dcsimg

Noderīga informācija

03.06.2016. Preses relīze: Radošās darbības nedēļas radi!2016 notikumu rezonanse turpinās

Radošās darbības nedēļas radi!2016 notikumu rezonanse turpinās

 

Informācija plašsaziņas līdzekļiem

2016. gada 3. jūnijā

 

“Aicinām turpināt radīt, darīt un apzināties kultūras un radošo industriju potenciālu Latvijā, veidojot labāku dzīvi mums visiem,” rosina Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta Radošo industriju nodaļas vadītāja Karine Kalniņa, izskanot plašajai Radošās darbības nedēļas radi!2016 kulminācijas programmai maijā.  

 

Ikviens interesents, neformāla iedzīvotāju grupa, iestāde, organizācija vai uzņēmums joprojām var pieteikt savu vai partnerībā veidotu notikumu radi!2016 satelītprogrammai. Tās varētu būt  diskusijas, zināšanu pārneses semināri, darbnīcas, domnīcas, starpdisciplināri sadarbības piemēri un citas kopā-domāšanas, strādāšanas un radīšanas formas, kas apliecina to, ka mainām un spējam mainīties, lai, iegūstot jaunas zināšanas un pieredzi, uzlabotu labbūtību. Pieteikuma anketa un radi!2016 koncepts ir pieejams šeit: www.radilatvija.lv/lv/par-radi/sadarbibas-piedavajums.

 

radi!2016 kulminācijas mēnesī notika vairāk nekā 40 pasākumi. Vienā no centrālajiem notikumiem –starptautiskā konference “Pār-jaunot muzeju / RESTART MUSEUM” – tika aizsākta aktuāla diskusija Latvijā un pasaulē par muzeju lomu mūsdienu sabiedrībā, tiem attīstoties par demokrātiskām koprades telpām un vidi, kas rosina intelektuāli pilnveidoties, ir sociāli atbildīga un iekļaujas radošo industriju saimē. Konference guva lielu atsaucību, un ne visiem interesentiem bija iespēja piedalīties tajā klātienē. Konferences tiešraides video ieraksts ir pieejams Latvijas sabiedrisko mediju ziņu portālā šeit: http://ej.uz/LSM_video_RestartMuseum.

 

Šogad radi! īpaši akcentēja arī koprades telpu iespējas Rīgā, aicinot tās apmeklēt un arī izmēģināt – kā tas ir strādāt individuāli vai ar kolēģiem birojam vai mājām alternatīvā vidē. Iepazīties ar koprades vietu apkopojumu un karti Rīgā var šeit: http://ej.uz/radi2016_koprades_telpas.

 

radi!2016 mēneša ietvaros tika akcentētas arī tādas aktuālas tēmas un aktivitātes kā partnerību veidošanas, starpnozaru kompetenču pārnese, dizaina domāšana un izglītības, pilsētvides un arhitektūras attīstība, gudra dabas resursu izmantošana, ideju ģenerēšana un jaunrade, sociālā uzņēmējdarbība, biznesa modeļi un darbības iespējas kultūras un radošajās industrijās, mode, deja un daudz kas cits. Atklājot radi!2016, aicinājām ikvienu ģenerēt idejas, kādu dzīvi vēlamies piedzīvot Latvijā pēc gadiem 10, 50, 100 un vairāk. Radot nākotnes vīzijas un rīkojoties šodien, paši varam veidot savu dzīvi labāku.

  

Šogad radi! komanda ir pateicīga par projekta novērtējumu arī starptautiskā līmenī. Eiropas Komisijas darba grupas izveidotajā labās prakses rokasgrāmatā „Kultūras izpratne un izpausmes”, radi! kustība ir izcelta kā viens no veiksmīgajiem prakses piemēriem, raksturojot kultūras lomu izglītībā un īpaši mūžizglītībā Eiropā. Rokasgrāmata „Kultūras izpratne un izpausmes” ir pieejama šeit: http://ej.uz/kulturas_izpratne_ES (LV, docx). 

 

Radošās darbības nedēļa radi! notiek jau sesto gadu un ir attīstījusies kā sociāla kustība visā Latvijā. Šogad pirmo reizi programmas kulminācija notika nevis vienas nedēļas laikā, bet gan visu maija mēnesi. Rezonanse turpinās, un labās idejas tiek ieviestas dzīvē. radi! notikumu turpinājumā sagaidām vēl daudzus jaunus iedvesmu avotus un idejas, kas palīdzēs kopā plānot nākamā gada pasākumu kalendāru. Sekojiet līdzi aktuālajai radi!2016 notikumu programmai interneta mājas lapā www.radilatvija.lv.   

 

Atgādinām, ka piektdien, 2016. gada 10. jūnijā, noritēs Funkcionālā dizaina diena Cēsīs, aicinot piedalīties ikvienu interesentu apgūt dizaina domāšanas metodes un izmantot iespēju izstrādāt funkcionālu produktu dizaina darbnīcā, kā arī piedalīties lekcijās par dizaina nozīmi produkta izveides procesā, tehnoloģiju attīstību un ideju cikliem. Vairāk: www.radilatvija.lv/lv/notikumi-riga/pec/63. Programma: http://ej.uz/radi2016_DizainaDiena (pdf).

 

radi! iniciatori irKultūras ministrija un Britu padomes pārstāvniecība.

 

radi!2016 stratēģiskie partneri: Izglītības un zinātnes ministrija,Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas LV04 „Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana” Divpusējās sadarbības fonds / www.eeagrants.org, domnīca Creative Museum, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Dānijas kultūras institūts, Gētes institūts Latvijā, Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā, Kaņepes kultūras centrs.

 

Informatīvi atbalsta: Draugiem.lv, Radio NABA.

 

Sekojiet līdzi jaunumiem mājas lapā www.radilatvija.lv un sociālajos tīklos: Draugiem.lv, Facebook, Twitter, YouTube, #radilv.

 

Papildu informācija:

Lilita Sparāne, radi!2016 projekta vadītāja, tālr.: 29180042, e-pasts: lilita.sparane@radilatvija.lv

Reinis Druvietis, kultūras biedrība Make Art, publicitāte,tālr.: 29293938, e-pasts: art@makeart.lv

 

Pielikumā

Preses relīze (docx)


25.05. Preses relīze: Konference “Kultūra un mākslas izglītība: Radi sevi skolā!”

PRESES RELĪZE
Interneta medijiem
18.05.2016.


NOTIKS KULTŪRAS UN MĀKSLAS IZGLĪTĪBAI VELTĪTA KONFERENCE “RADI SEVI SKOLĀ”
25. maijā, radošās darbības nedēļas radi!2016 un UNESCO Mākslas izglītības nedēļas ietvaros notiks konference “Kultūras un mākslas izglītība: Radi sevi skolā!”. Konferenci rīko UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru un Latvijas augstskolām. Konference notiks Latvijas Kultūras akadēmijā, tās īpašais viesis – Minhenes Universitātes profesors, UNESCO katedras koordinators Erlangenas–Nirnbergas universitātē un Eiropas Mākslas un kultūras izglītības observatoriju sadarbības tīkla iniciators Ernsts Vāgners.
Konferences “Kultūras un mākslas izglītība: Radi sevi skolā!” mērķis ir rosināt izpratni un interesi par radošo un kultūras industriju radītajām iespējām izglītības attīstībā, iepazīstot jaunākās tendences, labāko ārvalstu pieredzi un izceļot Latvijas sasniegumus. Konferenci atklās kultūras ministre, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas prezidente Dace Melbārde un izglītības un zinātnes ministrs, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas viceprezidents Kārlis Šadurskis. Tajā tiks prezentēta Eiropas Komisijas darba grupas izveidota labās prakses rokasgrāmata par vienu no 8 mūžizglītības kompetencēm „Kultūras izpratne un izpausmes”, kurā kā Eiropas labā prakse ir izcelta arī radošās darbības nedēļa radi!. Konferences dalībnieki tiks ieiepazīstināti ar 2015. gadā izveidoto Eiropas Mākslas un kultūras izglītības observatoriju sadarbības tīklu, kurā Latviju pārstāv Latvijas Kultūras akadēmija, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija un Latvijas Universitāte.
Konferencē augstskolas, kas saistītas ar kultūru, mākslu un izglītību, prezentēs savu pētniecisko pieredzi šajās jomās. Tāpat ar aktualitātēm iepazīstinās Latvijas Nacionālais kultūras centrs un Valsts izglītības satura centrs. Konferences otrajā daļā būs diskusijas vairākās grupās par aktuāliem jautājumiem kultūrizglītībā. Konferences īpašais viesis būs Minhenes profesors Ernsts Vāgners, kurš ir Eiropas Mākslas un
kultūras izglītības observatoriju sadarbības tīkla iniciators. Šī sadarbības tīkla mērķis ir sekmēt pētniecību kultūras un mākslas izglītībā.
UNESCO Mākslas izglītības nedēļu visā pasaulē atzīmēs no 23. līdz 29. maijam, un tās laikā tiek izcela mākslas izglītības nozīmība cilvēka dzīvē kopumā, it īpaši mācīšanās un radošās darbības procesā. Mākslas izglītības nedēļā UNESCO aicina dalībvalstu valdības, valsts un nevalstiskās institūcijas un indivīdus apzināties, ka māksla un kultūra ir ceļš uz pilsonisko sabiedrību, saliedētību un mieru.
Radošās darbības nedēļa radi!2016 notiek jau sesto gadu un piedāvā plašu programmu visā Latvijā, aicinot īstenot jaunrades idejas sadarbībā ar radošajām industrijām, būt atvērtiem un gudri strādāt partnerībās, tālredzīgi veidojot labāku dzīvi sev un līdzcilvēkiem. Plašāk par to www.radilatvija.lv
Konferenci rīko UNESCO LNK sadarbībā ar LNKC, LKA, JVLMA un LU. Konferenci atbalsta Valsts izglītības satura centrs un Britu padome Latvijā.
Vieta: Latvijas Kultūras akadēmija, Ludzas iela, 24, Rīga. Laiks: plkst. 10.00-16.30.
Par konferenci: http://www.lka.edu.lv/lv/aktuali/pasakumi/konference-kulturas-un-makslas-izglitiba-radi-sevi/

Informāciju sagatavoja:
Agnese Treimane, Latvijas Kultūras akadēmija
agnese.treimane@lka.edu.lv

 

Preses relīze (PDF)


12.05. Press release: May – the month of culmination of the Creativity Week radi!2016 events

May – the month of culmination of the Creativity Week radi!2016 events

 

Press release,

12 May 2016

 

For the sixth year Creativity Week radi!2016 offers an extensive programme in Riga and regions, encouraging the implementation of innovative ideas in collaboration with creative industries, being open and intelligently working in partnerships, creating a better life for yourself and your fellow men in the long run.

 

This year the main events will happen in May, but extensive satellite programme will also take place before and after the radi! culmination programme. They consist of discussions, knowledge transfer seminars, workshops, think tanks, examples of interdisciplinary cooperation and other types of collaborative thinking, working and creating. More: www.radilatvija.lv.

 

Celebrating the opening of the Creativity Week radi!2016, the Minister of Culture Dace Melbārde stressed that radi! initiatives played a significant role in community building, through the development of creative industries and by providing opportunities for people to meet, in order to create together new and innovative values: “over the past six years radi! evolved as a social movement, providing substantial methods that help spur change. For instance, concepts such as creative partnerships, interdisciplinarity, design thinking or creative management are no longer foreign words. In 2016 I would propose to place the emphasis on the growth of museums in Latvia. Museums have turned into co-working spaces and serve as an important resource for the development of creative industries.”

 

radi!2016 is a social movement that provides an opportunity to join entrepreneurial event makers, that seek work in different partnerships in order to develop new and innovative ideas that will benefit the community. Submitting your radi!2016 event to the calendar is possible throughout the year. In 2016 radi! continues to also focus on the possibility of using design thinking as an effective instrument.

 

In April 2016, the radi! initiators invited Latvian people to describe what our life in Latvia will be like in 10, 50, 100 or 200 years, because today's thoughts, ideas and actions serve as the foundation of the future of Latvia. During the opening event on 12 May scenarios of the development of Latvia were drafted with the help of Latvian residents who participated in radi! event “Design Steps for the Future - Generation of Ideas for the Future”.

 

They mark the steps in our design thinking of the future that follow Dr.art. Aija Freimane’s and Matīss Zvaigzne’s Dizaina pēdas reference book on design, technological innovation, society, sustainability, economics, political events. It urges to consider what are the cause and effect relationships in the future, which are influenced by historical events, issues in society and relevant design solutions.

 

Main radi!2016 events in May

 

Conference Pār-jaunot muzeju / Re-start Museum is one of the radi!2016 central events that will take place on 18 May - International Museum Day. This year radi! places a strong emphasis on modern challenges of the museums, museums as the space for traditions, values, discovery and models of new thinking. What does it mean – to restart a museum? How museum's innovation process is perceived and evaluated from different sides? Focusing on the museum and the creative industry partnerships, the conference will offer a democratic platform for exchange of experience in order to stimulate thinking, which also serves as a restart button. Representatives of Latvian and foreign museums and creative industries will share their experience in methods and challenges of museum innovation. The conference brings together world-class experts such as, for instance, the Estonian Maritime Museum director Urmas Dresen(Estonia), Reykjavik City Museum director Guðbrandur Benediktsson (Iceland), the Liverpool National Museum director David Fleming (United Kingdom) and others.Everyone is invited. Venue: Riga Art Space, Kungu iela 3, Riga. Time: 18 May 2016; beginning at 11:00 AM.

 

Programme: radi2016_conference_restart_museum_programme_eng.pdf

http://ej.uz/RestartMuseum-programma (pdf).

 

On 19 and 20 May, anyone interested is invited to participate in radi! event atRADUms - orienteering - found? ... co-working space! Co-working spaces around the world are an increasingly popular alternative to personal offices or working at home, because they combine the advantages of working in a team, with the flexibility inherent in acting individually. This year in the context of the Creativity Week radi! we want to highlight common places of work and creation that can be found and visited by all those interested at certain times or application conditions according to each specific location. 

Programme: http://ej.uz/radi_atRADUMS_programma (pdf).

 

Visual Understanding Week will take place from 23 to 28 May during UNESCO Arts Education Week. Its aim is to arouse interest in society about the role of visual understanding in lifelong learning. At the same time cultural heritage is a source of inspiration for creating a new legacy, thus promoting tangible and intangible cleansing of Latvian cultural environment. More: www.ppmf.lu.lv/zinas/t/40072.

 

Conference Culture and Art Education: Create Yourself at School! will take place on 25 May during UNESCO Arts Education Week with the aim to raise awareness and interest in opportunities created by the development of education in creative and cultural industries, learning about the latest trends, best foreign experience and highlighting Latvia’s achievements. Cultural awareness and expression handbook by European Commission work group, which mentions Creativity Week radi! in the list of significant events, will be presented during the conference.

Venue: Latvian Academy of Culture, Ludzas iela, 24, Riga. Time: 10:00 - 16:30.

 

On 27 May Creative Europe (Radošā Eiropa) office will conduct seminars on new business models in culture and creative industries. Creative Europeoffice encourages finding out what the new business models are and how their implementation in daily work of the cultural and creative sectors contribute to the ability to successfully work in the context of challenges brought forth by globalization and digitization.Venue: cultural space «3 sisters» Zirgu iela 1, Riga. Time: 10:30 – 15:30. Registration: http://ej.uz/radi2016_biznesskultura.

 

For radi!2016 event programme please refer to the attachment or the website www.radilatvija.lv.

 

Creativity Week radi! is taking place for the sixth year and has evolved as a social movement throughout Latvia. It is initiated by the Ministry of Culture and the British Council representative office in Latvia. The aim of radi! is to promote public awareness and interest in the cultural and creative industries, innovative entrepreneurship, education promoting creativity, design thinking, interdisciplinary partnerships, knowledge-based economy and intelligent management.

 

radi!2016 strategic partners: Ministry of Science and Education, European Economic Area Financial Mechanism programme LV04 “Conservation and Revitalisation of Cultural and Natural Heritage” Bilateral Cooperation Fund / www.eeagrants.org, Latvian National Commission for UNESCO, Creative Museum think tank, Latvian National Museum of Art, Danish Cultural Institute, Goethe Institute Latvia, the Nordic Council of Ministers Office in Latvia, Kaņepes Culture Centre.

 

Media support: radio NABA, Draugiem.lv.  

 

Follow the updates on the website www.radilatvija.lv and social networks: Draugiem.lv, Facebook, Twitter, YouTube, #radilv.

 

Additional information:

Lilita Sparāne, radi!2016 project manager, tel.: 29180042, email: lilita.sparane@radilatvija.lv

Reinis Druvietis, Cultural Society “Make Art”, advertising, tel.: 29293938, email: art@makeart.lv


Konferences Restart Museum ārvalstu ekspertu BIOGRĀFIJAS

Konferencē piedalīsies ne tikai Latvijas, bet arī pasaules līmeņa eksperti:

  • Lielbritānijas muzeju asociācijas prezidents un Liverpūles Nacionālo muzeju direktors Deivids Flemings/David Fleming, Lielbritānija/.
  • Igaunijas jūrniecības muzeja direktors Urmass Dresens /Urmas Dresen, Igaunija/. 
  • Reikjavīkas pilsētas muzeja direktors Gudbrandurs Benediktsons /Guðbrandur Benediktsson, Īslande/
  • Lollandes-Falstes muzeja administrācijas un ēku saglabāšanas direktors Leifs Plits Lauritsens /Leif Plith Lauritsen, Dānija/ Dienvidtrondelaga muzeja pētniecības koordinatore Hanna Mellemsetere /Hanna Mellemsether, Norvēģija/.

 

Ārvalstu ekspertu biogrāfijas, lūdzu, skatiet zemāk vai ŠEIT (docx).   

   

Deivids Flemings/David Fleming/, Lielbritānija - Liverpūles Nacionālā muzeja direktors un Lielbritānijas muzeju asociācijas prezidents. Vadījis un uzraudzījis vairāku nacionālas nozīmes daudzmiljonu muzeja projektu rekonstrukciju un īstenošanu Lielbritānijā, tādu kā Volkera mākslas galerija Līverpūlē, (Walker Art Gallery), Starptautiskā verdzības muzeja projektu (International Slavery Museum) u.c.Kopš Deividsir kļuvis par Liverpūles Nacionālo muzeju direktoru, muzeju auditorija ir palielinājusies četras reizes – no 700 000 līdz vairāk nekā 3,2 miljoniem apmeklētāju gadā. Daudzu publikāciju autors, lasa lekcijas un konsultē muzejus, pašvaldības un valdības vairāk nekā 40 pasaules valstīs. Deivids Flemings uzskata, ka mūsdienās muzejs spēj mainīt dzīvi.

 

Gudbrandurs Benediktsons/Guðbrandur Benediktsson/, Islande - Reikjavīkas pilsētas muzeja (Reykjavik City Museum) direktors, pirms tam – publisko programmu vadītājs. Lasa lekcijas Islandes universitātē Kultūras un komunikācijas maģistra studiju programmā. Strādājis arī kā kurators Reikjavikas Fotogrāfijas muzejā (Reykjavik Museum of Photography), vadījis projektus Gēteborgas pilsētas muzejā (Göteborgs Stadsmuseum) un Islandes Nacionālajā muzejā (The National Museum of Iceland.)

 

Urmass Dresens/Urmas Dresen/, Igaunija - Igaunijas jūrniecības muzeja (Estonian Maritim Museum) direktors, diplomēts vēsturnieks. Visu mūžu veltījis jūrniecības pētniecībai. Kļūstot par muzeja direktoru 2012. gadā, viņa mērķis bija radīt ko atšķirīgu, modernāku. Jūrniecības muzeja komplekss ar vēsturiskās Hidroplānu angāra rekonstrukciju (Seaplane Harbour) joprojām ieņem pirmo vietu, vērtējot muzeju apmeklētāju skaitu Igaunijā. 2013.gadā muzeja Hidroplānu angāra rekonstruētā ēka saņēma prestižo Europa Nostra galveno balvu un 2014. Gadā - Eiropas muzeju balvas (European Museum Award) īpašo atzinību. Igaunijas lielākais dienas laikraksts Postimees 2012. gadā piešķīris Urmasam Dresenam Gada cilvēka titulu.

 

Laifs Lauritsens/Leif Plith Lauritsen/, Dānija - Lollandes-Falstes muzeja pētnieks un ēku saglabāšanas nodaļas vadītājs, vairāku arheoloģijai un muzeju tematikai veltītu publikāciju autors un līdzautors, Dānijas piļu asociācijas valdes loceklis. Savulaik bijis atbildīgs par Viduslaiku centra Dānijas pilsētā Nykøbing Falster  rekonstrukcijas projektu.

 

Hanna Mellemsetere /Hanna Mellemsether/, Norvēģija - vēstures zinātņu doktore, šobrīd strādā kā pētniecības koordinatore  Dienvidtrondelaga muzejā (Museums of South Trøndelag, MiST), kurā apvienojušies 8 Norvēģijas muzeji. Bijusi Trøndelag Folk Museum vecākā kuratore. Joprojām pasniedz lekcijas muzejpedagoģijā un muzeoloģijā Norvēģijas zinātņu un tehnoloģiju universitātē (Norwegian university of science and technology), kā arī veidojusi jaunu studiju programmu par kolekciju vadību muzejos un arhīvos. Sadarbībā ar Norvēģijas Mākslas padomi (Norwegian Arts Council) strādājusi arī kā lektore un projektu vadītāja tālākizglītības programmu īstenošanā muzeju darbiniekiem. Vairāku publikāciju autore. 

 


16.05. Preses relīze: konference Pārjaunot muzeju / Restart Museum akcentē muzejus radošo industriju kontekstā

Konference Pārjaunot muzeju / Restart Museum

akcentē muzejus radošo industriju kontekstā

 

Informācija plašsaziņas līdzekļiem,

2016. gada 16. maijā

 

Trešdien, 2016. gada 18. maijā, Starptautiskajā muzeju dienā, Rīgas Mākslas telpā notiks viens no centrālajiem Radošās darbības nedēļa radi!2016 notikumiem – konference Pārjaunot muzeju jeb Restart Museum. Šogad radi!2016 īpaši akcentē mūsdienīga muzeja izaicinājumus. Muzejiem attīstoties partnerībās ar citām nozarēm, tie kļūst par demokrātisku koprades telpu, vidi, kas rosina intelektuāli pilnveidoties, un iekļaujas radošo industriju saimē.

 

Muzeji kā sabiedrības atmiņas institūcijas var piedāvāt iespēju radīt mūsdienīgas idejas, produktus un pakalpojumus, gudri izmantojot gadsimtos uzkrāto materiālo un nemateriālo mantojumu. Muzejs kļūst par katalizatoru ideju ģenerēšanai un radošo, kultūras un tūrisma industriju attīstībai. Lai to īstenotu, muzeju tāpat kā citas sarežģītas sistēmas ik pa laikam jārestartē.

 

Pašlaik Latvijā ir veikti un notiek vairāki vērienīgi muzeju rekonstrukcijas un pārjaunošanas projekti. Muzeji tiek modernizēti, tiem pārtopot par laikmetam atbilstošām – aicinošām un pieejamām vietām, kur tikties, mācīties, domāt un radīt – piemēram, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Rīgas Motormuzejs, Rakstniecības un mūzikas muzejs, virkne memoriālo muzeju.

 

Kā tas ir – restartēt muzeju? Kā muzeja jaunradīšanas procesu uztver un vērtē dažādas tajā iesaistītās puses? Fokusējoties uz muzeju un radošo industriju partnerībām, konference piedāvā demokrātisku platformu pieredzes apmaiņai ar mērķi rosināt domāšanu, kas arī ir restarta palaišanas poga. Par muzeju jaunradīšanas veidiem un izaicinājumiem pieredzē dalīsies Latvijas un ārvalstu muzeju un radošo industriju pārstāvji. Konferenci atklās Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde.

 

Konferencē piedalīsies ne tikai Latvijas, bet arī pasaules līmeņa eksperti no Lielbritānijas, Dānijas, Igaunijas, Īslandes un Norvēģijas. Piemēram, Lielbritānijas muzeju asociācijas prezidents un Liverpūles Nacionālo muzeju direktors Deivids Flemings/David Fleming, Lielbritānija/.Viņš ir vadījis un uzraudzījis vairāku nacionālas nozīmes daudzmiljonu projektu īstenošanu Lielbritānijā. Kopš viņš ir kļuvis par Liverpūles Nacionālo muzeju direktoru, muzeju auditorija ir palielinājusies četras reizes – no 700 000 līdz vairāk nekā 3,2 miljoniem apmeklētāju gadā. Ir daudzu publikāciju autors, viņš lasa lekcijas un konsultē muzejus, pašvaldības un valdības vairāk nekā 40 pasaules valstīs. DeividsFlemings uzskata, ka mūsdienās muzejs spēj mainīt dzīvi.

 

Igaunijas jūrniecības muzeja direktors Urmass Dresens /Urmas Dresen, Igaunija/– savulaik vēsturnieks un jūrniecības pētnieks. Kļūstot par muzeja direktoru, viņa mērķis bija radīt to atšķirīgu, netradicionālu. 2012. gadā muzeja teritorijā tika atvērts Hidroplānu angārs (Seaplane Harbour), kas ar savu laikmetīgo ēkas rekonstrukciju un ekspozīciju piesaista plašu auditoriju, nemainīgi saglabājot 1. vietu Igaunijā apmeklētāju skaita ziņā. Par paveiktoDresens saņēmis lielākā dienas laikraksta Postimees titulu Gada cilvēks 2012, savukārt muzejs par angāru rekonstrukciju ieguvis prestižo Europa Nostra 2013 Grand Prix.

 

Konferencē piedalīsies arī Reikjavīkas pilsētas muzeja direktors Gudbrandurs Benediktsons /Guðbrandur Benediktsson, Īslande/, Lollandes-Falstes muzeja administrācijas un ēku saglabāšanas direktors Leifs Plits Lauritsens /Leif Plith Lauritsen, Dānija/, Dienvidtrondelaga muzeja pētniecības koordinatore Hanna Mellemsetere /Hanna Mellemsether, Norvēģija/.

 

Par iespējām veidot publikācijas un intervēt starptautiskos ekspertus lūdzam rakstīt uz e-pastu reinis@makeart.lv vai zvanīt – tel. 29293938. 

 

Aicināti visi interesenti. Vieta: Rīgas mākslas telpa, Kungu iela 3, Rīga. Laiks: 2016. gada 18. maijā, sākums plkst. 11.00. Programma: http://ej.uz/RestartMuseum-programma (pdf). Tiks nodrošināta pasākuma interneta tiešraide Latvijas Sabiedrisko mediju interneta mājas lapā www.lsm.lv.

 

radi!2016 pilno notikumu programmu maijā, lūdzu, skatiet mājas lapā www.radilatvija.lv.

 

Radošās darbības nedēļa radi! notiek jau sesto gadu un ir attīstījusies kā kustība visā Latvijā. Tās iniciatoriir Kultūras ministrija un Britu padomes pārstāvniecība Latvijā. radi! mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni un interesi par kultūras un radošajām industrijām, inovatīvu uzņēmējdarbību, radošumu veicinošu izglītību, dizaina domāšanu, starpdisciplināru partnerību veidošanu, zināšanu ekonomiku un gudru pārvaldību.

 

radi!2016 stratēģiskie partneri: Izglītības un zinātnes ministrija,Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas LV04 „Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana” Divpusējās sadarbības fonds / www.eeagrants.org, domnīca Creative Museum, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Dānijas kultūras institūts, Gētes institūts Latvijā, Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā, Kaņepes kultūras centrs.

 

Partneri: Rīgas mākslas telpa, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība, "Laimas" šokolādes muzejs un Aldaris Alus muzejs.

 

Informatīvi atbalsta: Radio NABA, Draugiem.lv.

 

Sekojiet līdzi jaunumiem mājas lapā www.radilatvija.lv un sociālajos tīklos: Draugiem.lv, Facebook, Twitter, YouTube, #radilv.

 

 

Papildu informācija:

Lilita Sparāne, radi!2016 projekta vadītāja, tālr.: 29180042, e-pasts: lilita.sparane@radilatvija.lv

Reinis Druvietis, kultūras biedrība Make Art, publicitāte,tālr.: 29293938, e-pasts: art@makeart.lv

 

Pielikums:

Preses relīze (dox)

Konferences programma (LV) (pdf)

Konferences programma (ENG) (pdf)

Ārvalstu ekspertu biogrāfijas (docx)

 

 


Preses relīze: Maijs – Radošās darbības nedēļas radi!2016 notikumu kulminācijas mēnesis

Maijs –  Radošās darbības nedēļas radi!2016 notikumu kulminācijas mēnesis

 

Informācija plašsaziņas līdzekļiem,

2016. gada 12. maijā

 

Jau sesto gadu Radošās darbības nedēļa radi!2016 piedāvā plašu programmu Rīgā un reģionos, aicinot īstenot jaunrades idejas sadarbībā ar radošajām industrijām, būt atvērtiem un gudri strādāt partnerībās, tālredzīgi veidojot labāku dzīvi sev un līdzcilvēkiem.

 

Šogad galvenie notikumi risinās maijā, taču plaša satelītprogramma notiek arī pirms un pēc radi! kulminācijas programmas. To veido diskusijas, zināšanu pārneses semināri, darbnīcas, domnīcas, starpdisciplināri sadarbības piemēri un citas kopā-domāšanas, strādāšanas un radīšanas formas. Vairāk: www.radilatvija.lv.

 

Sveicot Radošās darbības nedēļas radi!2016 atklāšanā, kultūras ministre Dace Melbārde uzsvēra radi! iniciatīvas nozīmīgo lomu iekļaujošas kopienas veidošanā, attīstot radošās industrijas un radot iespēju cilvēkiem satikties, lai kopā radītu jaunas un inovatīvas vērtības: “radi! sešu gadu laikā ir attīstījusies kā sociāla kustība, piedāvājot būtiskas metodes, kas palīdz iekustināt pārmaiņas. Piemēram, tādi jēdzieni kā radošās partnerības, starpdisciplinaritāte, dizaina domāšana vai radoša pārvaldība vairs nav svešvārdi. 2016. gadā aicinu vērst uzmanību uz muzeju izaugsmi Latvijā.  Muzeji ir kļuvuši par koprades telpām, kas ir nozīmīgs resurss radošo industriju attīstībā.”

 

radi!2016 ir sociāla kustība, kurā ir iespēja iesaistīties uzņēmīgiem notikumu veidotājiem, kas dažādās partnerībās vēlas attīstīt jaunas un inovatīvas idejas, radot pievienoto vērtību sabiedrībā. Pieteikt savu radi!2016 notikumu kalendāram ir iespējams visa gada garumā. 2016. gadā radi! turpina akcentēt arī dizaina domāšanas kā efektīva instrumenta izmantošanas iespējas.

 

2016. gada aprīlī radi! iniciatori aicināja Latvijas cilvēkus aprakstīt, kāda būs mūsu dzīve Latvijā pēc 10, 50, 100 vai 200 gadiem, jo šodienas domas, idejas un rīcība nosaka Latvijas nākotni. Atklāšanas notikumā 12. maijā kopā ar Latvijas iedzīvotājiem, kas piedalījās radi! notikumā “Dizaina pēdas nākotnē – nākotnes ideju ģenerēšana”, tika izstrādāti Latvijas attīstības scenāriji.

 

Tie iezīmē mūsu dizaina domāšanas pēdas nākotnei kā turpinājumu Dr.art. Aijas Freimanes un Matīsa Zvaigznes izstrādātai dizaina, tehnoloģiju jauninājumu, sabiedrības, ilgtspējas, ekonomikas, politikas notikumu izziņu kartei Dizaina pēdas. Tā rosina apzināties, kādas ir  cēloņu-seku sakarības nākotnē, kuras ietekmē vēsturiskie notikumi, problēmjautājumi sabiedrībā un attiecīgie dizaina risinājumi. 

 

radi!2016 galvenie notikumi maijā

 

Konference Pār-jaunot muzeju / Re-start Museum ir viens no radi!2016 centrālajiem notikumiem, kas norisināsies 18. maijā – Starptautiskajā Muzeju dienā. Šogad radi! īpaši akcentē mūsdienīga muzeja izaicinājumus, muzeju kā tradīciju, vērtību, izziņas un jaunu domāšanas modeļu telpu. Kā tas ir – restartēt muzeju? Kā muzeja jaunradīšanas procesu uztver un vērtē dažādas tajā iesaistītās puses? Fokusējoties uz muzeju un radošo industriju partnerībām, konference piedāvās demokrātisku platformu pieredzes apmaiņai ar mērķi rosināt domāšanu, kas ir arī restarta palaišanas poga. Par muzeju jaunradīšanas veidiem un izaicinājumiem pieredzē dalīsies Latvijas un ārvalstu muzeju un radošo industriju pārstāvji. Konferencē piedalīsies tādi pasaules līmeņa eksperti kā, piemēram, Igaunijas jūrniecības muzeja direktors Urmas Dresen (Igaunija),Reikjavīkas pilsētas muzeja direktors Guðbrandur Benediktsson (Īslande),Liverpūles Nacionālā muzeja direktors David Fleming (Lielbritānija) u. c.Aicināti visi interesenti. Vieta: Rīgas mākslas telpa, Kungu iela 3, Rīga. Laiks: 2016. gada 18. maijā, sākums plkst. 11.00. Programma: http://ej.uz/RestartMuseum-programma (pdf).

 

19. un 20. maijā ikviens interesents ir aicināts piedalīties notikumā radi! atRADUms - orientēšanās – atradi? … koprades telpu! Koprades telpas visā pasaulē ir arvien populārāka alternatīva savam birojam vai darbam mājās, jo tās apvieno sevī priekšrocības, kas ir darbam komandā, ar elastību, kas piemīt, darbojoties individuāli. Šogad Radošās darbības nedēļas radi! ietvaros vēlamies izcelt kopā strādāšanas un radīšanas telpas, kuras apmeklēt un arī izmēģināt aicinām visus interesentus – saskaņā ar katras konkrētas vietas noteiktiem laikiem vai pieteikšanās nosacījumiem. 

Programma: http://ej.uz/radi_atRADUMS_programma (pdf).

 

No 23. līdz 28. maijam notiks Vizuālizpratnes nedēļa UNESCO Mākslas izglītības nedēļas ietvaros.Tās mērķis ir rosināt interesi sabiedrībā par vizuālizpratnes nozīmi mūžizglītībā. Vienlaikus kultūras mantojums ir iedvesmas avots, lai radītu jaunas, paliekošas vērtības, tā veicinot Latvijas kultūrvides – materiālās un nemateriālās – sakopšanu. Vairāk: www.ppmf.lu.lv/zinas/t/40072.

 

UNESCO Mākslas izglītības nedēļas ietvaros 25. maijā notiks konference Kultūra un mākslas izglītība: Radi sevi skolā! ar mērķi rosināt izpratni un interesi par radošo un kultūras industriju radītajām iespējām izglītības attīstībā, iepazīstot jaunākās tendences, labāko ārvalstu pieredzi un  izceļot Latvijas sasniegumus. Konferencē tiks prezentēta Eiropas Komisijas darba grupas izveidota rokasgrāmata Kultūras izpratne un izpausmes, kurā Eiropas nozīmīgo notikumu sarakstā ir iekļauta arī Radošās darbības nedēļa radi!  

Vieta: Latvijas Kultūras akadēmija, Ludzas iela, 24, Rīga. Laiks: plkst. 10.00-16.30.

 

27. maijā Radošās Eiropas birojs piedāvā semināru par jaunajiem biznesa modeļiem kultūrā un radošajās industrijās. Radošās Eiropas birojs aicina uzzināt, kas ir jaunie biznesa modeļi un kā to ieviešana kultūras un radošo sektoru ikdienas darbā veicina spēju kvalitatīvi darboties globalizācijas un digitalizācijas radīto izaicinājumu kontekstā. Vieta: kultūras telpa «3 māsas» Zirgu ielā 1, Rīgā. Laiks: plkst. 10.30-15.30. Reģistrācija: http://ej.uz/radi2016_biznesskultura.

 

radi!2016 notikumu programmu, lūdzu, skatiet pielikumā un mājas lapā www.radilatvija.lv.

 

Radošās darbības nedēļa radi! notiek jau sesto gadu un ir attīstījusies kā sociāla kustība visā Latvijā. Tās iniciatoriir Kultūras ministrija un Britu padomes pārstāvniecība Latvijā. radi! mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni un interesi par kultūras un radošajām industrijām, inovatīvu uzņēmējdarbību, radošumu veicinošu izglītību, dizaina domāšanu, starpdisciplināru partnerību veidošanu, zināšanu ekonomiku un gudru pārvaldību.

 

radi!2016 stratēģiskie partneri: Izglītības un zinātnes ministrija,Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas LV04 „Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana” Divpusējās sadarbības fonds / www.eeagrants.org, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, domnīca Creative Museum, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Dānijas kultūras institūts, Gētes institūts Latvijā, Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā, Kaņepes kultūras centrs.

 

Informatīvi atbalsta: Radio NABA, Draugiem.lv.  

 

Sekojiet līdzi jaunumiem mājas lapā www.radilatvija.lv un sociālajos tīklos: Draugiem.lv, Facebook, Twitter, YouTube, #radilv.

 

Papildu informācija:

Lilita Sparāne, radi!2016 projekta vadītāja, tālr.: 29180042, e-pasts: lilita.sparane@radilatvija.lv

Reinis Druvietis, kultūras biedrība „Make Art”, publicitāte, tālr.: 29293938, e-pasts: art@makeart.lv

 

Pielikumā: 

Preses relīze (docx)

radi!2016 Kalendārs maijā (LV) 

radi!2016 Calendar (ENG) 

 

 

 


09.05.2016. Latvijas Institūts: Ārzemju studenti dalās ar savu pieredzi “Latvijas stāstu darbnīcā”

Informācija medijiem, 

2016. gada 9. maijā

 

Ārzemju studenti dalās ar savu pieredzi “Latvijas stāstu darbnīcā” 

 

Rīga, 2016. gada 9. maijs. – Eiropas dienā, 9. maijā Latvijas Institūtā (LI) uz “Latvijas stāstu darbnīcu” pulcējās Latvijas augstskolās studējošie ārvalstu studenti un praktikanti no Norvēģijas, Francijas, Dienvidkorejas, Turcijas, Kanādas, Indijas, Nigērijas, Turkmenistānas, Krievijas, Slovākijas, Vācijas, Čehijas, Ķīnas. Studenti pārstāvēja Liepājas Universitāti, Banku Augstskolu, Latvijas Universitāti un Kanādas vēstniecību Latvijā. Pasākums noritēja Radošās darbības nedēļas “Radi! 2016” ietvaros. 

 

Darbnīcas ietvaros katram dalībniekam bija iespēja uzstāties ar 3 minūšu stāstu par lietām, kas viņus Latvijā iedvesmojušas. Studenti atzina, ka viņus pārsteigušas tādas lietas, kā Latvijas iedzīvotāju strādīgums, viņu labās angļu valodas prasmes pat senioru vidū, patriotisms un savas zemes mīlestība, Latvijas interneta ātrums un pieejamība, Latvijas izglītības sistēmas kvalitāte un personiskā pieeja, sēņošanas sacensības, tas, ka latvieši ēd visu, kas izaug dārzā, un Latvijas skaistās ziemas un tīrā daba. Students no Norvēģijas uzskata, ka Latvijā preces ir lētākas un internets ātrāks, bet savādāk Latvija no Norvēģijas ne ar ko daudz neatšķiroties. Studenti no Dienvidkorejas izteicās, ka interneta ātrums un kvalitāte Latvijā ir tāda pati kā pie viņiem. 

 

“Latvijas stāstu darbnīca” ir jauna LI komunikācijas programma apmaiņas studentiem, kuri studē Latvijā un Latvijas studentiem, kuri dodas studēt uz ārzemēm. Tās mērķis ir uzrunāt ārvalstu auditorijas par Latvijai svarīgiem jautājumiem, kā arī popularizēt Latvijas starptautisko atpazīstamību, un iespējas apceļot, mācīties, dzīvot, strādāt un investēt Latvijā. 

 

Līdz šim “Latvijas stāstu darbnīcas” jau notikušas Ventspils Augstskolā un Vidzemes Augstskolā, bet tuvākajā laikā plānotas arī Liepājas Universitātē un Latvijas Universitātē. Latvijā studējošajiem ārzemju jauniešiem “Latvijas stāstu darbnīca” tiek pasniegta ar nosaukumu “Stories of Latvia”. 

 

Attēli no Latvijas stāstu darbnīcas: https://flic.kr/s/aHskzWoJtp

 

Mediju kontaktiem: Kaspars Rūklis, LI sabiedrisko attiecību speciālists, tālr.: 67503653, 29405048; e-pasts: Kaspars.Ruklis@li.lv 

LI konti sociālajos tīklos: Facebook: If you like Latvia, Latvia likes you Facebook: Kaut kas mīļš no Latvijas YouTube: LatvianInstitute Twitter: @LatviaInstitute Flickr: LatvijasInstituts 
Storify: LatviaInstitute


09.05.2016. Radošās darbības nedēļas radi!2016 atklāšanā diskutēs par Latvijas nākotni

Radošās darbības nedēļas radi!2016 atklāšanā diskutēs par Latvijas nākotni

 

Informācija plašsaziņas līdzekļiem,

2016. gada 9. maijā

 

Aicinām uz Radošās darbības nedēļas radi!2016 atklāšanas mediju notikumu ceturtdien, 12. maijā, plkst. 14.00, Latvijas Nacionālajā mākslas muzeja konferenču telpā, Krišjāņa Valdemāra ielā 10, Rīgā, ieeja no Esplanādes parka puses.

 

Dalībnieki:

  • Dace Melbārde, kultūras ministre,
  • Evija Papule, Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietniece,
  • Baiba Moļņika, UNESCO Latvijas Nacionālā komisijas ģenerālsekretāra p. i.,
  • Zane Matesoviča, Britu padomes pārstāvniecības Latvijā direktore,
  • Aiva Rozenberga, Latvijas Institūta direktore,
  • Inete Zelča-Sīmansone, domnīcas Radošie muzeji vadītāja,
  • Aija Freimane, izziņu kartes “Dizaina pēdas” autore, Latvijas Mākslas akadēmijas docente,
  • Lilita Sparāne, Radošās darbības nedēļas radi!2016 projekta vadītāja,
  • Latvijas attīstības ideju “Dizaina pēdas nākotnē” ģenerēšanas dalībnieki.

 

Radošās darbības nedēļas radi!2016 mediju notikumā iepazīstināsim ar:

  • radi!2016 idejuundaudzpusīgo pasākumu programmu;
  • Aijas Freimanes un Matīsa Zvaigznes izstrādātā dizaina, tehnoloģiju jauninājumu, sabiedrības, ilgtspējas, ekonomikas, politikas notikumu izziņu karti Dizaina pēdas;
  • “Dizaina pēdas nākotnē – nākotnes ideju ģenerēšana” radītājiem attīstības scenārijiem, ko kopīgā grupu darbā pirms mediju notikuma veidos dalībnieki, kas, iepriekš piesakoties, iesūtījuši Latvijas nākotnes attīstības vīzijas.

 

Radošās darbības nedēļa radi! notiek jau sesto gadu un ir attīstījusies kā sociāla kustība visā Latvijā. Tās iniciatoriir Kultūras ministrija un Britu padomes pārstāvniecība Latvijā. radi! mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni un interesi par kultūras un radošajām industrijām, inovatīvu uzņēmējdarbību, radošumu veicinošu izglītību, dizaina domāšanu, starpdisciplināru partnerību veidošanu, zināšanu ekonomiku un gudru pārvaldību. Šogad galvenie pasākumi notiek maijā, taču plaša satelītprogramma norit arī pirms un pēc radi! kulminācijas programmas Rīgā un reģionos.

 

radi!2016 īpaši akcentē mūsdienīga muzeja izaicinājumus, muzeju kā tradīciju, vērtību, izziņas un jaunu domāšanas modeļu telpu. Viens no radi!2016 centrālajiem notikumiem ir konference Pār-jaunot muzeju / Re-start Museum, kas norisināsies 18. maijā – Starptautiskajā Muzeju dienā.

 

Līdz šim jau noritējuši vairāki radi! satelītpasākumi, turklāt šonedēļ, 9. maijā, notiks Latvijas stāstu darbnīca, kuru organizē Latvijas Institūts, kur Latvijā studējošie ārvalstu studenti praktiskās darbnīcās radīs savus stāstus par Latviju. Savukārt 10. maijā jau trešo gadu norisināsies radošās uzņēmējdarbības pasaules čempionāts Creative Business Cup, kur jaunie uzņēmēji cīnīsies par iespēju pārstāvēt Latviju un turpināt cīņu par titulu “Pasaules labākais uzņēmējs radošajās industrijās 2016” Kopenhāgenā. Vieta: Stokholmas Ekonomikas augstskola Rīgā, Strēlnieku ielā 4a, Rīga. Laiks: plkst. 14.00.

 

Pēc iespējas lūdzam informēt par savu dalību mediju notikumā līdz 11. maijam, rakstot uz e-pastu: reinis@makeart.lv.

 

Uzaicinājums (doxc). 

 

Uz tikšanos!

 

Papildu informācija:

Lilita Sparāne, radi!2016 projekta vadītāja, tālr.: 29180042, e-pasts: lilita.sparane@radilatvija.lv

Reinis Druvietis, kultūras biedrība „Make Art”, publicitāte, tālr.: 29293938, e-pasts: art@makeart.lv

 


Latvijas Institūts Eiropas dienā rīko “Latvijas stāstu darbnīcu” ārzemju studentiem

Rīga, 2016. gada 6. maijs. – Eiropas dienā, 9. maijā Latvijas Institūtā (LI) uz “Latvijas stāstu darbnīcu” pulcēsies dažādās Latvijas augstskolās studējošie ārvalstu studenti. Pasākumā plānots ar jauniešiem pārrunāt Latvijas aktualitātes, kā arī uzklausīt to, kā Latviju redz viņi, un ko par to plāno stāstīt, atgriežoties mājās. Pasākums iekļauts Radošās darbības nedēļas “Radi! 2016” programmā.

“Latvijas stāstu darbnīcā” piedalīties aicināti ārzemju jaunieši, kuri šajā semestrī kādā no apmaiņas programmām studē vai strādā praksi Latvijā. Šāda formāta pasākumus Latvijā dzīvojošajiem apmaiņas studentiem LI plāno rīkot arī turpmāk, jo viņi pēc šeit pavadītā laika bieži kļūst par Latvijas draugiem un atbalstītājiem uz visu mūžu.

Tikšanās laikā LI direktore Aiva Rozenberga iepazīstinās studentus ar tiem vēstījumiem, kurus par Latviju ārvalstu auditorijām vēlas nodot Latvijas Institūts, bet pasākuma otrajā daļā jauniešiem būs iespēja dalīties ar saviem stāstiem par Latviju LI sabiedrisko attiecību speciālista Kaspara Rūkļa vadībā.

“Latvijas stāstu darbnīca” ir jauna LI komunikācijas programma apmaiņas studentiem, kuri studē Latvijā un Latvijas studentiem, kuri dodas studēt uz ārzemēm. Tās mērķis ir uzrunāt ārvalstu auditorijas par Latvijai svarīgiem jautājumiem, kā arī popularizēt Latvijas starptautisko atpazīstamību, un iespējas apceļot, mācīties, dzīvot, strādāt un investēt Latvijā.

Līdz šim “Latvijas stāstu darbnīcas” jau notikušas Ventspils Augstskolā un Vidzemes Augstskolā, bet tuvākajā laikā plānotas arī Liepājas Universitātē un Latvijas Universitātē. Latvijā studējošajiem ārzemju jauniešiem “Latvijas stāstu darbnīca” tiek pasniegta ar nosaukumu “Stories of Latvia”.

Mediju kontaktiem: Kaspars Rūklis, LI sabiedrisko attiecību speciālists, tālr.: 67503653, 29405048; e-pasts: Kaspars.Ruklis@li.lv

LI konti sociālajos tīklos: Facebook: If you like Latvia, Latvia likes you Facebook: Kaut kas mīļš no Latvijas YouTube: LatvianInstitute Twitter: @LatviaInstitute Flickr: LatvijasInstituts
Storify: LatviaInstitute

 

Preses relīze (PDF)


05.04.2016. Iespējams pieteikt dalību Radošās darbības nedēļā “radi!2016”

Informācija plašsaziņas līdzekļiem,

2016. gada 5. aprīlī

 

“Latvija esam mēs paši, un mēs spējam dzīvot gudri, inovatīvi, un skaisti radīt lietas, notikumus, procesus,” ir pārliecināta Radošās darbības nedēļas radi!2016 projekta vadītāja Lilita Sparāne, aicinot ikvienu interesentu, neformālu iedzīvotāju grupu, iestādi, organizāciju vai uzņēmumu pieteikt savu vai partnerībā veidotu notikumu radi!programmai un piedalīties notikumos visā Latvijā.

 

Šogad galvenie pasākumi notiek maijā, taču plaša satelītprogramma iecerēta arī pirms un pēc radi! kulminācijas programmas. To veido diskusijas, zināšanu pārneses semināri, darbnīcas, domnīcas, starpdisciplināri sadarbības piemēri un citas kopā-domāšanas, strādāšanas un radīšanas formas.

   

radi!2016 atklāšanas notikumu kopradīsim 2016. gada 12. maijā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.  

 

Konference Pār-jaunot muzeju / Re-Start Museum ir viens no radi!2016 centrālajiem notikumiem, kas norisināsies 18. maijā – Starptautiskajā Muzeju dienā. Šogad radi! īpaši akcentē mūsdienīga muzeja izaicinājumus, muzeju kā tradīciju, vērtību, izziņas un jaunu domāšanas modeļu telpu. Pašlaik Latvijā notiek vērienīgi muzeju rekonstrukcijas projekti: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Rīgas Motormuzejs, Rakstniecības un mūzikas muzejs, virkne memoriālo muzeju tiek modernizēti, pārtopot par laikmetam atbilstošām – aicinošām un pieejamām vietām, kur tikties, mācīties un gūt iespaidus. Kā tas ir – restartēt muzeju? Kā muzeja jaunradīšanas procesu uztver un vērtē dažādas tajā iesaistītās puses? Fokusējoties uz muzeju un radošo industriju partnerībām, konference piedāvā demokrātisku platformu pieredzes apmaiņai un zināšanu pārnesei ar mērķi rosināt domāšanu, kas ir arī restarta palaišanas poga. Par muzeju jaunradīšanas veidiem un izaicinājumiem pieredzē dalīsies Latvijas un ārvalstu muzeju pārstāvji. Aicināti visi interesenti.

 

Laikā līdz radi!2016 atklāšanai Rīgā un reģionos jau notiek pirmie satelītpasākumi.

 

Vēl šonedēļ, līdz 6. aprīlim, trešdienai, ir iespēja apskatīt unikālu izstādi un piedalīties Arhitektūras un jauno tehnoloģiju nedēļas ARCHI TECH RIGA notikumos. Inovatīvas startapu idejas satiekas ar arhitektiem – virtuālā realitāte, IoT, 3D printēšana un skenēšana un smart data izmantošana būvniecības procesā, tikšanās, sarunas, domapmaiņas, praktiskās apmācības u. c. Vairāk: www.architechriga.com.

 

Piektdien, 8. aprīlī, Cēsīs tiks atklāts Radošo industriju centrs - Koprades māja Skola6, rosinot un veicinot radošo industriju attīstību reģionā. Vairāk par notikumu kalendāru aprīlī: www.facebook.com/skola6cesis.

 

Savukārt līdz aprīļa beigām ir iespēja klātienē apskatīt pasaulē atzinību guvušā zīmola John Neeman Tools darbarīku izstādi Siguldas Pils kompleksa ēkā. Izstādi papildina rotkaļu, tekstila, ādas un tradicionālo Siguldas spieķu darbnīcas, aicinot piedalīties ikvienu interesentu.

 

Jau trešo gadu Jauno uzņēmēju centrs Jobs & Society organizē radošās uzņēmējdarbības pasaules čempionāta Creative Business Cup nacionālo atlasi. Divdesmit jaunie uzņēmēji cīnīsies par iespēju pārstāvēt Latviju un turpināt cīņu par titulu “Pasaules labākais uzņēmējs radošajās industrijās 2016” Kopenhāgenā. Pirmā konkursa atlases kārta un uzņēmēju prezentācijas norisināsies 10. maijā. Ar savu pieredzes stāstu dalīsies un uz jauniem sasniegumiem iedvesmos uzņēmuma Mailigen līdzīpašnieks Jānis Rozenblats. Šonedēļ tiks izsludināta radošo uzņēmumu pieteikšanās dalībai konkursā.

 

Aicinām aktīvos radītājus, vizionārus un idejotājus pievienoties #‎radilv kustībai un pieteikt savu radi!2016 notikumu programmai maijā līdz 25. aprīlim. Papildu informācija un pieteikuma anketa: www.radilatvija.lv.  

 

Radošās darbības nedēļa radi! notiek jau sesto gadu un ir attīstījusies kā sociāla kustība visā Latvijā. Tās iniciatoriir Kultūras ministrija un Britu padomes pārstāvniecība. radi! mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni un interesi par kultūras un radošajām industrijām, inovatīvu uzņēmējdarbību, radošumu veicinošu izglītību, dizaina domāšanu, starpdisciplināru partnerību veidošanu, zināšanu ekonomiku un gudru pārvaldību.

 

Sekojiet līdzi jaunumiem mājas lapā www.radilatvija.lv un sociālajos tīklos: Draugiem.lv, Facebook, Twitter, YouTube, #radilv.

 

Papildu informācija:

 

 

Lilita Sparāne

radi! 2016 projekta vadītāja

Tālr.: 29180042

E-pasts: lilita.sparane@radilatvija.lv

 

Reinis Druvietis

Kultūras biedrība „Make Art”, producents

Tālr.: 29293938

E-pasts: art@makeart.lv