dcsimg

Noderīga informācija

Preses relīze: radi! 2014 izstāde „Dod lietai otru dzīvi!” Ropažos

radi! 2014 izstāde „Dod lietai otru dzīvi!” Ropažos

 

Radošās darbības nedēļas radi! 2014 ietvaros Ropažu novada pirmsskolas izglītības iestāde „Annele”, Ropažu vidusskola, Ropažu Mūzikas un mākslas skola „Rodenpois” un Ropažu novada pašvaldība aicināja ikvienu atmodināt sevī radošu, dizainisku domāšanu no vecām, jau iepriekš lietotām lietām un materiāliem radot jaunas, neparastas un izmantojamas lietas.

 

No 23. Līdz 27. maijam Ropažu Kultūras un izglītības centrā un arī ārpus tā bija aplūkojami dažādi, interesanti un arī pavisam neparasti vides dizaina objekti. Jaunradītie vides objekti dažādiem mērķiem tiks izmantoti arī turpmāk – gan kā neparasti objekti ēku dizaina objekti, gan kā tīri praktiski izmantojamas lietas: bērnu radošām nodarbībām un radošas domāšanas veicināšanai pirmsskolas izglītības iestādē „Annele”, Ropažu vidusskolā un Ropažu Mākslas skolā. Tāpat, piemēram, no pāri palikušajām krāsām izveidotie bērnu rotaļu laukumi pie skolas tiek aktīvi izmantoti ikdienā – bērnu aktīvas atpūtas brīžos starp mācību stundām. Savukārt izstādes tapšanas procesā nostiprinātā sadarbība starp Ropažu izglītības iestādēm un pašvaldību nākotnē pilnīgi noteikti nesīs vēl vairāk kopīgu, pozitīvu aktivitāšu, pasākumu un pārsteigumu.

 

Paldies izstādes veidotājiem:

 

Pirmsskolas izglītības iestādei „Annele”, Ropažu vidusskolai, Ropažu Mūzikas un mākslas skolai „Rodenpois”.

 

 

Īpašs paldies:

 

Trišinu ģimenei, Āboltiņu ģimenei, Podziņu – Matužu ģimenei, Guntim Bretšteinam, Normundam Bačinskim, Gundai Mužikai, Robertam Misam, Andai Doršai, Vizmai Mužikai, Evai Haberkornei – Vimbai, Jūlijai Spilvai, Vairai Lecei, Jolantai Rozei, Sintijai Mulerei, Lailai Klētniecei, Solvitai Nikolajevai, Ansim un Ivetai Gundariem, Andai Kalniņai.

Radošās darbības nedēļas radi! 2014 mērķis ir visā Latvijā informēt un izglītot sabiedrību par radošo industriju potenciālu un attīstību, stimulēt jaunu partnerību veidošanos dizaina domāšanas kontekstā.

Informāciju sagatavoja

Inga Koleča,

Ropažu novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja

 

 


Preses relīze: Radošās darbības nedēļa „radi!2014“ izskan ar plašu programmu un aicina atkal satikties 2015. gadā. 16.05.2014.

Informācija plašsaziņas līdzekļiem,

2014. gada 16. maijā 

 

Radošās darbības nedēļas “radi!2014” izskaņā notiks starptautiska mākslas, zinātnes un kultūras inovāciju konference “Atjaunojamā nākotne”, modes skate „Timeless“, fotogrāfiju konkurss „Open Case“ un daudzi citi pasākumi.

 

Sestdien, 17. maijā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Skārņu iela 10/20, plkst. 22.00 notiks modes skate „Timeless”, kuru, iedvesmojoties no muzeja kolekcijas, radījusi modes dizainere Aļona Bauska, kas pārstāv modes zīmolu “QooQoo”. Dizaineres koncepcija ir mūsu laikmetam atbilstošās un aktuālās tērpu piegrieztnēs iekapsulēt cita laika sajūtas un vērtības. Tādējādi Muzeju nakts laikā tiks atzīmēta Dekoratīvās mākslas un dizainamuzeja 25. gadadiena.

 

Latvijas Kultūras koledžā, Bruņinieku iela 57, Rīgā notiks jau 4. fotogrāfiju portfolio skate – konkurss „Open Case“, kas sniedz iespēju gan pieredzējušajiem, gan jaunajiem fotogrāfiem prezentēt savus darbus plašākai publikai, kā arī saņemt profesionālu viedokli no šīs jomas speciālistiem.

 

Muzeju nakts ietvaros notiks arī Latvijas Arhitektūras gada balvas 2014 labāko darbu izstāde Torņa ielā, Vecrīgā, posmā starp Arhitektu namu un Kara muzeju.

 

Turpināsies konferences “Atjaunojamā nākotne” pasākumi.

Sestdien, 17. maijā, plkst. 10.00 Gētes institūtā Rīgā, Torņa ielā 1, konferences tēma būs „Māksla un zinātne – no tehno-ekoloģiskām praksēm līdz jaunām ilgtspējības teorijām”.Zviedru māksliniece un mediju mākslas profesore Lisa Jevbrata no Santabarbaras universitātes ASV iepazīstinās ar savu pieredzi, strādājot kopā ar zinātniekiem pie datorprogrammas, ar kuras palīdzību var raudzīties uz pasauli ar dzīvnieku acīm. Citā rakursā mākslinieku un zinātnieku sadarbību parādīs slovēņu mākslinieks Marko Peļhans, kas kopā ar kanādiešu mākslinieku Metjū Bīdermanu pētī ilgtspējības jautājumus ziemeļu polārajos apgabalos. Notiks arī citu ekspertu lekcijas un prezentācijas.

 

Savukārt svētdien, 18. maijā, konference pārcelsies uz Liepāju. Tur plkst. 13.00 Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorijā, Kūrmājas prospektā 13, notiks priekšlasījumi par tēmu „Māksla kā pētniecība”. Tiks meklētas atbildes uz jautājumiem – ar ko mākslas pētniecība atšķiras no zinātniskās pētniecības un kā laikmetīgā māksla ietekmē akadēmisko vidi? Piedalīsies mākslinieki un pārstāvji no Helsinku Aalto Universitātes, Oslo Universitātes, Islandes Universitātes un Liepājas Universitātes, kā arī no Islandes, Latvijas, Igaunijas un Viļņas mākslas akadēmijām. Konferenci „Atjaunojamā nākotne“ organizē Jauno mediju kultūras centrs RIXC, „Renewable Network“ un ARS BALTICA sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā, Dānijas Kultūras institūtu Latvijā, Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratoriju, kā arī citām partnerorganizācijām. 

 

19. maijā Ropažos notiks brīvdabas izstāde „Dod lietai otru dzīvi!”. Ropažu bērni, jaunieši un viņu vecāki radīs jaunus dizaina darbus no jau lietotiem materiāliem un lietām, kurus 19. maijā varēs aplūkot Ropažu parkā.

 

22. maijā Siguldas novada Kultūras centrā notiks forums ”Plašāk. Dziļāk”. Forumā radošo industriju profesionāļi, kultūras speciālisti, uzņēmēji, kultūrizglītības iestāžu pedagogi un pašvaldības darbinieki diskutēs par kultūras telpas attīstību Siguldā pēc Eiropas kultūras galvaspilsētas gada.

 

22. maijā noslēgsies darbnīca – seminārs „Šmēling’s Spring 2014”, kuras studenti pēta Rīgas pēckara daudzdzīvokļu mikrorajonu problēmas un semināra noslēgumā piedāvās mikrorajonu reālistisku attīstības stratēģiju. Pasākuma lauka darbi norisinās Purvciema mikrorajona kvartālā starp Vaidavas, Dzelzavas, Stirnu un Ūnijas ielām.

 

Tāpat joprojām var piedalīties sociālajā akcijā - “Nostučī savu radošo kaimiņu!”.Akcija notiek sociālā tīkla Draugiem.lv un Facebook.com nodibinājuma “Perifērija” lapās. Akcijas mērķis – apzināt, izcelt un parādīt plašākai sabiedrībai, cik Latvijā ir daudz radošu cilvēku. Akcija „Nostučī savu radošo kaimiņu!” galvenokārt ir vērsta uz cilvēkiem, kas rada, darina vai savām rokām izgatavo ko īpašu un oriģinālu. Šīs akcijas ietvaros nav jālepojas pašam ar sevi, bet gan ar kaimiņu. Ar „kaimiņu” domājam ne tikai reālu kaimiņu no blakus mājas, bet jebkuru pamanītu un atmiņā iespiedušos cilvēku, kas rada ko interesantu un par ko būtu vērts uzzināt arī citiem.

 

Radošās darbības nedēļa „radi!2014“ notiek visā Latvijā no 12. līdz 18. maijam un ir veltīta dizainam un dizaina domāšanai (design thinking), un tās ietvaros notiek vairākas lielas konferences, semināri, radošās darbnīcas, izstādes un modes skates.

 

Jāatzīmē, ka Radošās darbības nedēļas „radi!2014“ pasākumi turpināsies līdz pat maija beigām. Ar pilnu pasākumu programmu varat iepazīties mājas lapā www.radilatvija.lv.

 

Šogad „radi!2014“ atvadās ar plašu programmu un aicina atkal satikties 2015. gadā. Vienlaikus aicinām turpināt aizsāktās iniciatīvas, radīt idejas, būt mērķtiecīgiem un tās īsenot visa gada garumā. 

 

“radi!2014” iniciatori jau trešo gadu ir Kultūras ministrija un Britu padome Latvijā, kas šogad pasākumu ciklu veido kopā ar stratēģiskajiem partneriem: Izglītības un zinātnes ministriju, Valsts kanceleju, UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, platformu FOLD, nodibinājumu Rīga 2014 un citiem sadarbības partneriem.

 

Informatīvi atbalsta: EuroAWK, ir.lv, Delfi.lv, Draugiem.lv, ZL.lv, Make Art, DiDi un nodibinājums “Rīga 2014”. Visi pasākumu partneri un atbalstītāji ir atrodami www.radilatvija.lv.  

 

Vairāk par Radošās darbības nedēļu varat uzzināt:

www.radilatvija.lv,

radi!@draugiem.lv,

radi!@twitter.com,

radi!@facebook.com,

radi!@youtube.com.

 

Papildu informācijai:

 

Lilita Sparāne

„radi!2014” projekta vadītāja

Tālr.: 29180042

E-pasts: radilatvija2014@gmail.com

 

Reinis Druvietis

Kultūras biedrība „Make Art”

producents, komunikācija un publicitāte

Tālr.: 29293938

E-pasts: art@makeart.lv


Preses relīze: Radošās darbības nedēļā “radi!2014” arhitektu izvērtēšana, lekcijas par modi un daudz citu pasākumu. 15.05.2014.

Informācija plašsaziņas līdzekļiem,

2014. gada 15. maijā

 

Radošās darbības nedēļas “radi!2014” ietvaros piektdien, 16. maijā, risināsies plaša pasākumu programma, vērtējot un apbalvojot labākos arhitektus, pievēršoties modes industrijai un daudzām citām ar dizainu un dizaina domāšanu saistītām tēmām.

 

Piektdien tiks pasniegta Latvijas Arhitektūras gada balva. Pirms apbalvošanas visiem interesentiem būs iespēja noklausīties lekciju ciklu, kurā ar priekšlasījumiem uzstāsies Latvijas Arhitektūras gada balvas īpašais viesis, Kolumbijas galvaspilsētas Bogotas bijušais mērs Antans Mockus (Antanas Mockus), kā arī konkursa starptautiskās žūrijas locekļi Andre Baldišiūte no Lietuvas, Nātans Romero Muelas (Nathan Romero Muelas) no Dānijas, Ralfs Pāzels (Ralf Pasel) no Vācijas un Tomass Tammiss (Toomas Tammis) no Igaunijas. Lekciju cikls piektdien plkst. 9.30 sāksies muzejā „Rīgas Birža“,  Doma laukumā 6.

 

Savukārt Latvijas Arhitektūras gada balvas 2014 apbalvošanas ceremonija šogad pirmo reizi tiek rīkota kā plaši publiski pieejams pasākums – no plkst. 18.00 Vecrīgā, Torņa ielas posmā blakus Arhitektu namam un Zviedru vārtiem. Turpat, uz atjaunotā Rīgas aizsardzības mūra, tiks eksponēti visi konkursa labākie darbi. Papildu informācija par Latvijas Arhitektūras gada balvu atrodama www.architecture2014.lv.

 

Savukārt Latvijas Mākslas akadēmijā, Kalpaka bulvārī 13, piektdien no plkst. 11.00 būs unikāla iespēja noklausīties divu slavenu Francijas modes industrijas ekspertu lekcijas.

 

Francijas apģērba dizaina, „Prêt-à-Porter“ un modes radītāju federācijas prezidenta Didjē Grambaka (Didier Grumbach) lekcija būs veltīta modei kā fenomenam, kas atspoguļo visdažādākās pārmaiņas sabiedrībā. D. Grambaks aplūkos modi kā konkurētspējīgu Francijas rūpniecības nozari gan monarhijas, gan republikas apstākļos. D. Grambaks ir strādājis vairāku slavenu Francijas modes uzņēmumu vadībā, bijis Francijas Modes institūta studiju direktors un mācībspēku sastāva dekāns. Viņš ir Francijas Goda leģiona ordeņa kavalieris un Francijas apbalvojuma „Par nopelniem” virsnieks. D. Grambaka grāmata „Histoires de la Mode” ir tulkota arī ķīniešu, portugāļu un japāņu valodā, bet šobrīd top grāmatas tulkojums angļu un spāņu valodā.   Didjē Grambaka vēlme ir tuvināt dizainerus, augsto modi un gatavo apģērbu līnijas labākai profesionāli ekonomiskajai attīstībai. 

 

Savukārt vēsturnieks, žurnālists un konsultants, modes un luksusa preču speciālists Farids Šenuns (Farid Chenoune) iepazīstinās ar Francijas mūsdienu modes panorāmu – tendencēm, stiliem un zīmoliem, kā arī ar jaunajiem, daudzsološajiem dizaineriem. F. Šenuns pasniedz modes vēsturi Francijas Modes institūtā, Apģērba dizaina profesionālās palātas skolā, Nacionālajā dekoratīvo mākslu skolā, kā arī ir Londonas Mākslu Universitātes vieslektors. Kā žurnālists F. Šenuns ir bijis žurnālu „Mixte” un „Monde d’Hermès” galvenais redaktors, kā arī ir daudzu grāmatu un modei veltītu izstāžu katalogu autors.

 

Lekcijas LMA notiek ar Francijas institūta Latvijā atbalstu.

 

No 16. līdz 18. maijam Rīgā un Liepājā notiks arī starptautisks konferenču cikls par māklsu, zinātni un kultūras inovāciju „Atjaunojamā nākotne“. Konference sasauksies ar laikmetīgās mākslas izstādi „Lauki”, kas no 16. maija līdz 3. augustam būs apskatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē „Arsenāls“. Gētes institūtā Rīgā, Torņa ielā 1, piektdien plkst. 17.00 notiks konferences publiskās lekcijas, kurās uzstāsies izstādes „Lauki“ kurators Armīns Medošs (Armin Medosch) no Austrijas, kā arī mākslas zinātnieki Misko Suvakovičs (Misko Suvakovic) no Serbijas un Ieva Astahovska no Latvijas. Konferenču ciklu organizē RIXC, „Renewable Network“ un ARS BALTICA sadarbībā ar „Goethe-Institut Riga“, Dānijas Kultūras institūtu Latvijā, Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratoriju, kā arī citām partnerorganizācijām.

 

Tāpat piektdien notiks ideju ģenerēšanas darbnīca “Zaļā punkta kauss zaļākajai Latvijas augstskolai”. Tas  ir Latvijas Zaļā punkta iedibināts konkurss, kurā studenti ir aicināti mobilizēt radošo domāšanu un radīt jaunus konkurētspējīgus risinājumus vides problēmu risināšanai. Piedalīsies 25 komandas, kas konkursa pirmajā kārtā ir atzītas par visradošākajām.

 

Savukārt Kultūras informācijas sistēmu centrā, Tērbatas iela 53-2, Rīgā, no plkst. 14.00  risināsies radošā darbnīca “Iefilmē bibliotēkā”, kuras laik dalībnieki uzzinās, kā veidot video stāstus, izmantojot visminimālāko tehnisko aprīkojumu un vienkāršu programmatūru. Dalībai radošajā darbnīcā tiks aicināti publisko bibliotēku bibliotekāri, publisko bibliotēku lietotāji un visi citi interesenti.

 

Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolā, Alejas iela 18/20, savukārt notiks lekcijas, izstāde un modes skate „Zelta griezums”. Šis pasākums notiek jau septīto reizi un šogad „Zelta griezuma” tēma ir „Impulss”. „Zelta griezums” tiek organizēts ar mērķi veicināt sabiedrības izpratni par dizaina, mākslas un radošās industrijas nozīmi Latvijas attīstībā un mācību iestādes lomu tajā. Pasākuma ietvaros notiks konference, tiks atklātas izstādes, notiks diskusijas, absolventu sveikšana un prezentācijas.

 

Beverīnas novada pašvaldībā notiks radošā darbnīca „Dizaina domāšana pašvaldību un vietējo kopienu attīstībā”. Radošās darbnīcas dalībnieki tiks iepazīstināti ar dizaina domāšanas principiem, to pielietošanas vēsturi un labo praksi. Tiks analizēts Beverīnas novada attīstības plāns, pašvaldības vides labiekārtošanas un kopienas veidošanas process. Darbnīcas rezultātā tiks sniegti priekšlikumi, scenāriji šo procesu uzlabošanai pēc dizaina domāšanas principiem.

 

Radošās darbības nedēļa „radi!2014“, kas no 12. līdz 18. maijam  risināsies visā Latvijā, šogad ir veltīta dizainam un dizaina domāšanai (design thinking), un tās ietvaros notiek vairākas lielas konferences, semināri, radošās darbnīcas, izstādes un modes skates.

 

Ar pilnu pasākumu programmu varat iepazīties mājas lapā www.radilatvija.lv.

 

“radi!2014” iniciatori jau trešo gadu ir Kultūras ministrija un Britu padome Latvijā, kas šogad pasākumu ciklu veido kopā ar stratēģiskajiem partneriem: Izglītības un zinātnes ministriju, Valsts kanceleju, UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, platformu FOLD, nodibinājumu Rīga 2014 un citiem sadarbības partneriem.

 

Informatīvi atbalsta: EuroAWK, ir.lv, Delfi.lv, Draugiem.lv, ZL.lv, Make Art, DiDi un nodibinājums “Rīga 2014”. Visi pasākumu partneri un atbalstītāji ir atrodami www.radilatvija.lv.

 

Vairāk par Radošās darbības nedēļu varat uzzināt:

www.radilatvija.lv,

radi!@draugiem.lv,

radi!@twitter.com,

radi!@facebook.com,

radi!@youtube.com.

 

Papildu informācijai:

 

Lilita Sparāne

„radi!2014” projekta vadītāja

Tālr.: 29180042

E-pasts: radilatvija2014@gmail.com

 

Reinis Druvietis

Kultūras biedrība „Make Art”

producents, komunikācija un publicitāte

Tālr.: 29293938

E-pasts: art@makeart.lv


Preses relīze: Radošās darbības nedēļa “radi!2014” pievēršas amatniecībai un pilsētvidei. 14.05.2014.

Informācija plašsaziņas līdzekļiem,

2014. gada 14. maijā

 

Pilsētvides attīstība, urbānais dizains un amatniecība mūsdienu Latvijā un kultūras telpā –  tie ir jautājumi, kas tiek akcentēti Radošās darbības nedēļas “radi!2014” 15. maija pasākumos.

 

Viens no dienas centrālajiem notikumiem ir diskusija „Kultūras telpa pilsētvidē“, kas notiks Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā, Lāčplēša ielā 55, plkst. 15.00. Diskusijas mērķis ir noskaidrot, kā laikmetīgās kultūras telpa pilsētvidē veicina radošo domāšanu un ekonomisko attīstību. Īpaša uzmanība tiks pievērsta radošo kvartālu lomai pilsētvides tēla dažādošanā un tam, kā sekmēt jaunas partnerības, kas savukārt atdzīvinātu pilsētvidi. Diskusijā piedalīsies arhitekts Jānis Dripe, pilsētplānotājs Jānis Ķīnasts, ar savu pieredzi iepazīstinās Daugavpils Marka Rotko mākslas centra, Latgales vēstniecības „GORS“ pārstāvji u. c.

 

Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA), Kalpaka bulvārī 13, Rīgā no plkst. 10.00 notiks pasākums „Amatniecības un dizaina mijiedarbība – laikmetīga Latvijas identitāte. Vai amatniecība Latvijā ir radošā industrija?“

 

Pasākuma laikā notiks izstāde un prezentācija, kurā varēs iepazīties ar LMA Dizaina nodaļas maģistrantūras studentu un Zemgales plānošanas reģiona amatnieku sadarbības pilotprojekta rezultātiem. Ņemot par pamatu amatnieku lietotās tehnoloģijas, materiālus un prasmes, tika radīti 15 jauni produkti. Savukārt LMA studentu veiktais dizaina audits parādīja, ka amatniecība ir pazudusi no Latvijas radošo industriju redzes loka un tās ekonomiskais potenciāls līdz šim nav pienācīgi novērtēts, neraugoties uz amatniecības popularitāti Latvijā. Vienlaikus ir arī vairāki veiksmīgi piemēri, kā, mijiedarbojoties dizainam un amatniecībai, radīt labus eksporta produktus – „Studija Naturals“, „Ars tela“.

 

Pēc prezentācijas notiks diskusija, kuras dalībnieki mēģinās atbildēt uz jautājumiem – vai amatniecība ir mūsdienu radošo industriju sastāvdaļa un cik liels ir amatniecības potenciāls jaunu un inovatīvu produktu radīšanā?; kuri amati pēc būtības ir radoši?; kāda var būt sadarbības platforma starp amatnieku, dizaineri un uzņēmēju?; kāda ir amatniecības profesionālā izglītība un kā tiek nodrošināta amatu pārmantojamība?; kā, mijiedarbojoties un izmantojot dizaina domāšanu, radīt jaunus un konkurētspējīgus produktus?  

 

Līdzīgam jautājumam trešdien pievērsīsies arī Liepājā, kur Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorijā, Kūrmājas prospektā 13, no plkst. 15.00 notiks atvērtā domnīca „Urbānā dizaina izaicinājumi”. Tās laikā studenti, arhitekti, dizaineri, uzņēmēji, pašvaldību politikas plānotāji un citi interesenti diskutēs par radošo industriju ietekmi uz mūsdienu pilsētvidi. Sarunas gaitā īpaši paredzēts pievērsties tam, kāda ir kvalitatīva, dzīvei, darbam un atpūtai piemērota pilsēta, kā sekmēt vietējo kopienu iesaistīšanu pilsētas attīstībā, kāda ir radošo pakalpojumu un mazā biznesa nozīme, kā arī, kāda ir Liepājas attīstība radošo industriju kontekstā.

 

Jauniešiem ceturtdien būs iespēja veidot savas vīzijas par nākotni. Rīgas jauniešu centrā „Kaņieris”, Kaņiera ielā 15, no plkst. 17.00 risināsies radošā darbnīca „Nākotnes modelēšana”.  Savukārt Alberta koledžā, Skolas iela 22, no plkst. 21.30 notiks radošā nakts darbnīca “Alberta ekspresis”. Nakts darbnīcas laikā mentoru vadībā studentu un citu interesentu komandas strādās pie 3 – 5 radošo industriju uzņēmumu problēmsituāciju risināšanas, tās prezentējot šo uzņēmumu pārstāvjiem.

 

Radošās darbības nedēļa „radi!2014“, kas no 12. līdz 18. maijam  risināsies visā Latvijā, šogad ir veltīta dizainam un dizaina domāšanai (design thinking), un tās ietvaros notiek vairākas lielas konferences, semināri, radošās darbnīcas, izstādes un modes skates.

 

Ar pilnu pasākumu programmu varat iepazīties mājas lapā www.radilatvija.lv.

 

“radi!2014” iniciatori jau trešo gadu ir Kultūras ministrija un Britu padome Latvijā, kas šogad pasākumu ciklu veido kopā ar stratēģiskajiem partneriem: Izglītības un zinātnes ministriju, Valsts kanceleju, UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, platformu FOLD, nodibinājumu Rīga 2014 un citiem sadarbības partneriem.

 

Informatīvi atbalsta: EuroAWK, ir.lv, Delfi.lv, Draugiem.lv, ZL.lv, Make Art, DiDi un nodibinājums “Rīga 2014”. Visi pasākumu partneri un atbalstītāji ir atrodami www.radilatvija.lv.

 

Vairāk par Radošās darbības nedēļu varat uzzināt:

www.radilatvija.lv,

radi!@draugiem.lv,

radi!@twitter.com,

radi!@facebook.com,

radi!@youtube.com.

 

Papildu informācijai:

 

Lilita Sparāne

„radi!2014” projekta vadītāja

Tālr.: 29180042

E-pasts: radilatvija2014@gmail.com

 

Reinis Druvietis

Kultūras biedrība „Make Art”

producents, komunikācija un publicitāte

Tālr.: 29293938

E-pasts: art@makeart.lv

 


Preses relīze: Radošās darbības nedēļā “radi!2014” meklēs risinājumus inovatīvu metožu izmantošanai izglītībā. 13.05.2014.

Informācija plašsaziņas līdzekļiem,

2014. gada 13. maijā

 

Radošās darbības nedēļas “radi!2014” izglītības dienas, 14. maija,  centrālais notikums būs konference „Nākotnes skola sākas šodien“. Tajā izglītības profesionāļi dalīsies pieredzē, diskutēs un attīstīs praktiskas idejas, kā izmantot dizaina domāšanu inovatīvu mācību metožu radīšanā un izglītības vides veidošanā.

 

Konferenci „Nākotnes skola sākas šodien“  14. maijā plkst. 10.00 RISEBA Arhitektūras un mediju centrā H20 6, Ūdens ielā 6 atklās izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete.

 

Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete: ”Izglītības sistēmā svarīgi ir bērnam dot ne tikai formālās, izmērāmās zināšanas, bet arī attīstīt viņā radošumu. Mācību procesā arvien vairāk koncentrējamies uz bērnu individualitāti, personību, un skolēnus vairs neuztveram par statiskām vienībām darba tirgū. Daudz tiek domāts arī par sociālo un emocionālo prasmju attīstīšanu. Cerams, ka Radošās darbības nedēļa “radi!” sniegs idejas inovatīvai pieejai gan mācību, gan pētniecības procesā, jo darbība zinātnē nav iedomājama bez radošas pieejas.”

 

Konferences mērķis ir piedāvāt informāciju un sekmēt izpratni par inovatīvu pieeju mācību procesā, īpaši pievēršoties dizainam un dizaina domāšanai, kura ir arī šā gada Radošās darbības nedēļas „radi!2014” galvenā tēma.

 

Lai dalītos pieredzē par inovatīvu metožu izmantošanu izglītībā, konferencē ar lekciju uzstāsies radošās izglītības eksperte Lielbritānijas Karaliskās humanitāro zinātņu biedrības direktora vietniece izglītības darbā Dr. Luīze Bamfīlda (Louise Bamfield). Viņa prezentēs savas idejas un redzējumu, kā pedagogiem sekmīgi veidot iedvesmojošu mācību vidi. Par dizainu un radošumu mācību procesā runās arī Viherkalio (Somija) pamatskolas direktors Mikko Lepanens (Mikko Leppänen).

 

Ar dizaina domāšanas tendencēm un to pielietošanu Latvijas izglītības sistēmā iepazīstinās Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas docente Aija Freimane.

 

Konferences praktiskajā daļā notiks arī piecas radošās darbnīcas. Tajās ar īsām tematiskām lekcijām un dizaina domāšanas metodēm tiks meklētas idejas skolas vides uzlabošanai un radošuma attīstīšanai mācību procesā starp skolēnu un skolotāju.

 

Konferenci „radi!2014” nedēļas ietvaros organizē Izglītības un zinātnes ministrija  sadarbībā ar Britu padomi Latvijā, Lielbritānijas vēstniecības Tirdzniecības un investīciju nodaļu, UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju, Rīgas izglītības un informatīvi metodisko centru, Sorosa fonda Latvija iniciatīvu “Pārmaiņu iespēja skolām”, Micrsoft Latvija un Izglītības metodisko laboratoriju.

 

Konferences sākumā tiks izsludināta Izglītības inovācijas balva 2014.

 

Uz pasākumu īpaši gaidīti Latvijas pedagogi un izglītības jomā strādājošie, kā arī visi interesenti, kuriem rūp mūsdienīga izglītība. Pieteikties konferences apmeklējumam var līdz 12. maija plkst. 12.00, reģistrējoties šeit: http://ejuz.lv/konferenceradi2014. Pasākumam tiks nodrošināta arī interneta tiešraide www.radilatvija.lv mājas lapā.

 

Tāpat „radi!2014“ ietvaros 14. maijā, trešdien, Valsts kancelejā notiks seminārs – meistarklase „Dizaina domāšana iestāžu personāla attīstības stratēģijas izstrādei“. Tā laikā  valsts pārvaldes darbiniekiem būs iespēja izzināt, kā dizaina domāšana ir izmantojama personāla attīstības stratēģijas izstrādē. Lielbritānijas pieredzē dalīsies Kārdifas Metropolitēna universitātes galvenā pētniece dizaina un inovāciju jomā Anna Višera (Anna Whicher). Pasākuma interneta tiešraide būs vērojama „radi!2014“ interneta mājas lapā www.radilatvija.lv un Valsts kancelejas mājas lapā www.mk.gov.lv.

 

Trešdien „radi!2014“ nedēļā iekļausies arī ielu mākslas festivāls “Blank Canvas” un Kultūras vasarnīca „Esplanāde 2014“. Esplanādes parkā no plkst. 13.00 visi interesenti varēs sekot  līdzi festivāla ārvalstu un vietējo lektoru priekšlasījumiem.

 

Siguldā "radi!2014" pasākumu ietvaros trešdien notiks tērzēšana par Siguldas novada attīstības programmu. Siguldas kafejnīcā "Mr.Biskvīts" no plkst. 18.00 ir aicināti visi siguldieši, kas grib paust savas vēlmes par to,  kur un ko attīstīt kultūras nozarē vai pārrunāt esošo pašvaldības kultūrvides un kopienas veidošanas procesu. Pirmais šāds tērzēšanas vakars jau notika pirmdien, bet iedzīvotāju domu uzklausīšana neformālā gaisotnē noslēgsies piektdien.

 

Šogad Radošās darbības nedēļa „radi!2014“, kas no 12. līdz 18. maijam  risinās visā Latvijā, ir veltīta dizainam un dizaina domāšanai (design thinking), un tās ietvaros notiek vairākas lielas konferences, semināri, radošās darbnīcas, izstādes un modes skates.

 

Ar pilnu pasākumu programmu varat iepazīties mājas lapā www.radilatvija.lv.

 

“radi!2014” iniciatori jau trešo gadu ir Kultūras ministrija un Britu padome Latvijā, kas šogad pasākumu ciklu veido kopā ar stratēģiskajiem partneriem: Izglītības un zinātnes ministriju, Valsts kanceleju, UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, platformu FOLD, nodibinājumu Rīga 2014 un citiem sadarbības partneriem.

 

Informatīvi atbalsta: EuroAWK, ir.lv, Draugiem.lv, Delfi.lv, ZL.lv, Make Art, DiDi un nodibinājums “Rīga 2014”.

 

Vairāk par Radošās darbības nedēļu varat uzzināt:

www.radilatvija.lv,

radi!@draugiem.lv,

radi!@twitter.com,

radi!@facebook.com,

radi!@youtube.com.

 

Papildu informācijai:

 

Lilita Sparāne

„radi!2014” projekta vadītāja

Tālr.: 29180042

E-pasts: radilatvija2014@gmail.com

 

Reinis Druvietis

Kultūras biedrība „Make Art”

producents, komunikācija un publicitāte

Tālr.: 29293938

E-pasts: art@makeart.lv


Lekcija: „Mode - politisko un sociālo pārmaiņu spogulis. Francijas mūsdienu modes panorāma”

Lekcija: „Mode - politisko un sociālo pārmaiņu spogulis. Francijas mūsdienu modes panorāma”

 

Sīkāka informācija:preses_relize1.pdf


Preses relīze: Britu un itāliešu eksperti dalīsies dizaina domāšanas praksē ar valsts pārvaldi

 

Cienījamie mediju pārstāvji,

 


radošās darbības nedēļas „radi!2014” laikā valsts pārvaldes augstākā līmeņa vadītāji tiksies ar ekspertiem no Lielbritānijas un Itālijas, lai dalītos pieredzē par dizaina domāšanu* kā efektīvu atbalsta instrumentu personāla attīstības stratēģijas izstrādei.

 


„Lielbritānijā dizaina domāšanu mērķtiecīgi virza sistēmisku inovāciju īstenošanai un efektīvai pārvaldībai. Turklāt līdzšinējā britu pieredze pierādījusi, ka dizaina domāšana ir stratēģisks palīdzības rīks valsts pārvaldei, kas pastāvīgi saskaras ar diviem izaicinājumiem: budžeta līdzekļu samazinājumu, konsolidāciju, efektivizēšanu un - pastāvīgi pieaugošām sabiedrības prasībām un vajadzībām,” skaidro Valsts kancelejas direktores vietniece valsts pārvaldes komunikācijas jautājumos Laine Kučinska.

 


Seminārs – meistarklase „Dizaina domāšana iestāžu personāla attīstības stratēģijas izstrādei“ valsts pārvaldes augstākā līmeņa vadītājiem notiks trešdien, 14.maijā pl. 10:00, Valsts kancelejā.

 

Vairāk: 12_radi.docx

 

Pasākumu varēs vērot arī tiešraidē: http://ej.uz/valdibatiesraide


Veiksmīgi,
SIGNE ZNOTIŅA - ZNOTA
Ministru kabineta preses sekretāre

VALSTS KANCELEJA
Brīvības bulvāris 36,
Rīga, LV 1520, LATVIJA
Tālr. 67082919, mob. tālr. 28803639
signe.znotina@mk.gov.lv
www.mk.gov.lv
Twitter: @Brivibas36

 

 


Preses relīze: Radošās darbības nedēļa “radi!2014” sākas ar „Ideju vingrotavu“. 12.05.2014.

Informācija plašsaziņas līdzekļiem 2014. gada 12. maijā

 

Radošās darbības nedēļa “radi!2014”, kas ar plašu pasākumu programmu risināsies visā Latvijā, 13. maijā tiks atklāta ar īpašu notikumu – „Ideju vingrotavu“. Tajā Latvijas radošo industriju pārstāvji un atzīti starptautiski eksperti dalīsies pieredzē un diskutēs par dizaina domāšanas radītajām iespējām un lomu dzīvē, radošajām industrijām un partnerībām. Pasākumā varēs piedalīties un izvingroties četrās ideju vingrotavās.

  

„Ideju vingrotavu“ otrdien, 13. maijā, plkst. 10.00 Rīgas Tehniskās Universitātes Radošo industriju centrā Āzenes ielā 18 atklās kultūras ministre Dace Melbārde.

 

Pirmajā ideju vingrotavā eksperti meklēs atbildi uz jautājumiem – kas ir dizaina domāšana un vai dizains ir Eiropas inovāciju virzītājs? Savā pieredzē dalīsies Kārdifas Metropolitēna universitātes galvenā pētniece dizaina un inovāciju jomā Anna Višera (Anna Whicher), Milānas Politehniskās augstskolas profesores Marcia Mortati (Marzia Mortati) un Beatriče Vilari (Beatrice Villari), grāmatas „Hello World: Where Design Meets Life” autore, dizaina žurnāliste un kritiķe Alise Rovsthorna (Alice Rawsthorn) u. c.

 

Otrās vingrotavas dalībnieki meklēs atbildes uz jautājumiem, vai starp dizainu, vides kvalitāti un dzīves kvalitāti būtu liekama vienādības zīme? Šajā vingrotavā dizaina ekspertu loku papildinās arī arhitekti Zaiga Gaile un Miķelis Putrāms, dizaineris Rihards Funts un citi praktiķi.

 

Trešās vingrotavas galvenais jautājums būs, vai partnerība starp dažādām radošajām industrijām ir to jaunā attīstības perspektīva? Par to idejiski izvingroties ir aicināti dažādu radošo uzņēmumu pārstāvji, – sākot no videospēļu un IT dizaina veidotājiem, beidzot ar mūziķiem un filmu producentiem.

 

Ceturtā vingrotava savukārt kļūs par praktisku ievadsemināru projektam „Radošo partnerību programma 2014 – 2015“, kurā piedalīsies profesionālo mākslas un mūzikas vidusskolu pārstāvji, pedagogi un eksperti.

 

„Ideju vingrotavu“ organizē Kultūras ministrija sadarbībā ar Britu padomi Latvijā un RTU Radošo industriju centru. Pasākumam tiks nodrošināta interneta tiešraide www.radilatvija.lv mājas lapā, nodibinājuma “Rīga 2014” mājas lapā www.riga2014.org un portālā Delfi.lv.

 

Tāpat „radi!2014“ ietvaros otrdien, 13. maijā, plkst. 17.00 „Demola Latvia” telpās Spīķeros, Maskavas ielā 10, 2. stāvā notiks pasākums „Le Game – bezkompromisa radošuma izpausme Francijā“.  Tās laikā Francijas sabiedrības „Le Game” dibinātājs Rafaels Sotrons (Raphaël Sautron) iepazīstinās ar Francijas videospēļu tirgu un sava uzņēmuma īstenotajiem pasākumiem ārvalstu tirgus iekarošanā, tostarp, kā tiek rosināta jaunu uzņēmumu izveidošana Francijā un attīstīts eksports uz ārvalstīm. Seminārs tiek rīkots ar Francijas institūta Latvijā atbalstu.

 

Otrdienas pasākumus „radi!2014“ ietvaros noslēgs grāmatas „Hello World: Where Design Meets Life” autores, dizaina žurnālistes un kritiķes Alises Rovsthornas (Alice Rawsthorn) lekcija „Unfolded Nº8”, kas sāksies plkst. 19.00 “The Mill”, Brīvības ielā 33. Lekcija ir atvērta plašai publikai un ir bez maksas. 

 

Savukārt pirmdien Radošās darbības nedēļu ieskandina pasākums „Iedvesmas pēcpusdiena“.

Tajā Somijas vēstniecība Latvijā un Somijas institūts Igaunijā pulcē radošo uzņēmumu pārstāvjus un studentus, lai izceltu labās prakses piemērus radošajā ekonomikā un iepazīstinātu ar Somijas pieredzi. Kā arī konkursa Creative Business Cup nacionālās atlases darbnīca radošo biznesa ideju autoriem un radošo industriju uzņēmējiem, kas norisināsies Jauno uzņēmēju centrā, Kr. Valdemāra ielā 23.

 

Jau vēstīts, ka šogad Radošās darbības nedēļa „radi!2014“, kas no 12. līdz 18. maijam  risināsies visā Latvijā, ir veltīta dizainam un dizaina domāšanai (design thinking), un tās ietvaros notiks vairākas lielas konferences, semināri, radošās darbnīcas, izstādes un modes skates.

 

Ar pilnu pasākumu programmu varat iepazīties mājas lapā www.radilatvija.lv.

 

“radi!2014” iniciatori jau trešo gadu ir Kultūras ministrija un Britu padome Latvijā, kas šogad pasākumu ciklu veido kopā ar stratēģiskajiem partneriem: Izglītības un zinātnes ministriju, Valsts kanceleju, UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, platformu FOLD, nodibinājumu Rīga 2014 un citiem sadarbības partneriem.

 

Informatīvi atbalsta: EuroAWK, ir.lv, Delfi.lv, Draugiem.lv, ZL.lv, Make Art, DiDi un nodibinājums “Rīga 2014”. Visi pasākumu partneri un atbalstītāji ir atrodami www.radilatvija.lv.

 

Vairāk par Radošās darbības nedēļu varat uzzināt:

www.radilatvija.lv,

radi!@draugiem.lv,

radi!@twitter.com,

radi!@facebook.com,

radi!@youtube.com.

 

Papildu informācijai:

 

Lilita Sparāne

„radi!2014” projekta vadītāja

Tālr.: 29180042

E-pasts: radilatvija2014@gmail.com

 

Reinis Druvietis

Kultūras biedrība „Make Art”

producents, komunikācija un publicitāte

Tālr.: 29293938

E-pasts: art@makeart.lv


Preses relīze: Radošās darbības nedēļā “radi!2014” plaša programma

Radošās darbības nedēļā “radi!2014” plaša programma

 Informācija plašsaziņas līdzekļiem, 2014. gada 7. maijā

No 12. līdz 18. maijam visā Latvijā notiks ikgadējā Radošās darbības nedēļa “radi!2014”. Šogad nedēļa būs veltīta dizainam un dizaina domāšanai (design thinking), un tās ietvaros notiks vairākas lielas konferences, semināri, radošās darbnīcas, izstādes un modes skates.

 Vairāk šeit:

 1_radi2014_07maijs_relize-pec-preses-konferences4.doc


Preses relīze: Radošās darbības nedēļā “radi!2014” meklēs risinājumus inovatīvu metožu izmantošanai izglītībā

Informācija plašsaziņas līdzekļiem, 2014. gada 7. maijā

 

Radošās darbības nedēļā “radi!2014”

meklēs risinājumus inovatīvu metožu izmantošanai izglītībā

 

 Kā izmantot dizaina domāšanu izglītības procesā? Vai iespējams uzlabot skolas vidi, pielietojot vienkārša dizaina metodiku? Uz šiem un citiem jautājumiem atbildes meklēs 14. maija izglītības konferencē „Nākotnes skola sākas šodien”.

 

Konferences mērķis ir piedāvāt informāciju un sekmēt izpratni par inovatīvu pieeju mācību procesā, īpaši pievēršoties dizainam un dizaina domāšanai, kura ir arī šā gada Radošās darbības nedēļas „radi!2014” galvenā tēma. Konference notiks RISEBA Arhitektūras un mediju centrā H2O 6, Ūdens ielā 6, Rīgā.

 

Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete uzsver: “Izglītības sistēmā svarīgi ir bērnam dot ne tikai formālās, izmērāmās zināšanas, bet arī attīstīt viņā radošumu. Mācību procesā arvien vairāk koncentrējamies uz bērnu individualitāti, personību, un skolēnus vairs neuztveram par statiskām vienībām darba tirgū. Daudz tiek domāts arī par sociālo un emocionālo prasmju attīstīšanu. Cerams, ka Radošās darbības nedēļa “radi!” sniegs idejas inovatīvai pieejai gan mācību, gan pētniecības procesā,  jo darbība zinātnē nav iedomājama bez radoša pieejas.”

 

Lai dalītos pieredzē par inovatīvu metožu izmantošanu izglītībā, konferencē ar lekciju uzstāsies radošās izglītības eksperte Dr. Luīze Bamfīlda (Louise Bamfield) no Lielbritānijas. Viņa prezentēs savas idejas un redzējumu kā pedagogiem sekmīgi veidot iedvesmojošu mācību vidi. Par dizainu un radošumu mācību procesā runās arī Viherkalio (Somija) pamatskolas direktors Mikko Leppänen.

 

Par dizaina domāšanas tendencēm un to pielietošanu mūsu valsts izglītības sistēmā stāstīs Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas docente Aija Freimane. Viņa arī darbosies vienā no konferences radošajām darbnīcām.

 

Konferences praktiskajā daļā ieplānotas radošās darbnīcas, kurās ar īsām tematiskām lekcijām un dizaina domāšanas metodēm tiks meklētas idejas skolas vides uzlabošanai un radošuma attīstīšanai mācību procesā starp skolēnu un skolotāju.

 

Konferenci „radi!2014” nedēļas ietvaros organizē Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar Britu padomi Latvijā, Lielbritānijas vēstniecības Tirdzniecības un investīciju nodaļu, UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju, Rīgas izglītības un informatīvi metodisko centru, Sorosa fonda Latvija iniciatīvu “Pārmaiņu iespēja skolām”, Microsoft Latvija un Izglītības metodisko laboratoriju.

 

Uz pasākumu īpaši gaidīti Latvijas pedagogi un izglītības jomā strādājošie, kā arī visi citi, kuriem rūp un interesē mūsdienīga izglītība. Pieteikties konferences apmeklējumam var līdz 12. maija plkst. 12.00, reģistrējoties šeit: http://ejuz.lv/konferenceradi2014. Gaidīti arī žurnālisti.

 

Tā kā konferencē vietu skaits ir ierobežots un lai sniegtu visiem interesentiem iespēju to vērot, tiks nodrošināta arī tiešraide internetā www.radilatvija.lv.

 

Radošās darbības nedēļa Latvijā norisināsies jau trešo gadu. Šoreiz tā būs veltīta dizainam un dizaina domāšanai (design thinking). „radi! 2014“ iniciatori jau trešo gadu ir Kultūras ministrija un Britu padome Latvijā. Plašāka informācija www.radilatvija.lv.  

 

 

Papildu informācijai:izm-konference_radi-nedela_preses-relize_07-05-2014.docx

 

Lilita Sparāne

„radi!2014” projekta vadītāja

Tālr.: 29180042

E-pasts: radilatvija2014@gmail.com

 

Reinis Druvietis

Kultūras biedrība „MakeArt”

producents, komunikācija un publicitāte

Tālr.: 29293938

E-pasts: art@makeart.lv


Preses relīze: Ielūgums uz preses konferenci par Radošās darbības nedēļu “radi!2014”

Aicinām jūs piedalīties preses konferencē, kas būs veltīta Radošās darbības nedēļai „radi!2014“, kura no 12. līdz 18. maijam notiks visā Latvijā. Preses konferencē projekta organizētāji un sadarbības partneri iepazīstinās ar tās ideju un daudzveidīgo pasākumu programmu.

 

Preses konference notiks trešdien 7. maijā plkst. 14.00

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA)

jaunā korpusa 2. stāvā, Kalpaka bulvārī 13, Rīgā

(LMA Jaunais korpuss atrodas LMA pagalmā – ieeja no Esplanādes parka puses vai caur LMA galveno ēku uz pagalmu).

 

 

Sīkāka informācija šeit : ielūgums


Ielūgums uz preses konferenci par Radošās darbības nedēļu “radi!2014”

Aicinām jūs piedalīties preses konferencē, kas būs veltīta Radošās darbības nedēļai „radi!2014“, kura no 12. līdz 18. maijam notiks visā Latvijā. Preses konferencē projekta organizētāji un sadarbības partneri iepazīstinās ar tās ideju un daudzveidīgo pasākumu programmu.

 

Preses konference notiks trešdien 7. maijā plkst. 14.00

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA)

jaunā korpusa 2. stāvā, Kalpaka bulvārī 13, Rīgā

(LMA Jaunais korpuss atrodas LMA pagalmā – ieeja no Esplanādes parka puses vai caur LMA galveno ēku uz pagalmu).

 

Preses konferencē piedalīsies:

Dace Melbārde, Latvijas Republikas kultūras ministre,

Ina Druviete, Latvijas Republikas izglītības un zinātnes ministre,

Sandra Prince, Britu padomes Latvijā direktore,

Signe Znotiņa-Znota, Valsts kanceleja, Ministru kabineta preses sekretāre,

Baiba Moļņika, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāra p. i.,

Lilita Sparāne, „radi!2014” projekta vadītāja.

 

 

Sīkāka informācija, pievienotajā failā.

radi2014_ielugums_medijiem_29april2014.doc


Radošās darbības nedēļa “radi!2014” šogad akcentēs dizaina domāšanu

No 12. līdz 18. maijam visā Latvijā notiks ikgadējā Radošās darbības nedēļa „radi!2014“, kuras viens no galvenajiem uzdevumiem ir veidot izpratni par starpdisciplinārām partnerībām un radošajām industrijām. Šogad nedēļa būs veltīta dizainam un dizaina domāšanai (design thinking), un tās ietvaros notiks dažādi pasākumi ne tikai šīs jomas profesionāļiem, bet plašam interesentu lokam.

 

Kultūras ministre Dace Melbārde: „Mūsu nākotnes labklājība lielā mērā būs atkarīga no mūsu spējas pielietot mūsu nemateriālos resursus, zināšanas un radošo jaudu, lai stimulētu inovācijas. Mums jārada labvēlīgi apstākļi, lai radošums un inovācijas varētu attīstīties jaunā videi un sabiedrībai draudzīgā uzņēmējdarbības kultūrā. Es ceru, ka „radi!“ nedēļa kļūs par galveno iniciatīvu platformu radošuma, dizaina domāšanas un starpnozaru partnerības veicināšanai.”

 

„radi!2014“ mērķis ir sekmēt sabiedrības izpratni par radošo industriju potenciālu un attīstību, kā arī stimulēt jaunu partnerību veidošanos dizaina domāšanas kontekstā.

 

Mūsdienās dizains veido tiltu starp radošo sektoru, izglītību, uzņēmējdarbību, valsts pārvaldi, tehnoloģijām un citām nozarēm. Gudri un jēgpilni lietojot kultūras un vides vērtībās balstītu dizainu, var stimulēt biznesu un ietekmēt inovāciju attīstību, kā arī uzlabot sociālos apstākļus un mūsu dzīves kvalitāti. Dizaina domāšana ir radoša darba metodika, kuras centrā ir problēmu risināšanas process, kas ietver vairākas secīgas pakāpes, lai nonāktu pie konkrēta rezultāta.

 

Viens no Radošās darbības nedēļas „radi!2014“ centrālajiem pasākumiem norisināsies 13. maijā Rīgas Tehniskās universitātes Radošo industriju centrā, kurā Latvijas un ārvalstu (Lielbritānijas, Francijas, Itālijas u.c.) eksperti diskutēs par to, kā dizains un dizaina domāšana var sekmēt dažādu industriju un nozaru mijiedarbību. Pasākumu atklās kultūras ministre Dace Melbārde. Savukārt sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju 14. maijs kļūs par izglītības dienu, kad RISEBA Arhitektūras un mediju centrā H2O 6 notiks konference, kurā uzmanība tiks pievērsta inovācijām izglītībā un īpaši tam, kā dizaina domāšanu efektīvi var izmantot mācību iestādēs. Konferenci atklās izglītības ministre Ina Druviete. Tāpat 14. maijā Valsts kancelejā notiks atsevišķs pasākums par dizaina domāšanas principu izmantošanu valsts pārvaldē. Vēl nedēļas ietvaros norisināsies vairāki pasākumi, kas veltīti modes industrijai, arhitektūras nozarei un citām kultūras un ekonomikas jomām. Jau tradicionāli Radošās darbības nedēļas aktivitātes norisināsies ne tikai Rīgā, bet arī Latvijas reģionos. Radošās darbības nedēļas izskaņā 16. maijā notiks Latvijas Arhitektūras gada balvas publiskās lekcijas Rīgas Biržā ar ievērojamu viesu uzstāšanos un balvu pasniegšanas ceremonija, kā arī Latvijas labāko arhitektūras darbu pilsētvides izstāde – Vecrīgā, Torņa ielā. Savukārt 17. maijā norisināsies Muzeju nakts un Starptautiskā muzeju diena. Precīza Radošās darbības nedēļas „radi!2014“ programma tiks publiskota maija sākumā.

 

Nākamgad Latvijas kā prezidējošās valsts Eiropas Savienības Padomē vārds būs pasaules uzmanības lokā, tāpēc, domājot par nākotnes perspektīvu, „radi!2014“ laikā mērķtiecīgi tiks aizsāktas iniciatīvas, kas veidos partnerību saikni ar nākamā gada Radošās darbības nedēļu, to pozicionējot ar plašu starptautisko rezonansi.

 

„radi!2014“ iniciatori jau trešo gadu ir Kultūras ministrija un Britu padome Latvijā, kas šogad pasākumu ciklu veido kopā ar stratēģiskajiem partneriem: Izglītības un zinātnes ministriju, Valsts kanceleju, UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, platformu FOLD, nodibinājumu Rīga 2014 un citiem sadarbības partneriem.

 

radi2014.pdf

 

Vairāk par Radošās darbības nedēļu varat uzzināt:
www.radilatvija.lv,
radi!@draugiem.lv,

radi!@twitter.com,

radi!@facebook.com,

radi!@youtube.com.

 

 

Papildu informācijai:

 

Lilita Sparāne

„radi!2014” projekta vadītāja

Tālr.: 29180042

E-pasts: radilatvija2014@gmail.com

 

Reinis Druvietis

Kultūras biedrība „MakeArt”

komunikācija un publicitāte

Tālr.: 29293938

E-pasts: art@makeart.lv


Preses relīze: Lekciju cikls „Kultūras un radošās industrijas”