год подряд и цель которой – вызвать понимание и интерес к развитию и взаимодействию творческих и культурных отраслей, активно вовлекая жителей Латвии в различные совместные творческие, интеллектуально–познавательные и практические мероприятия. В честь столетия страны программа radi!2018 будет еще более интерактивной и сконцентрированной, так как, в отличие от прежних лет, местом проведения главных мероприятий избраны различные региональные центры Латвии, где с привлечением местных представителей различных областей, профессий и учреждений будут актуализированы важные для города вопросы и сгенерированы решения, направленные на совместное создание более качественной и упорядоченной окружающей среды. С учетом удачного опыта проведения семинара в Даугавпилсе в прошлом году и отзывчивости жителей, город снова выбрали одним из центральных мест проведения региональных мероприятий, где можно будет продолжать развивать заложенную в прошлом году идею применения дизайнерского мышления в процессе содействия качеству жизни и предпринимательской деятельности в целом.   

«Для поддержания инициативы, связанной с творческой межотраслевой предпринимательской деятельностью, населению необходимо место для создания идей и развития творческого потенциала. Одним из возможных решений может стать создание творческого квартала, который придал бы городу дополнительную ценность, а предпринимателям и активным людям предоставил бы площадку для встреч и творческих решений. Таким образом, в ходе практического семинара по дизайнерскому мышлению мы, опираясь на разработанные участниками идеи и проекты, будем искать ответы на вопросы и инновационные решения этих проблем. Главная цель семинара – познакомить участников с методами дизайнерского мышления, которые могли бы помочь им успешно реализовать идеи и проекты с учетом потребностей местной общины и привлечением к ним аудитории. И в течение этого дня мы будем активно стремиться к поставленной цели», – комментирует руководительница проекта radi!2018 Лива Стурмане.

Проводить семинар будут опытные эксперты в области дизайнерского мышления – учредительница фонда Creativity LabСигне Адамовича и руководитель компании Design Elevator Чарльз Бушманис. Сигне является координатором Demola Latvia и в повседневной работе выполняет функции ментора студенческой команды, руководит мастерскими в инновационных проектах, в рамках которых решаются проблемные вопросы компаний. Также Сигне ведет различные курсы дизайнерского мышления для разных целевых аудиторий в частном и общественном секторе. В свою очередь, Чарльз, работавший консультантом по дизайну в Швейцарии и Нидерландах, а сейчас работающий в Латвии, занимается стартапами, компаниями общественного сектора и другими предприятиями, делясь своим опытом дизайнера и помогая компаниям в развитии продуктов и услуг. Чарльз воспринимает дизайн как инструмент, с помощью которого можно осмысленно решать комплексные проблемы, проводить исследования и прототипировать решения для получения наилучшего возможного результата.

Даугавпилсский практический семинар пройдет 31 мая с 9:30 до 17:30, и основным языком его проведения будет английский. Предварительная запись обязательна. Подтвердить участие можно до 27 мая, заполнив онлайн-анкету здесь: ej.uz/radi2018. 

 

Мероприятие организуется при поддержке министерства культуры Латвийской Республики, Культурного партнерства в рамках «Северного измерения» (Northern Dimension Partnership on Culture - NDPC), Британского совета в Латвии, Латвийской национальной комиссии UNESCO и Латвийского агентства инвестиций и развития (ЛАИР).  Партнеры мероприятия: Даугавпилсский бизнес-инкубатор ЛАИР.

За новостями Недели творческой деятельности radi!2018 можно следить на домашней странице www.radilatvija.lv, а также в социальных сетях: FacebookTwitter и YouTube. #radilv.


21.05. Aicina daugavpiliešus piedalīties radi!2018 dizaina domāšanas praktiskajā seminārā

Nākamceturtdien, 31. maijā, Radošās darbības nedēļas radi!2018 ietvaros LIAA Daugavpils biznesa inkubatorā norisināsies dizaina domāšanas praktiskais seminārs “No radošās kopienas uz radošo kvartālu?”, kā ietvaros vietējie iedzīvotāji kopā ar ekspertiem dienas gaitā ģenerēs un prezentēs idejas radošā potenciāla attīstības vietas izveidei savā pilsētā. Daugavpils seminārs ir pirmais no četru radi!2018 reģionālo pasākumu kopuma, un tajā bez maksas ir aicināti piedalīties pilsētas un reģiona jaunieši, uzņēmēji, pašvaldības un nevalstiskā sektora pārstāvji, kā arī citi interesenti.

Aprīlī Latvijā jau astoto gadu pēc kārtas aizsākās Radošās darbības nedēļa radi!, kuras mērķis ir rosināt izpratni un interesi par radošo un kultūras nozaru attīstību un mijiedarbību, aktīvi iesaistot Latvijas iedzīvotājus dažādos kopā radīšanas, domāšanas un darīšanas pasākumos. Par godu valsts simtgadei radi!2018 programma ir plānota vēl interaktīvāka un fokusētāka, jo atšķirībā no iepriekšējiem gadiem par tās centrālo notikumu norises vietu izvēlēti dažādu Latvijas reģionu centri, kur, iesaistot vietējos pārstāvjus no dažādām nozarēm, profesijām un iestādēm, tiks aktualizēti pilsētai svarīgi jautājumi un ģenerēti risinājumi, lai kopīgi veidotu labāku un sakārtotāku apkārtējo vidi. Sekojot pagājušā gada veiksmīgajai Daugavpilī notikušā semināra pieredzei un ņemot vērā iedzīvotāju atsaucību, pilsēta atkal ir izvēlēta par vienu no centrālajām reģionālo pasākumu norises vietām, kur turpināt attīstīt pērn aizsākto dizaina domāšanas ideju pielietošanu vispārējās dzīves kvalitātes un uzņēmējdarbības sekmēšanai. 

“Lai veicinātu iniciatīvas, kas saistītas ar radošu starpnozaru uzņēmējdarbību, iedzīvotājiem ir nepieciešama ideju radīšanas un radošā potenciāla attīstības vieta. Kā viens no iespējamiem risinājumiem varētu kļūt radošā kvartāla izveide, kas sniegtu pilsētai pievienoto vērtību, bet uzņēmējiem un aktīviem cilvēkiem rastu vietu satikties un radoši izpausties. Tādejādi dizaina domāšanas praktiskajā seminārā, balstoties uz dalībnieku izstrādātajām idejām un projektiem, meklēsim atbildes un inovatīvus risinājumus šiem izaicinājumiem. Semināra galvenais mērķis ir iepazīstināt dalībniekus ar dizaina domāšanas metodēm, kas palīdzētu veiksmīgi īstenot idejas un projektus, ņemot vērā vietējās kopienas vajadzības un piesaistot tiem auditoriju, ko šīs dienas laikā aktīvi īstenosim,” komentē radi!2018 projekta vadītāja Līva Stūrmane. 

Semināru vadīs pieredzējuši dizaina domāšanas eksperti – nodibinājuma Creativity Lab dibinātāja Signe Adamoviča un uzņēmuma Design Elevator vadītājs Čārlzs Bušmanis. Signe ir Demola Latvia koordinatore un ikdienā strādā ar studentu komandu mentorēšanu un darbnīcu vadīšanu inovāciju projektos, kuru ietvaros tiek risināti uzņēmumu problēmjautājumi. Signe vada arī dizaina domāšanas apmācības dažādām mērķauditorijām privātajā un publiskajā sektorā, savukārt Čārlzs, kurš kā dizaina konsultants ir strādājis Šveicē, Nīderlandē un šobrīd arī Latvijā, ikdienā darbojas ar start-up, publiskā sektora un citiem uzņēmumiem un to pārstāvjiem, daloties ar savu dizainera pieredzi un palīdzot uzņēmumiem produktu un pakalpojumu attīstībā. Dizainu Čārlzs uztver kā instrumentu, ar ko iespējams jēgpilni risināt kompleksus izaicinājumus, veikt izpēti un prototipēt risinājumus, lai iegūtu vislabākos iespējamos rezultātus.

Daugavpils praktiskais seminārs notiks 31. maijā no plkst. 9.30 līdz 17.30, un tā primārā norises valoda būs angļu. Iepriekšēja pieteikšanās ir obligāta. Apstiprināt dalību iespējams līdz 27. maijam, aizpildot tiešsaistes anketu šeit: ej.uz/radi2018.

 

Pasākums tiek organizēts ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas,  Ziemeļu Dimensijas Kultūras partnerības (Northern Dimension Partnership on Culture - NDPC), Britu padomes Latvijā, UNESCO Latvijas nacionālās komisijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu. Pasākuma partneri: LIAA Daugavpils biznesa inkubators.

Radošās darbības nedēļas radi!2018 jaunumiem iespējams sekot līdzi mājas lapā www.radilatvija.lv, kā arī sociālajos tīklos: FacebookTwitter un YouTube. #radilv. Nākamie reģionālie semināri notiks Liepājā (12.06.), Jelgavā (19.06.) un Cēsīs (20.06).


26.04. This year’s Creativity Week radi!2018 emphasizes the potential in Latvia’s regions

Last week the eighth annual radi! Creativity Week began in Latvia, aimed at raising awareness and interest in the development and interaction of creative and cultural sectors, by active involvement of the residents of Latvia in various common creative, thoughtful and doing events. Honouring the 100th anniversary of Latvia, a more interactive and more focused programme for radi!2018 is planned, since unlike previous years, Latvian regional centres have been chosen as the main venues for events.

This year, the radi!2018 events will particularly focus on the active engagement of the united regions of Latvia and their inhabitants, including young people, bearing in mind the message of the centennial and carefully adding to the calendar of cultural events. The basis for the creative activities of the week is the image of Latvia and the vision of a progressive future, through which on the way to the centenary of the state jointly demonstrate Latvia's creative ideas, past achievements, economic growth, creative education, innovative entrepreneurship and smart state governance. The main accent is planned on solutions for future challenges by applying the methods of design thinking. Focusing on every citizen of Latvia as part of the nation-building process and at the same time strengthening cooperation with other parallel projects and events complementing the ideas and messages of radi!2018, the related promotion of social entrepreneurship launched in our country will also be created.

In 2018, the Creativity Week is planned to be expanded to a body of seven events organized by the radi!2018 team, which all together form the week, the first of which will be the opening event in Riga, followed by the remaining common creativity and doing events implemented in various regions of Latvia, aimed at the surrounding largest cities and regional centres. Thus, several interactive inter-branch entrepreneurship promotion seminars, with the participation of experienced foreign experts, are expected to take place this summer within the radi!2018 programme, and every interested person is welcome. During these events, challenges important for the regions and their residents will be resolved by applying creative methods of design thinking, involving and uniting representatives of various industries, professions and institutions and generating solutions needed by the end users facing the challenges.

“Creativity Week radi! this year will also urge society to look at various processes through the prism of the application of creative industries and, especially, the design thinking method. Keeping pace with the celebration of the 100th anniversary of Latvia we will highlight the creative and unique potential of the regions. Along with rapid global changes, we must be able to follow the news and use everything that provides added value to the promotion of well-being. Inter-disciplinary activities may also significantly promote economic growth in the regions, as well as the labour efficiency and welfare of residents. Therefore, four important radi! events will also take place in the regions this year,” comments Lilita Sparāne, Head of the Creative Industries Division, Cultural Policies Department, Ministry of Culture of the Republic of Latvia.

The official opening ceremony of radi!2018 Creativity Week was held on 18 April, and the Latvian National Museum of Art, Cupola Hall has been chosen for this year’s event. It began with a dynamic performance by the sketch theatre Nerten on the topic “future skills”, followed by Dace Melbārde’s, Minister of Culture, official speech and an inspirational story on the role of design and creativity in our lives, delivered by Anna Whicher, Head of Design Policy of the International Centre for Design and Research at Cardiff Metropolitan University (United Kingdom). At the end of the event Līva Stūrmane, radi!2018 Project Manager introduced everyone present with this year’s Creativity Week events and opportunities to participate in the their implementation. The closing event of radi!2018 will be a look back at the common work of the past six months, which is expected at the end of August at the startup festival iNovuss.

 

You can follow the latest radi!2018 Creativity Week news on the website www.radilatvija.lv, as well as via social networks: FacebookTwitter un YouTube. #radilv.

Partners of radi!2018: Ministry of Culture of the Republic of Latvia, the British Council in Latvia, Northern Dimension Partnership on Culture (NDPC), UNESCO Latvian National Commission and the Investment and Development Agency of Latvia.


25.04. Неделя творческой деятельности «твори!2018» в этом году отдаст должное потенциалу латвийских регионов

На прошлой неделе в Латвии уже в восьмой раз началась ежегодная Неделя творческой деятельности «твори!», цель которой — поощрять понимание и интерес к развитию и взаимодействию творческих и культурных отраслей с активным вовлечением жителей Латвии в различные мероприятия совместного творчества, мышлению и деятельности. В честь столетия Латвии программа «твори!2018» будет еще более интерактивной и концентрированной: в отличие от прошлых лет на этот раз в качестве места проведения основных событий выбраны региональные центры Латвии.

В этом году мероприятия в рамках «твори!2018» будут подчеркивать значение формирующих единую Латвию регионов и активное вовлечение их жителей, в том числе молодежь, акцентируя тему столетия и продуманно дополняя богатый календарь культурных событий. За основу для мероприятий Недели творческой деятельности взят образ Латвии и видение прогрессивного будущего, через которое на пути к столетию страны мы будем совместно демонстрировать творческие идеи, возникающие в Латвии, прежние достижения, экономический рост, поощряющее творчество образование, передовое предпринимательство, а также разумное государственное управление. Основной упор планируется сделать на решения проблем будущего с помощью методов дизайнерского мышления. Целенаправленно выделяя каждого жителя Латвии как часть процесса сотворения государства и одновременно укрепляя сотрудничество с другими параллельными проектами и событиями «твори!2018», дополняющими его идею и послание, мероприятие будет поощрять начатую в нашей стране практику социального предпринимательства.

В 2018 году Неделю творческой деятельности планируется превратить в совокупность мероприятий, организованных командой «твори!2018». Первым в череде событий, образующих Неделю, станет открытие в Риге. Остальные мероприятия сотворчества и совместной деятельности пройдут в крупнейших городах и региональных центрах страны. В рамках программы «твори!2018» этим летом состоится несколько интерактивных межотраслевых семинаров по поощрению предпринимательства при участии опытных зарубежных экспертов, посетить которые приглашаются все желающие. На семинарах с помощью методов дизайнерского мышления будут решаться актуальные вопросы регионов и их жителей с привлечением и объединением представителей различных отраслей, профессий и учреждений. Результатом должно стать генерирование решений, необходимых именно конечным пользователям.

«Неделя творческой деятельности «твори!» в этом году снова будет призывать общество посмотреть на происходящие вокруг процессы через призму творческой индустрии и, в особенности, метода дизайнерского мышления. Наряду с празднованием столетия Латвии мы будем освещать уникальный творческий потенциал регионов. В стремительно меняющемся мире нужно уметь следить за новинками и использовать все, что дает дополнительную ценность в поощрении благополучия. Междисциплинарные мероприятия могут существенно повлиять на экономический рост регионов, эффективность труда и благосостояние жителей. Поэтому в 2018 году в регионах проводятся четыре важных события «твори!»», — отмечает начальник отдела творческих индустрий Департамента культурной политики Министерства культуры Латвийской Республики Лилита Спаране (Lilita Sparāne).

Мероприятие официального открытия Недели творческой деятельности «твори!2018» началась 18 апреля, в качестве места его проведения выбран Купольный зал Латвийского национального художественного музея. Во время открытия было дано динамичное представление театра этюдов Nerten на тему «Навыки будущего», за которым последовала речь министра культуры Даце Мелбарде (Dace Melbārde) и вдохновляющий рассказ начальника по политике дизайна Международного центра дизайна и исследований Кардиффского университета Анны Вишер (Anna Whicher) о роли дизайна и творчества в нашей жизни. В завершение мероприятия руководитель проекта «твори!2018» Лива Стурмане (Līva Stūrmane) ознакомила присутствующих с событиями Недели творческой деятельности и возможностями принять участие в их осуществлении. Заключительное мероприятие «твори!2018», обобщающее результаты совместного труда на протяжении шести месяцев, состоится в конце августа в рамках фестиваля творчества iNovuss.

 

Следить за новинками Недели творческой деятельности «твори!2018» можно на домашней странице www.radilatvija.lv, а также в социальных сетях FacebookTwitter и YouTube. #radilv.

Партнеры «твори!2018»: Министерство культуры Латвийской Республики, Британский совет, Северное измерение партнерства в области культуры (NDPC), Латвийская национальная комиссия ЮНЕСКО, Латвийское агентство инвестиций и развития.


17.04. Radošās darbības nedēļa radi!2018 šogad akcentēs Latvijas reģionu potenciālu

Šonedēļ Latvijā jau astoto gadu pēc kārtas aizsāksies Radošās darbības nedēļa radi!, kuras mērķis ir rosināt izpratni un interesi par radošo un kultūras nozaru attīstību un mijiedarbību, aktīvi iesaistot Latvijas iedzīvotājus dažādos kopā radīšanas, domāšanas un darīšanas pasākumos. Par godu valsts simtgadei radi!2018 programma plānota vēl interaktīvāka un fokusētāka, jo atšķirībā no iepriekšējiem gadiem par tās centrālo notikumu norises vietu izvēlēti dažādu Latvijas reģionu centri.

Šogad radi!2018 ietvaros īstenotie pasākumi īpaši akcentēs vienotu Latviju veidojošo reģionu un to iedzīvotāju, tostarp jauniešu, aktīvu iesaisti, paturot prātā simtgades vēstījumu un pārdomāti papildinot plašo kultūras notikumu kalendāru. Par pamatu Radošās darbības nedēļas aktivitātēm tiek ņemts Latvijas tēls un progresīvas nākotnes vīzija, caur ko ceļā uz valsts simtgadi kopīgi demonstrēt Latvijas radošās idejas, līdzšinējos sasniegumus, ekonomisko izaugsmi, radošumu veicinošu izglītību, inovatīvu uzņēmējdarbību, kā arī gudru valsts pārvaldību. Galveno uzsvaru plānots likt uz nākotnes izaicinājumu risinājumiem, kas veidoti, izmantojot dizaina domāšanas metodes. Mērķtiecīgi akcentējot ikvienu Latvijas iedzīvotāju kā daļu no valsts radīšanas procesa un vienlaicīgi stiprinot sadarbību ar citiem paralēli notiekošiem radi!2018 ideju un vēstījumu papildinošiem projektiem un notikumiem, saistīti tiks veidota arī mūsu valstī uzsāktā sociālās uzņēmējdarbības veicināšana.

2018. gadā Radošās darbības nedēļu plānots izvērst kā septiņu radi!2018 komandas organizētu pasākumu kopumu, kas visi kopā simboliski veido nedēļu un no kuriem pirmais būs Rīgā notiekošais atklāšanas pasākumus, savukārt pārējie - dažādos Latvijas reģionos īstenoti kopā radīšanas un darīšanas pasākumi ar mērķi aptvert lielākās valsts pilsētas un reģionu centrus. Tādējādi radi!2018 programmas ietvaros šovasar gaidāmi vairāki interaktīvi starpnozaru uzņēmējdarbības veicināšanas semināri ar pieredzes bagātu ārzemju ekspertu dalību, ko apmeklēt aicināts ikviens interesents. To gaitā ar radošām dizaina domāšanas metodēm tiks risināti reģioniem un to iedzīvotājiem aktuāli izaicinājumi, iesaistot un apvienojot pārstāvjus no dažādām nozarēm, profesijām un iestādēm un ģenerējot risinājumus, kas nepieciešami tieši problēmjautājumu gala lietotājiem.

“Radošās darbības nedēļa radi! arī šogad rosinās sabiedrību paskatīties uz dažādiem procesiem sev apkārt caur radošo industriju un īpaši dizaina domāšanas metodes izmantošanas prizmu. Vienā solī ar Latvijas simtgades svinībām izgaismosim tieši reģionu radošo un unikālo potenciālu. Pasaulei strauji mainoties, jāspēj sekot jaunumiem un izmantot visu to, kas sniedz pievienoto vērtību labbūtības veicināšanā. Arī starpdisciplināras aktivitātes var būtiski veicināt reģionu ekonomisko izaugsmi, darba efektivitāti un iedzīvotāju labklājību. Tāpēc arī šogad reģionos notiks četri nozīmīgi radi! notikumi,” komentē Latvijas Republikas Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta Radošo industriju nodaļas vadītāja Lilita Sparāne.

Radošās darbības nedēļas radi!2018 oficiālais atklāšanas pasākums norisināsies 18. aprīlī, un par tā norises vietu šogad izvēlēta Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Kupola zāle. To ieskandinās dinamisks etīžu teātra Nerten priekšnesums par tēmu “nākotnes prasmes”, kam sekos Kultūras ministres Daces Melbārdes uzruna un Kārdifas metropolitēna universitātes (Apvienotā Karaliste) Starptautiskā dizaina un pētniecības centra dizaina politikas vadītājas Annas Višeres (Anna Whicher) iedvesmas stāsts par dizaina un radošuma lomu mūsu dzīvē. Pasākuma izskaņā radi!2018 projekta vadītāja Līva Stūrmane klātesošos iepazīstinās ar šī gada Radošās darbības nedēļas notikumiem un iespējām iesaistīties to īstenošanā. Savukārt radi!2018 noslēguma pasākums, kas ļaus atskatīties uz sešu mēnešu laikā kopīgi paveikto, gaidāms jau augusta izskaņā, jaunrades festivāla iNovuss ietvaros.