dcsimg

Notikumi


radi!2016 programma maijā (izdrukas materiāls)

Datums: 2016. gada maijs

Laiks: ***

Kur: ***

Dalībnieki: ***

Vairāk informācijas:

Aktuālā radi!2016 maija mēneša programma ir pieejama šeit: http://ej.uz/radi2016_programma.

Sekojiet līdzi jaunumiem. Programma tiek papildināta. 

 

Lai radoši un kustībā,

radi! komanda

Kontaktpersona: Sk. notikumu programmu


“Dirty Deal Teatro” aicina uz izrādēm maijā

Datums: Maijs

Kur: „Dirty Deal Teatro”, Spīķeru kvartāls, Maskavas iela 12, k-2

Dalībnieki: Visi interesenti

Vairāk informācijas:

“Dirty Deal Teatro” maijā piedāvā apmeklēt daudzveidīgu izrāžu klāstu – sākot ar vēsturiskiem stāstiem par Latvijas valsts tapšanas laiku un beidzot ar romantiskām psihodrāmām un sirreālām biogrāfijām.

 5. un 6. maijā skatītājiem tiks piedāvāts pats jaunākais iestudējums “Dirty Deal Teatro” – režisora Dmitrija Petrenko un dramaturga Jāņa Baloža izrāde “Pēdējais pionieris”. Tas ir stāsts par Ņikitu, Saņu un Sašu -  pusaudžiem 80. gadu beigās Rīgā. Viņi ir tie “pēdējie pionieri”, kuriem uzņemšana pionieros desmit gadu vecumā bija tikpat nozīmīgs notikums kā kaklautu sadedzināšana pie skolas pusaudžu gados. Tas ir stāsts par paaudzi, kura savu dzīvi uzsāka reizē ar jaunizveidoto valsti.

12. maijā skatītāji tiek aicināti uz Mārča Lāča romantisko psihodrāmu “Gruzona ehinokaktuss”, kas stāsta par cilvēkiem, kuri ir apmaldījušies un cenšas tikt galā ar rēgiem, kas slēpjas viņu gultas matracī. 15. maijā būs skatāma arī M. Lāča iepriekšējā izrāde “Bārdas”, kuras tekstu veidojis Jānis Joņevs. “Bārdas” ir melnā komēdija par vīriešiem un viņu attiecībām ar varu, tradīcijām un kompleksiem.   

Turpretim 16. maijā tiks izrādīta kāda ļoti sievišķīga izrāde, kuru veidojusi dramaturģe Inga Gaile kopā ar režisori Martu Elīnu Martinsoni – sieviešu tiesību varietē “Trauki”. Liekot lietā humoru, antropoloģijas pētījumus un varietē numurus ar dziesmām un dejām, izrādes radošā komanda pētīs dažādas sieviešu lomas sabiedrībā.

19. maijā būs iespēja bez maksas apmeklēt lugu ideju konkursa “10 minūtes slavas” šīs sezonas 3. kārtu.

23. maijā būs iespēja nokļūt sirreālā pasaulē Andra Kalnozola un M. E. Martinsones izrādē “Benzīnvīrs”. Uz patiesiem notikumiem balstītais iestudējums vēsta par kādu vīrieti, kurš klaiņo pa dažādiem Latvijas benzīntankiem, elpo benzīnu un ļoti daudz smejas.  

Toties 24. un 25. maijā izrāde “Andrievs Niedra” dos iespēju paskatīties uz Latvijas valsts rašanos no cita skatpunkta, centrā liekot Andrievu Niedru un notikumus laika posmā no 1919. līdz 1924. gadam. Izrāde ir režisora un aktiera Kārļa Krūmiņa debija dramaturģijā. Režisors – Valters Sīlis.

Repertuārs pieejamas teātra mājaslapā http://dirtydeal.lv/teatro/programma/

Vairāk informācijas teātra mājaslapā www.dirtydeal.lv/teatro

 Biļetes var iegādāties iepriekšpārdošanā „Biļešu Paradīze” kasēs un internetā http://www.bilesuparadize.lv/events/venue/486

Biļešu cena: 9,00 EUR; skolēniem, studentiem un pensionāriem 5,00 EUR.

 

Teātra atbalstītāji: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Jaunā teātra institūts, „Vivacolor”, A/S „Valmiermuižas alus”, „Otrā elpa”.

 

Kontaktpersona: Teātra “Dirty Deal Teatro” sabiedrisko attiecību vadītāja Ieva Bērziņa, ievab@dirtydealteatro.lv. mob. 28603593


līdz 03.05. Pieteikšanās Creative Business Cup nacionālajai atlasei

Datums: līdz 03.05.2016.

Kur:

Dalībnieki:

Vairāk informācijas:

Kontaktpersona:


04.05. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas atklāšana

Datums: 04.05.2016.

Laiks: 10.00

Kur: Latvijas Nacionālā mākslas muzejs

Dalībnieki: Ikviens interesents!

Vairāk informācijas:

Šajā dienā muzejā būs bezmaksas ieeja un muzejs strādās līdz plkst.18.00, ieeja muzejā līdz plkst.17.30

 

Apmeklētājus sagaidīs jauna pastāvīgā ekspozīcija “Latvijas māksla. 19.–20. gadsimts” (vēsturiskās ēkas 2. un 3. stāvā), kā arī divas jaunas izstādes, veltītas nozīmīgiem Latvijas māksliniekiem: "Miervaldis Polis. Ilūzija kā īstenība" (Lielajā izstāžu zālē jaunajā apakšzemes piebūvē) un "Boriss Bērziņš (1930 - 2002). Sudrabs / zelts" (vēsturiskās ēkas 4.stāva izstāžu zālēs). Apmeklētāju ērtībām tiks piedāvātas mūsdienīgas ekspozīciju un izstāžu interpretācijas un izziņas iespējas, bezvadu interneta pieslēgums, atpūtas zonas pastāvīgajās ekspozīcijās, kafejnīca un suvenīru veikals. Muzejs būs pieejams ģimenēm ar bērnu ratiņiem un apmeklētājiem ratiņkrēslos.

 

Jaunā pastāvīgā ekspozīcija “Latvijas māksla. 19.–20. gadsimts” pirmo reizi aptvers Latvijas mākslas vēstures kopainu divu gadsimtu garumā. Tā būs mūsdienīga un apmeklētājiem draudzīga ekspozīcija, iekārtota pēc hronoloģiski stilistiskā principa. Ekspozīcija veidos stāstījumu par

Latvijas mākslas vēsturi, izceļot nozīmīgākos darbus, skaidrojot to jēgu un māksliniecisko vērtību, kā arī kultūrvēsturisko un sociālo kontekstu. Īpašs jaunums būs ilgāku laiku neeksponēti  mākslas darbi no muzeja kolekcijas, kas radīti laika periodā pēc otrā pasaules kara, kamēr Latvija bija Padomju Savienības sastāvā, līdz 2000.gadam, iekļaujot pirmo desmitgadi pēc neatkarības atgūšanas. Ekspozīcijā centrālā loma būs ierādīta pašiem mākslas darbiem, bet tos ietvers multimediāla infrastruktūra un pastāvīgi pieejama informācija par ekspozīcijā redzamo vairākos izziņas līmeņos, kas paplašinās skatītāja pieredzi, vienlaikus netraucējot novērtēt u

nikālos priekšmetus no muzeja kolekcijas. Jaunajā pastāvīgajā ekspozīcijā būs aptuveni 500 mākslas darbi no muzeja kolekcijas un tā atradīsies muzeja vēsturiskās ēkas 2. un 3. stāvā.

 

Jaunā apakšzemes izstāžu zāle tiks atklāta ar izcila Latvijas laikmetīgās mākslas klasiķa Miervalža Poļa personālizstādi “Ilūzija kā īstenība” (04.05.- 24.07.2016). Izstāde būs pirmā tik plašā, visus autora radošās darbības periodus reprezentējošā darbu skate, liecinot par daudzām nozīmīgām epizodēm Latvijas mākslā pēdējo četrdesmit gadu laikā. Izstādē eksponēti gandrīz 200 mākslas darbi – gleznas, zīmējumi, kolāžas, kā arī plašs dokumentālais materiāls, kas strukturēts vairākās tematiskās sadaļās. Visplašāko izstādes daļu veido Miervalža Poļa gleznotie portreti. Šis žanrs mākslinieku saistījis jau kopš studiju gadiem un pakāpeniski kļuvis par vienīgo viņa glezniecībā. Daudzi no šiem portretiem tiks publiski eksponēti pirmo reizi.

 

Atjaunotajā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā 4. stāva izstāžu zālēs būs skatāma izcilā latviešu mākslinieka Borisa Bērziņa mantojuma kolekcijas darbu izstāde “Sudrabs / zelts”. Boriss Bērziņš (1930–2002) ir viens no redzamākajiem pārstāvjiem Latvijas 20. gadsimta otrās puses kultūrainā. Vienmēr bijis aktīvs un sabiedrisks, atsaucīgs un humora pilns, vērojis dzīvi un mākslu, domājis, vērtējis un gleznojis, visā dzīves garumā mērķtiecīgi risinot sev pašam izvirzītos uzdevumus. Saskaņā ar gleznotāja testamentu Latvijas Nacionālais mākslas muzejs saņēma mantojumā viņa radošo darbu kolekciju. Bagātīgais darbu klāsts sniedz pārliecinošu priekšstatu par meistara ražīgā mūža veikumu, kur spilgti iezīmējas viņa talanta un esības uztveres savdabība.

Muzeja atklāšanas atbalstītāji:

Kontaktpersona:


04.05. Velo orientēšanās spēle "Minies pēc kultūras"

Datums: 04.05.2016.

Laiks: 12.00 - 16.00

Kur: Kaņepes Kultūras centrs

Dalībnieki: Jebkurš interesents

Vairāk informācijas:

“Minies pēc kultūras” ir radoša un aktīva spēle, kuras mērķis ir ne tikai patīkami un aktīvi pavadīt laiku, risinot dažādus atjautības uzdevumus un ar velosipēdu apmeklējot kontrolpunktus, bet arī atklāt, iespējams, jaunas ar kultūru saistītas vietas Rīgā.

Spēlē piedalās līdz 4 cilvēku komandas, un spēle ilgst ne ilgāk kā 4 stundas, kuru laikā komandām ir jāatrisina 20 āķīgi uzdevumi un jāapmeklē 20 kontrolpunkti. Spēles starta un finiša vieta ir “Kaņepes kultūras centrs”, kur komandas saņem spēles komplektu un atgriežas pēc spēles pabeigšanas. 

Kontaktpersona: Anete Jansone, anete@kanepes.lv, mob. 28332731


05.05. Radošā darbnīca "Radoša pieeja gudrā dabas resursu izmantošanā"

Datums: 05.05.2016.

Laiks: 10:10 un 11:50

Kur: Banku augstskola, Kr.Valdemāra iela 161

Dalībnieki: Banku augstskolas studenti un citu augstskolu studenti

Vairāk informācijas:

Radošā darbnīca - darbs grupās, kurās jāizstrādā plāns darbam uz kosmosa kuģa, uz kura cilvēkiem jādzīvo, jo uz Zemes vairs nav iespējama dzīvība. Dalībnieki izstrādā idejas, no kādiem resursiem kuģis dabūs enerģiju, kur ņems pārtiku, ūdeni u.c resursus. Tādā veidā tiek  izprasta ilgtspējīga resursu nepieciešamība. Pēc tam grupas prezentē savus darbus un diskutē.

Aktivitātes ilgums: 1,5-2 stundas.

Pasākumu vadīs profesore Dzintra Atstāja un 4.kursa students Jēkabs Dambergs.

 

Citu augstskolu studenti dalībai var pieteikties, rakstot uz epastu info@ba.lv 

Kontaktpersona: Studiju prorektore Līga Peiseniece, liga.peiseniece@ba.lv, mob. 29121814


06.05. Domnīca “Ideju siltumnīca” / LIEPĀJA

Datums: 06.05.2016.

Laiks: 14.00

Kur: Koncertzāle “Lielais dzintars”

Dalībnieki: Studenti, izglītotāji, pilsētu pētnieki, pilsētu attīstītāji, lēmumu pieņēmēji, nevalstisko organizāciju pārstāvji, viedokļu līderi

Vairāk informācijas:

Domnīcu cikls “Ideju siltumnīca” ir jauna Liepājas pašvaldības iniciatīva, lai veidotu radošu, atvērtu un drosmīgu nākotnes pilsētu. Šajā ideju siltumnīcā Liepājas analīzē palīdzēs sociālantrapologs un pilsētu pētnieks Viesturs Celmiņš, kurš analizēs dažādus pilsētu attīstības izaicinājumus pasaulē, kā arī pievērsīs uzmanību Latvijas pilsētu un Liepājas nākotnes jautājumiem.

Domnīcas idejas, kuru “stādīšanā” piedalās Liepājas iedzīvotāji tiek apkopotas un iesniegtas Liepājas pašvaldībai (attīstības plānotājiem, lēmumu pieņēmējiem un politiķiem) to risināšanai. “Ideju siltumnīcu” cikls turpināsies visu 2016. gadu. Nākamajos gados, iespējams, tas transformēsies jaunā formātā.

Īstenojot pasākumu, tiek veicināta dizaina domāšanas metodes attīstīšana partnerību veidošanā valsts sektorā, sekmējot sadarbību starp politikas veidotājiem, valsts pārvaldes darbiniekiem un iedzīvotājiem efektīvu politikas procesu vadībā un iedzīvotāju vajadzībām draudzīgu lēmumu pieņemšanā.

 

 

Kontaktpersona: Atis Egliņš-Eglītis, eglins.atis@gmail.com, mob. 29343731


06.05. -. 07.05. Latvijas mākslas skolu pedagogu forums „Dizaina mācīšanas iespējas profesionālās ievirzes izglītībā”

Datums: 06.05. - 07.05.2016.

Kur: Jūrmalas Māksla skola, Strēlnieku prospekts 30, Jūrmala

Dalībnieki: Latvijas mākslas skolu pedagogi

Vairāk informācijas:

Katru gadu, noslēdzoties profesionālās ievirzes mākslas skolu audzēkņu Valsts konkursam, kas ir gada lielākais pasākums mākslas skolām, notiek  dažādi pasākumi.

Foruma mērķis – apzināt profesionālās ievirzes mākslas izglītības sistēmas attīstības iespējas un veicināt domu un pieredzes apmaiņu starp visiem kultūrizglītībā iesaistītajiem.

Pasākuma ievaros notiek vairākas izstādes, seminārs un diskusija par iespējām iekļaut dizaina tēmas profesionālās ievirzes izglītībā.

Pasākuma programma (PDF)

Partneri: Jūrmalas Mākslas skola, Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola, Latvijas Mākslas akadēmija, Latvijas Universitātes Pedagoģijas un mākslu fakultāte, Latvijas Ornitologu biedrība u.c.

Kontaktpersona: Ilze Kupča, ilze.kupca@lnkc.gov.lv,


07.05. „M50” pirmās kolekcijas modes skate

Datums: 07.05.2016.

Laiks: 18.30

Kur: Fon Stricka villa, Briāna iela 9

Dalībnieki: Latvijas modes un dizaina cienītāji

Vairāk informācijas:

Tas ir stāsts par to, kā sapņi piepildās, idejas realizējas. Par to, cik nozīmīgi ir domubiedri un mūsu ikdienas vide, Miera ielas mazie uzņēmumi, radošās darbnīcas un cilvēki, kas ir gatavi piedalīties un atbalstīt mūs ar savu kompetenci un iesaistīšanos. Tas ir stāsts par M50, kas ir atradis savu vietu Latvijas modes tirgū, piedāvājot kvalitatīvu un atšķirīgu apģērbu, īpašu uzmanību veltot pašmāju modes zīmoliem.

7. maijā – veikala M50 pirmās kolekcijas modes skate. 

  • Ierašanās: no plkst 18.00
  • Modes skate: plkst 19.00. M50 versiju par ikdienā un svētkos valkājamiem apģērbiem un Latvijas vasaras svinēšanu  tiks rādīta Pētera Ripas veidotā video pavadījumā

Apģērbs ir īstā lieta, kur ļaut izpausties mūsu mākslinieciskajam garam. Veids, kā pastāstīt citiem par mūsu vērtībām – sievišķību, funkcionalitāti un individualitāti. Sapnis izvērtās par strauji augošu un novērtētu modes un dizaina veikalu. Tagad ar prieku var pamanīt Rīgas ielās M50 drānās tērptas sievietes un ar lepnumu atzīmējam, ka  mūsu apģērbu valkā kā sabiedrības modes dāmas, tā hipsterīgi noskaņoti jaunieši, un pat iesīkstējuši stila noliedzēji. Saviem spēkiem apzinot tirgus iespējas un prasības, esam izveidojušas uzticamu jauno modes mākslinieku loku un stabilu M50 ražotu apģērbu klāstu.

 

Šķiet, ka veikals ir maziņš. Veikaliņš. Taču patiesībā tas atklāj stāstu par teju simts zīmoliem no visām trim Baltijas valstīm. Daudzi mākslinieki par savu vienīgo pārstāvniecību ir izvēlējušies tieši M50, tāpēc vērts iegriezties pie mums regulāri, lai nepalaistu garām jaunumus un apģērbus, kas radīti vienā eksemplārā! 

 

Dabīgi materiāli, oriģināls dizains, savpatīgums, komforts, ziemeļnieciska toņu palete, individuāla pieeja, etniski elementi, atvērtība. 

 

Pasākuma formāts: Neformāla modes skate domubiedru lokā

 

Pasākuma preses relīze

 

Partneri: Fobo foto / Taada.Aada tetovējumi / Klubs Piens

Kontaktpersona: Elīna Berklava, mob. 29455013, www.facebook.com/veikalsM50


07.05. Jāņa Straupes personālizstādes "Svārsts, Skrienošais UN Hindenburgs" atklāšana / SIGULDA

Datums: 07.05.2016.

Laiks: 16.00

Kur: Siguldas pils komplekss, Pils iela 16, Sigulda

Dalībnieki: Visi interesenti

Vairāk informācijas:

Izstādē aplūkojamie Jāņa Straupes darbi mērķtiecīgi izraudzīti, lai atspoguļotu autora radošās darbības krāšņo daudzveidību. No vienas puses, tās ir ekskluzīvas unikāla dizaina mēbeles, no otras — kinētiskas mākslas skulptūras, un nereti abas viena no otras nemaz nav nošķiramas, tā pārkāpjot robežu starp tēlotājmākslu un dizainu.

Jānis Straupe ir teicis, ka vislielāko gandarījumu gūst, ar saviem darbiem izaicinot amata brāļus un gravitāciju. Šoreiz arī izstādes apmeklētājs tiek pakļauts provokācijai no jauna izvaicāt un pārvērtēt līdzšinējos priekšstatus par mēbeļu dizainu. Taisna virsma un četras kājas nav obligāts galda priekšnosacījums, bet izliekta sēdvirsma neliedz solam pildīt savu funkciju. Itin kā rotaļājoties, Jānis Straupe dekonstruē ikdienišķu sadzīves priekšmetu formas un izmaina to proporcijas. Tomēr, aplūkojot neparastos darbus, jāpatur prātā, ka aiz ārējā viegluma slēpjas pamatīgs amatnieka darbs un virkne profesionālu izaicinājumu. Vairāk nekā trīsdesmit gadu garumā Jānis Straupe palicis uzticīgs vienam materiālam — kokam, arvien turpinot izzināt tā iespējas un meklējot jaunus ceļus, kā realizēt sākotnēji šķietami utopiskas ieceres.

Viena no tēmām, kas vijas cauri izstādē apskatāmajiem darbiem gan tiešā, gan metaforiskā nozīmē, ir kustība. Tā atspoguļojas gan izstādē apskatāmā galda «Skrienošais», gan kumodes «Sphera» dizainā, gan kinētiskajos koktēlniecības objektos. Tikpat dinamisks ir arī autora domu plūdums, kas vedina nepārtraukti nākt klajā ar jaunām idejām, jo, paša vārdiem, «nedomāt nav iespējams».

Izstādē pirmo reizi plašākai Latvijas publikai ir iespēja klātienē apskatīt arī vienu no Jāņa Straupes pazīstamākajiem darbiem, starptautisku atzinību guvušo skapi «Vabole». Savā būtībā melnalkšņa meistardarbs ir funkcionāla skulptūra, kas atkal un atkal apliecina autora rokrakstam raksturīgo unikālo mākslinieciska redzējuma un tehniskas perfekcijas sintēzi.

Jāņa Straupes darbus iedvesmojusi ne tikai degsme pārvarēt fizikas likumus, bet arī sirreālisma māksla un eksperimentālais kino, tāpēc likumsakarīgi, ka izstādē iekļauts arī koktēlniecības darbs «Hindenburga burkāns», atsauce uz traģiski slaveno dirižabļa katastrofu. Tas ir viens no objektiem, kas tapis kino, mākslas un mūzikas festivālam «RojaL», kur tika eksponēts jūrā pērnā gada vasarā.

Jānis Straupe eksperimentē ar skatītāja vizuālo, telpisko un psiholoģisko uztveri, radot ilūziju te par stabilitāti, te — par tās neesamību, par kustību un sastingumu, par praktiskumu un absolūti neracionālas domas lidojumu. Vienīgi darbu apbrīnojami augstā kvalitāte nav māns, tā ir Jāņa Straupes meistarības un maksimālisma rezultāts.

Izstāde būs atvērta no 8. maija līdz 23. jūnijam.

Izstādes darba laiks:

Pirmdien - slēgts

O.,T.,C.,Pk. plks. 11.00 - 19.00

Sestdien plkst. 11.00 - 18.00

Svētdien plkst. 11.00 - 17.00


Izstādi organizē MAD starptautiskā dizaina vasaras skola sadarbībā ar Siguldas pils kompleksu.

Izstādes dizaina autors — Rihards Funts, RIJADA.

Kontaktpersona: Liene Kuplā, liene.kupla@sigulda.lv


07.05. Radošā darbnīca "Radoša pieeja gudrā dabas resursu izmantošanā"

Datums: 07.05.2016.

Laiks: 12:50

Kur: Banku augstskola, Kr.Valdemāra iela 161

Dalībnieki: Banku augstskolas studenti un citu augstskolu studenti

Vairāk informācijas:

Radošā darbnīca - darbs grupās, kurās jāizstrādā plāns darbam uz kosmosa kuģa, uz kura cilvēkiem jādzīvo, jo uz Zemes vairs nav iespējama dzīvība. Dalībnieki izstrādā idejas, no kādiem resursiem kuģis dabūs enerģiju, kur ņems pārtiku, ūdeni u.c resursus. Tādā veidā tiek  izprasta ilgtspējīga resursu nepieciešamība. Pēc tam grupas prezentē savus darbus un diskutē.

Aktivitātes ilgums: 1,5-2 stundas.

Pasākumu vadīs profesore Dzintra Atstāja un 4.kursa students Jēkabs Dambergs.

 

Citu augstskolu studenti dalībai var pieteikties, rakstot uz epastu info@ba.lv

Kontaktpersona: Studiju prorektore Līga Peiseniece, liga.peiseniece@ba.lv, mob. 29121814


08.05. Laikmetīgās dejas izrāde/izstāde “Dejo dejo dejo”

Datums: 08.05.2016.

Laiks: 19.00 - 21.00

Kur: The Mill Riga, Brīvības iela 33, Rīga

Dalībnieki: Skatītājs, kas interesējas par dažādām jaunām mākslas izpausmēm, laikmetīgo mākslu un deju

Vairāk informācijas:

Laikmetīgās dejas izrāde/izstāde netradicionālā veidā pētīs kustības nozīmi

Starptautiskās Dejas dienas pasākumu programmas ietvaros 24. aprīlī un 8. maijā “Nordic Club House” telpās (Kalēju ielā 3) notiks laikmetīgās dejas izrāde/izstāde “Dejo dejo dejo”.

Izrādes/izstādes centrālā tēma ir kustības nozīme. Kā kustības nozīme mainās, spēlējoties ar niansēm, ar pieskāriena stiprumu, ar soļa ātrumu, ar skatiena tiešumu? Izrādē/izstādē desmit dejotājas meklēs atklātu un patiesu veidu, kā laikmetīgās dejas valodā runāt par skaistumu, kas atrodams gan dusmās, gan skumjās, gan priekā.

“Dejo dejo dejo” ir spēle ar žanru robežām. Gan izrādes/izstādes formāts, gan skaistās “The Mill” biroju telpas, gan dejotājas neprofesionāles piedāvās no ierastā atšķirīgu skatupunktu. Skatītāji aicināti apmeklēt izrādi/izstādi ik pēc 30 minūtēm, plānojot ieeju 19.00, 19.30, 20.00 vai 20.30.

 

Biedrība “Party” ir laikmetīgas dejas mākslinieku apvienības “ĀRĀ” (kuras ietvarā savu patstāvīgo radošo darbu veic Santa Grīnfelde un vēl citi profesionāli horeogrāfi) un laikmetīgas dejas kompānijas “ĀRĀ” juridiskais pārstāvis. Biedrību vada laikmetīgās dejas horeogrāfe Olga Žitluhina, kas ir izveidojusi laikmetīgās dejas horeogrāfijas programmu Latvijas Kultūras akadēmijā, jau 10 gadus ir starptautiskā laikmetīgās dejas festivāla “Laiks dejot” radošā direktore. Dejas kompānijā “ĀRĀ” darbojas 13 horeogrāfi, kuri kopā ikdienas treniņos, nodarbībās un meistarklasēs attīsta savu tehnisko varēšanu un iestudē dejas izrādes. Kompānija dibināta 2015. gada septembrī. Kopš tā laika ik mēnesi piedāvājam skatītājiem laikmetīgās dejas izrādes, strādājam pēc repertuāra teātra principa, lai arī līdzekļi tam visu laiku trūkst. Februārī sadarbībā ar Dirty Deal Teatro iestudējām izstādi “Asorti” (hor. Sandra Lapiņa). Pašlaik kopā ar Ģertrūdes ielas teātri veidojam jaunu izrādi, kuras horeogrāfs būs Branko Potočans no Slovēnijas. Pirmizrāde plānota jūnijā. Aprīlī un maijā vedīsim viesizrādēs uz Rēzekni (“Goru”) un Jelgavu plašu atzinību guvušo O.Žitluhinas laikmetīgās dejas izrādi “ĀRĀ” (apvienības u kompānijas nosaukums radies no izrādes nosaukuma). Tikko bijām viesizrādēs Maķedonijā, kur “Skopje Dance Fest” rādījām izrādi “Poētiskās dejas traģēdija “Viens un divi. Raiņa un Aspazijas vēstules’”.

 

Izrādes/izstādesradošā komanda

Autore: horeogrāfe Santa Grīnfelde.

Līdzautori: horeogrāfs Jānis Putniņš un izpildītājas, radošo meistardarbnīcu “Eju dzīvot deju” otrā cikla dalībnieces Eva Ikstena, Agnese Marcinkeviča, Sanita Sileniece, Inese Lipska, Alija Turlaja, Elīna Umbraško, Aija Pāsa, Kristīne Paula, Nora Suškēviča, Austra Ziļicka

Scenogrāfe: Krista Ose

Tērpu māksliniece: Katrīna Virziņa

Gaismu mākslinieks: Andrejs Krūmiņš

Projektu organizē dejas platforma „Eju dzīvot deju“, horeogrāfe Santa Grīnfelde un laikmetīgās dejas mākslinieku apvienība „Ārā“. Plašāka informācija par projektu pieejama „Eju dzīvot deju“ Facebook profilā ( www.facebook.com/ejudzivotdeju).

Projektu atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, “Nordic Club House”, biedrība “Party”, “DANCE.LV žurnāls”

Laikmetīgās dejas izrādes/izstādes “Dejo dejo dejo” plakāts (PDF)

Preses relīze (PDF)

 

Biļetes var iegādāties pirms izrādes vai iepriekšpārdošanā bilesuparadize.lv.

Cena: 3 Eur, 2 EUR (HA biedriem, studentiem, skoleniem, pensionāriem, invalīdiem).

Kontaktpersona: Baiba Ozoliņa, baiba@aracompany.lv, mob. 29422999


09.05. Latvijas stāstu darbnīca

Datums: 09.05.2016.

Laiks: 14.00-15.30

Kur: Pils iela 21, Rīga, Latvijas Institūts

Dalībnieki: Latvijā studējošie ārvalstu studenti

Vairāk informācijas:

“Latvijas stāstu darbnīcā” pulcēsies dažādās Latvijas augstskolās studējošie ārvalstu studenti. Pasākumā plānots ar jauniešiem pārrunāt Latvijas aktualitātes, kā arī uzklausīt to, kā Latviju redz viņi, un ko par to plāno stāstīt, atgriežoties mājās.

“Latvijas stāstu darbnīcā” piedalīties aicināti ārzemju jaunieši, kuri šajā semestrī kādā no apmaiņas programmām studē vai strādā praksi Latvijā. Šāda formāta pasākumus Latvijā dzīvojošajiem apmaiņas studentiem LI plāno rīkot arī turpmāk, jo viņi pēc šeit pavadītā laika bieži kļūst par Latvijas draugiem un atbalstītājiem uz visu mūžu.

Tikšanās laikā LI direktore Aiva Rozenberga iepazīstinās studentus ar tiem vēstījumiem, kurus par Latviju ārvalstu auditorijām vēlas nodot Latvijas Institūts, bet pasākuma otrajā daļā jauniešiem būs iespēja dalīties ar saviem stāstiem par Latviju LI sabiedrisko attiecību speciālista Kaspara Rūkļa vadībā.

“Latvijas stāstu darbnīca” ir jauna LI komunikācijas programma apmaiņas studentiem, kuri studē Latvijā un Latvijas studentiem, kuri dodas studēt uz ārzemēm. Tās mērķis ir uzrunāt ārvalstu auditorijas par Latvijai svarīgiem jautājumiem, kā arī popularizēt Latvijas starptautisko atpazīstamību, un iespējas apceļot, mācīties, dzīvot, strādāt un investēt Latvijā.

Līdz šim “Latvijas stāstu darbnīcas” jau notikušas Ventspils Augstskolā un Vidzemes Augstskolā, bet tuvākajā laikā plānotas arī Liepājas Universitātē un Latvijas Universitātē. Latvijā studējošajiem ārzemju jauniešiem “Latvijas stāstu darbnīca” tiek pasniegta ar nosaukumu “Stories of Latvia”.

Preses relīze (PDF)

Plakāts angļu valodā (PNG)

Organizētājs: Latvijas Institūts 

Vairāk: www.li.lv 

Kontaktpersona: Kaspars Rūklis, kaspars.ruklis@gmail.com, tel. 67503653


10.05. Creative Business Cup nacionālā atlase

Datums: 10.05.2016.

Laiks: 14.00

Kur: Stokholmas Ekonomikas augstskola Rīgā

Dalībnieki:

Vairāk informācijas:

«Creative Business Cup» ir pasaules čempionāts jauniem radošo industriju uzņēmējiem, kas norisinās ik gadu un pulcē 60 valstu pārstāvjus no visas pasaules. Dalība konkursā sniedz uzņēmējiem iespēju veidot starptautiskus kontaktus, piedalīties semināros un diskusijās, prezentēt savu ideju ārvalstu investoriem un potenciāliem sadarbības partneriem, pilnveidot zināšanas un prasmes par radošo industriju biznesa attīstību, kā arī iegūt vērtīgas balvas. Šī ir lieliska iespēja iepazīstināt pasauli ar savu produktu vai pakalpojumu un atrast investoru savai idejai.

 

Konkursa 20 labākie pretendenti tiks uzaicināti prezentēt savas idejas klātienē 10. maijā, kad tiks izvēlēti 5 labākie, kas iegūs iespēju apmeklēt «Baltic Booster» meistarklasi Tallinā. Savukārt 3 labākie uzņēmumi varēs apmeklēt «Baltic Bootcamp» apmācības Zviedrijā šī gada oktobrī.

 

Kultūras ministrijas uzdevumā «Creative Business Cup» nacionālo atlasi organizē Jauno uzņēmēju centrs. Partneri konkursa organizēšanā ir Dānijas Kultūras institūts, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Mentoru klubs, «Demola Latvia», Latvijas Mākslas akadēmija, Siguldas pašvaldība, kustība «The Red Jackets» un FOLD.

Kontaktpersona: Līva Stūrmane, liva@juc.lv


11.05. Izglītojošo semināru sērija mūzikas menedžeriem „MŪZIKAS INDUSTRIJAS ABC” nodarbība

Datums: 11.05.2016.

Laiks: 14.00 - 17.00

Kur: Kaņepes Kultūras centrs, Skolas iela 15, Rīga

Dalībnieki: Mūzikas menedžeri

Vairāk informācijas:

Semināru „Mūzikas industrijas ABC” izveides  mērķis un uzdevums ir izglītot un apmācīt Latvijas mūzikas menedžerus globālos mūzikas industrijas jautājumos.

Nodarbību Latvijas mūzikas menedžeriem „MŪZIKAS INDUSTRIJAS ABC” -  „ Profesionāla preses relīžu sagatavošana” vadīs Aiga Veckalne – latviešu valodas un lietišķās etiķetes eksperte.                                              

Dalībnieku reģistrācijas maksa vienam semināram -  10 eiro.

Reģistrāciju semināram var veikt līdz 11.05.2016 plkst. 12:00.

Biļetes: http://bit.ly/1Xa8z9F

Facebook pasākums: http://bit.ly/1YayIDz

Latvijas Mūzikas attīstības biedrība/ Latvijas Mūzikas eksports biedriem dalība seminārā bez maksas.

Atbalstītāji: LaIPA un Kultūras ministrija.

Kontaktpersona: Agnese Cimuška, agnese@musiclatvia.lv, mob. +371 26457262


12.05. Informatīvais seminārs par biznesa ideju konkursu “Cēsis Var!”

Datums: 12.05.

Laiks: 15.00

Kur: Skola6, Lielā Skolas iela 6, Cēsis

Dalībnieki: Ikviens interesents

Vairāk informācijas:

Koprades māja Skola6 ir ne tikai darba vieta radošajiem un pašnodarbinātajiem, bet arī veidojas par atbalsta centru uzņēmējdarbības uzsācējiem. Sākot ar maiju Skola6 piedāvās izglītojošus seminārus par finanšu, grāmatvedības jautājumiem, dizaina lomu uzņēmējdarbībā, preču vai pakalpojumu pārdošanu u.c. Tiks organizēti uzņēmēju pieredzes stāstu vakari, kur varēs mācīties viens no otra sasniegumiem un neveiksmēm. Laika posmā, kamēr Cēsīs darbu ir noslēdzis viens biznesa inkubators, bet LIAA nav vēl uzsākusi jauna inkubatora darbību, Skola6 ir vieta, kas sniegs atbalstu, konsultācijas un praktisku palīdzību idejas attīstībai līdz reālam uzņēmumam.

 

Koprades mājai Skola6 sadarbojoties ar Cēsu novada pašvaldību 25.aprīlī ir izsludināts uzņēmējdarbības ideju konkurss Cēsis Var!. Konkursā piedalīties tiek aicināts ikviens, kurš vēlas uzsākt kaut ko savu, ikviens, kurš klusībā sapņo par sava uzņēmuma veidošanu. Konkursā var pieteikt ideju, kuru palīdzēsim attīstīt un izveidot par biznesu. Konkurss noritēs trīs kārtās - I sākotnējā atlase, kur jāiesniedz neliels idejas apraksts. Pēc idejas prezentācijas konkursa žūrijai, labākās tiks virzītas nākamajām kārtām. II un III kārta kārta ir idejas attīstīšana, kuru laikā katram konkursa dalībniekam tiks izstrādāts individuāls darbības plāns, lai ideju izstrādātu detalizētāk, pārbaudītu vai tā tirgū ir vajadzīga un pārvērstu ideju par reālu uzņēmumu. Abās kārtās dalībniekam tiks piesaistīti mentori - biznesa vides pārzinātāji, kas palīdzēs saprast, kas svarīgs un mazāknozīmīgs klientu piesaistē, produkta radīšanā un kā orientēties biezajos likumdošanas džungļos. Pēc III fināla kārtas prezentācijas, žūrija noteiks laureātus un tiks sadalīts balvu fonds 1000,- EUR apmērā. Uzvarētājiem būs iespēja prezentēt savu biznesu ikgadējā Cēsu uzņēmēju forumā.

 

Idejas iesniegšanas termiņš ir 30.maijs, savukārt vairāk par konkursu varēs uzzināt informatīvajā seminārā 12.maijā, kurā par savu pieredzi stāstīs līdzīgu konkursu dalībnieki. No 12.maija līdz 27.maijam būs iespējams pieteikties uz individuālajām konsultācijām par konkursa pieteikuma sagatavošanu.

FB pasākums: https://www.facebook.com/events/1720237571556243/ 

 

Konkursa nolikums pieejams mājas lapā www.cesis.lv sadaļā uzņēmējdarbība vai nosūtot e-pastu uz adresi info@skola6.lv.

Kontaktpersona: dita@skola6.lv


12.05. Radošās darbības nedēļas radi!2016 atklāšanas notikums

Datums: 12.05.2016.

Laiks: 11.00 – 15.00

Kur: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, LNMM, Krišjāņa Valdemāra iela 10a

Dalībnieki: lūgtie viesi, dalībnieki

Vairāk informācijas:

2016. gada 12. maijā, ceturtdien, plkst. 11.00 Latvijas Nacionālais mākslas muzejā notiks Radošās darbības nedēļas radi!2016 atklāšanas notikums.

 

Sekojiet līdzi jaunākajai informācijai.  

Kontaktpersona: Lilita Sparāne, lilita.sparane@radilatvija.lv


13.05. Darba seminārs "Pētniecības partneru ātrais randiņš" starptautiskās zinātniskās konferences “New Challenges of Economic and Business Development-2016: Society, Innovations and Collaborative economy” ietvaros

Datums: 13.05.2016.

Laiks: 16.30 - 17.45

Kur: Latvijas Universitāte, Ekonomikas un vadības fakultāte, Aspazijas bulv. 5, 518. auditorija

Dalībnieki: Visi interesenti

Vairāk informācijas:

Darba seminārā meklēsim starptautiskus sadarbības partnerus pētniecībā. Atsevišķi konferences dalībnieki būs sagatavojuši plakātus ar informāciju par savu pētniecības priekšlikumu – pētījuma mērķi, izmantotajām metodēm, sākotnējiem pētījuma rezultātiem un ko vēlētos sagaidīt no pētniecības partneriem. Sadarbība varētu izpausties kā  šāda paša pētījuma veikšana citās valstīs, lai rezultāti būtu salīdzināmi, dalīšanās pieredzē par līdzīgu pētījumu veikšanu, dažādu jomu speciālistu iesaistīšanās vienotā pētījumā, piedāvājumu izpētīt konkrētu situāciju (case study). Pasākuma dalībnieki no radi! puses varētu piedāvāt plakāta vai īsas mutiskas prezentācijas veidā problēmu, ko varētu izpētīt zinātnieki. Tas varētu raisīt pētniekos idejas jaunām pētījumu tēmām, kas svarīgas sabiedrībai. Pie tam ieinteresēt var gan Latvijas, gan ārvalstu pētniekus. Pasākumu vadīs asociētā profesore Džineta Dimante.

Dalībai var pieteikties, reģistrējoties http://www.evf.lu.lv/registracija-darba-seminariem/  vai rakstot uz e-pastu conference2016@lu.lv.

Darba valoda: angļu.

Pilna konferences programma: http://www.evf.lu.lv/conf2016/

Kontaktpersona: Džineta Dimante, dzineta.dimante@lu.lv, t. 67034758


13.05. Grāmatas “Baltijas jūra – peldošie koki” atvēršana

Datums: 13.05.2016.

Laiks: 19.00

Kur: Mākslas centrs “NOASS”

Dalībnieki: Visi interesenti

Vairāk informācijas:

Peldošajā mākslas centrā “NOASS” norisināsies zviedru mākslinieku grupas “SIMKA” grāmatas “Baltijas jūra – peldošie koki” atvēršana un tikšanās ar māksliniekiem.

 

2014.gada vasarā pie peldošā mākslas centra “NOASS” tika realizēts mākslas projekts „Baltijas jūra – peldošie koki” (“Floating Trunks”), kuru autors bija mākslinieku grupa “SIMKA” (Karin Lind, Simon Häggblom).

 “SIMKA” projekts, kurā tā autori pievērsās Baltijas jūrai un mijiedarbībai starp trim pilsētām – Ūmeo (Zviedrijā), Rīgu un Pori (Somijā), akcentēja, ka upes grīvas kalpo ne vien tirdzniecībai un transportam, bet veicina arī kultūras apmaiņu. Dažādu šķirņu koki (Ūmeo bērzi, Pori egles un Rīgas priedes) tika ievietoti 25 krāsainās bojās, kas peldēja upes grīvās, veidojot peldoša meža iespaidu un kļūstot par vienu no redzamākajiem mākslas objektiem pilsētvidē. Noslēdzot projektu, koki, kam apkārt vēl arvien ir peldriņķi, tika iestādīti AB dambja parkā.

Kontaktpersona: Gita Jankovska, gita@noass.lv


14.05. Dizaina domāšanas praktikums “Dizaina pēdas nākotnei” starptautiskās zinātniskās konferences “New Challenges of Economic and Business Development-2016: Society, Innovations and Collaborative economy” ietvaros

Datums: 14.05.2016.

Laiks: 11.00 - 12.30

Kur: Latvijas Universitāte, Dabaszinātņu Akadēmiskais Centrs, Jelgavas iela 1, 107. auditorija

Dalībnieki: Visi interesenti

Vairāk informācijas:

Dr. art. Aija Freimane, Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas docente vadīs dizaina domāšanas praktikumu “Dizaina pēdas nākotnei”. Notiks arī pētījuma “Dizaina pēdas. Notikumu un dizaina mijiedarbības laika līnijā” prezentācija.

Dizaina domāšanas praktikumā tiks modulēti iespējamie scenāriji iedzīvotāju un valsts ilgtspējīgai labklājībai nākotnē. Ar dizaina pētniecības un dizaina domāšanas metodēm dažādu nozaru pārstāvji kopīgi izstrādās stratēģijas vēlamās nākotnes sasniegšanai.

Dalībai var pieteikties, rakstot uz e-pastu conference2016@lu.lv.

Darba valoda: angļu.

Pilna konferences programma: http://www.evf.lu.lv/conf2016/

Kontaktpersona: Džineta Dimante, dzineta.dimante@lu.lv, t. 67034758


14.05. Mākslas diena “Mamma Māksla” / OGRE

Datums: 14.05.2016.

Kur: Ogre

Dalībnieki: Bērni, jaunieši, vecāki, mākslinieki, amatnieki, uzņēmēji, pilsētas iedzīvotāji un viesi

Vairāk informācijas:

Mākslas diena Ogrē norisinās jau vairākus gadus. Tās formāts ir bijis dažāds: šauri orientēts pasākums - novada mākslinieku izstāde vai plašs masu kultūras pasākums ar daudz iesaistītām pusēm. 2016.gada Mākslas diena Ogres mākslas skolas organizēts kultūras pasākums dažādām paaudzēm-ģimenēm, iesaistot radošās aktivitātēs Ogres izglītības iestādes - pirmskolas, skolas, vidusskolas, Mākslas skolas un Mūzikas skolas, Kultūras centru, sporta centru, tautas teātri un pilsētas iedzīvotājus.

2016.gada tēma par ģimenes mākslu turpinās no 2015.gada mākslas dienas. Galvenie akcenti būs Šūpuļtīklu parks Brīvības ielās skvērā, kurus izgatavos dažādu skolu audzēkņi. Ogres Mākslas skolas izstāžu zālē būs apskatāmi Ogres novada profesionālo mākslinieku darbu izstāde, Kultūras centrā norisināsies tekstilmākslinieka Pētera Sidara personālizstāde.

Pasākumu programma:

  • Bērnu mākslas izstāde;
  • Ogres novada mākslinieku darbu izstāde;
  • Radošās darbnīcas;
  • Mākslas darbu izsole;
  • Amatniecības un radošās industrijas tirgus;
  • Sportiskas mākslas aktivitātes;
  • Ielas muzicēšana;
  • Performances.

Partneri: Ogres Kultūras centrs, Ogres sporta centrs, Ogres Mūzikas skola, Ogres novada dome, Izglītības iestādes, uzņēmēji, amatnieki, mākslinieki

Kontaktpersona: Signe Kraukle, omaksla@ogresnovads.lv, mob. 26594829


15.05. Tirdziņš "Marakeša"

Datums: 15.05.2016.

Laiks: 11.00 - 16.00

Kur: Kaņepes Kultūras centrs

Dalībnieki: Jebkurš interesents

Vairāk informācijas:

Tirgus tracis Kaņepes Kultūras centrā, Skolas ielā 15, ar pašmāju darinājumiem, lauku labumiem, dizaina un vintage pērlēm, radošajām darbnīcām, programmu bērniem, mūziku un Marakešas atmosfēru visas dienas garumā.

Kontaktpersona: Anete Jansone, anete@kanepes.lv, mob. 28332731


15.05. Radošās aktivitātes Skola6 - Ģimenes dienu ietvaros

Datums: 15.05.

Kur: Skola6, Lielā Skolas iela 6, Cēsis

Dalībnieki: Ikviens interesents

Vairāk informācijas:

Koprades māja Skola 6 piedāvās radošas aktivitātes visai ģimenei: būs iespēja iepazīties ar DJ darbu, spert pirmos soļus DJ darbā. To nodrošinās biedrība ArtSound. Darbosies karodziņu darināšanas darbnīca un būs iespēja uzšūt savu svētku karodziņu.

Kontaktpersona: dita@skola6.lv


16.05. Demola Latvia Mid-Pitch sadarbībā ar RaPaPro

Datums: 16.05.2016.

Laiks: 18.00

Kur: Rīgas Tehniskā universitāte, Kaļķu iela 1, 403.telpa

Dalībnieki: Jebkurš interesents

Vairāk informācijas:

Demola Latvia 2016.gada pavasara sezonā pirmo reizi plašākai publikai būs iespēja dzirdēt studentu komandu prezentācijas. Mid-Pitch jeb vidusposma prezentācijas pasākumā varēs iepazīties ar studentu komandu darbu un novērtēt progresu, kas sasniegts pirmajos sezonas mēnešos. Studentu prezentācijas vērtēs pieaicinātie eksperti. Šajā sezonā Demolas komandas strādā ar tādu partneru iesniegtajiem problēmjautājumiem, kā AirBaltic, Mobilly, Valsts kanceleja, Jūrmalas pilsētas dome, Ziemeļu Dimensijas Kultūras partnerība un Telia Latvija.

 

Septiņas studentu komandas prezentēs līdz šim paveikto:

1)Air Baltic – Baltijas/Latvijas reģiona tēla stiprināšana pasaules līmenī, īpaši fokusējoties uz projektiem, kas saistīti ar “eko” un “zaļo” domāšanu.

2)Mobilly – rindu problēmas risināšana un pieraksta sistēmas menedžments.

3)Telia Latvija – mērķtiecīgs un inovatīvs vērtības piedāvājums CLOUDY platformai.

4)Jūrmalas pilsētas dome – efektīvs, vienkāršs un ērts informācijas uzskaites un prezentācijas veids par tūristiem, kas apmeklē Jūrmalu.

5)Ziemeļu Dimensijas Kultūras partnerība – vizuālās identitātes, gudru komunikācijas ideju un informācijas strukturēšanas attīstības koncepts, kas palīdzētu pozicionēt Partnerību jaunā veidolā.

6)Valsts kanceleja – efektīvas un inovatīvas pārmaiņas pašreizējā valsts budžeta izlietojumā.

7)Demola Latvia – spēcīgākas un atpazīstamākas Demola Latvia identitātes un mārketinga rīku izstrāde.

 

Mid-Pitch ietvaros paredzētas arī īpašo viesu – Radošo partnerību programmas “RaPaPro” pārstāvju projektu prezentācijas: Rīgas Doma kora skolas un “Aģentūra Zebra” SIA koprades projekts “Muzikators” (mūzikas izglītība + mūzikas industrija + mūzikas producenti) un Jāņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas, Ieslodzījuma vietu pārvaldes un Iļģuciema cietuma koprades projekts “Māksla pieder tautai” (mākslas izglītība + ieslodzījuma vietu pārvalde + sociālā grupa: sievietes cietumā).

“RaPaPro” ir starpdisciplināra koprades metode, kas tiek pielietota kultūrizglītībā, rādot labu piemēru arī nākotnes uzlabojumiem vispārējās izglītības sektorā.

 

“RaPaPro” mērķis ir motivēt skolēnus un skolotājus iziet ārpus savas komforta zonas – ārpus ierastajiem izglītības programmu rāmjiem – un veidot vēl nebijušas un neizzinātas sadarbības formas ar citām nozarēm vienotu ideju attīstībai radošu partnerību formā.

 

Mēs ticam, ka “RaPaPro” izglīto skolēnu paaudzi, kas nākotnē kļūs par Demolas projektu studentiem un dalībniekiem. Abas šīs platformas veicina gudras jaunās paaudzes izglītošanu – jaunieši, kas prot pielietot dizaina metodes un kopradīt sadarbībā ar dažādu jomu pārstāvjiem. Starpdisciplināru partnerību modelī rodas inovācijas, tiek pilnveidotas sadarbības un empātijas prasmes, uzlabojas spēja radīt gudrus un vajadzīgus risinājumus problēmām un esošo sistēmu uzlabojumiem.

Demola Mid-Pitch sniedz arī lielisku sadraudzības un jaunu kontaktu dibināšanas iespēju, kā arī lielu prieku un pozitīvu attieksmi pret dzīvi!

 

Demola Mid-Pitch tiek organizēts Radošās darbības nedēļas radi!2016 ietvaros.

 

Pasākumu atbalsta Rīgas Tehniskā universitāte.

 

Facebook pasākums: https://www.facebook.com/events/1715275142074815/

 

Partneri: Demola Latvia operators Pulse Hub, Radošo partnerību programma “RaPaPro”, Rīgas Tehniskā universitāte

Kontaktpersona: Demola Latvia vadītāja Lilita Sparāne, lilita.sparane@demola.net


18.05. "Social Entrepreneurship - Business Models and Cooperation" - pieredzes apmaiņas pasākums

Datums: 18.05.2016.

Laiks: 9.30 - 17.30

Kur: Days Hotel Riga, Brīvības iela 199C

Dalībnieki: Visi interesenti

Vairāk informācijas:

18.maijā Rīgā notiks starptautisks pieredzes apmaiņas pasākums "Social Entrepreneurship - Business Models and Cooperation" , kuru organizē Sociālās Inovācijas centrs ar sadarbības partneriem projekta SEBS ietvaros.

Pasākuma galvenās tēmas saistītas ar sociālās uzņēmējdarbībnas biznesa modeļiem un sadarbību ar pašvaldībām.

Ar pasākuma programmu variet iepazīties ŠEIT.

 

Pasākuma dalība bez maksas.
Reģistrācija, aizpildot pieteikuma anketu ŠEIT.

 

Pasākums notiks angļu un latviešu valodās, un tajā piedalīsies eksperti no Somijas, Dānijas, Igaunijas, Polijas un Lietuvas.

Kontaktpersona: Renāte Lukjanska, renate.lukjanska@zinis.lv, mob. +371 28378506


18.05. Konference Pār-jaunot muzeju / RESTART MUSEUM

Datums: 18.05.2016.

Laiks: 11.00 (sekojiet līdzi jaunākajai informācijai)

Kur: Rīgas mākslas telpa, Rīga, Kungu iela 3

Dalībnieki: Visi interesenti

Vairāk informācijas:

Konference Pārjaunot muzeju / Restart Museum ir viens no Radošās darbības nedēļas radi!2016 centrālajiem notikumiem, kas Starptautiskajā muzeju dienā norisināsies Rīgas mākslas telpā. Šogad radi! īpaši akcentē mūsdienīga muzeja izaicinājumus, muzeju kā tradīciju, vērtību, izziņas un jaunu domāšanas modeļu telpu.

Pašlaik Latvijā notiek vairāki vērienīgi muzeju rekonstrukcijas projekti: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Rīgas Motormuzejs, Rakstniecības un mūzikas muzejs, virkne memoriālo muzeju tiek modernizēti, pārtopot par laikmetam atbilstošām – aicinošām un pieejamām vietām, kur tikties, mācīties un gūt iespaidus.

Muzejs kā sabiedrības atmiņas institūcija ne tikai perfekti iederas radošo, kultūras un tūrisma industriju saimē, bet, nenoliedzami, arī papildina to. Muzeji var piedāvāt iespēju radīt jaunus pakalpojumus un preces caur gadsimtos uzkrātā materiālā un nemateriālā mantojuma efektīvu izmantošanu. Ideāli, ja muzejs darbojas kā katalizators radošumam un izaugsmei. Bet lai tā notiktu, muzejus tāpat kā citas sarežģītas sistēmas nepieciešams laiku pa laikam pārjaunot jeb restartēt. 

Kā tas ir – restartēt muzeju? Kā muzeja jaunradīšanas procesu uztver un vērtē dažādas tajā iesaistītās puses? Fokusējoties uz muzeju un radošo industriju partnerībām, konference piedāvā demokrātisku platformu pieredzes apmaiņai ar mērķi rosināt domāšanu, kas arī ir restarta palaišanas poga. Par muzeju jaunradīšanas veidiem un izaicinājumiem pieredzē dalīsies Latvijas un ārvalstu muzeju un radošo industriju pārstāvji.

Deivids Flemings/David Fleming/, Lielbritānija - Liverpūles Nacionālā muzeja direktors un Lielbritānijas muzeju asociācijas prezidents. Vadījis un uzraudzījis vairāku nacionālas nozīmes daudzmiljonu muzeja projektu rekonstrukciju un īstenošanu Lielbritānijā, tādu kā Volkera mākslas galerija Līverpūlē, (Walker Art Gallery), Starptautiskā verdzības muzeja projektu (International Slavery Museum) u.c.Kopš Deividsir kļuvis par Liverpūles Nacionālo muzeju direktoru, muzeju auditorija ir palielinājusies četras reizes – no 700 000 līdz vairāk nekā 3,2 miljoniem apmeklētāju gadā. Daudzu publikāciju autors, lasa lekcijas un konsultē muzejus, pašvaldības un valdības vairāk nekā 40 pasaules valstīs. Deivids Flemings uzskata, ka mūsdienās muzejs spēj mainīt dzīvi.

Gudbrandurs Benediktsons/Guðbrandur Benediktsson/, Islande - Reikjavīkas pilsētas muzeja (Reykjavik City Museum) direktors, pirms tam – publisko programmu vadītājs. Lasa lekcijas Islandes universitātē Kultūras un komunikācijas maģistra studiju programmā. Strādājis arī kā kurators Reikjavikas Fotogrāfijas muzejā (Reykjavik Museum of Photography), vadījis projektus Gēteborgas pilsētas muzejā (Göteborgs Stadsmuseum) un Islandes Nacionālajā muzejā (The National Museum of Iceland.)

Urmass Dresens/Urmas Dresen/, Igaunija - Igaunijas jūrniecības muzeja (Estonian Maritim Museum) direktors, diplomēts vēsturnieks. Visu mūžu veltījis jūrniecības pētniecībai. Kļūstot par muzeja direktoru 2012. gadā, viņa mērķis bija radīt ko atšķirīgu, modernāku. Jūrniecības muzeja komplekss ar vēsturiskās Hidroplānu angāra rekonstrukciju (Seaplane Harbour) joprojām ieņem pirmo vietu, vērtējot muzeju apmeklētāju skaitu Igaunijā. 2013.gadā muzeja Hidroplānu angāra rekonstruētā ēka saņēma prestižo Europa Nostra galveno balvu un 2014. Gadā - Eiropas muzeju balvas (European Museum Award) īpašo atzinību. Igaunijas lielākais dienas laikraksts Postimees 2012. gadā piešķīris Urmasam Dresenam Gada cilvēka titulu.

Laifs Lauritsens/Leif Plith Lauritsen/, Dānija - Lollandes-Falstes muzeja pētnieks un ēku saglabāšanas nodaļas vadītājs, vairāku arheoloģijai un muzeju tematikai veltītu publikāciju autors un līdzautors, Dānijas piļu asociācijas valdes loceklis. Savulaik bijis atbildīgs par Viduslaiku centra Dānijas pilsētā Nykøbing Falster  rekonstrukcijas projektu.

Hanna Mellemsetere /Hanna Mellemsether/, Norvēģija - vēstures zinātņu doktore, šobrīd strādā kā pētniecības koordinatore  Dienvidtrondelaga muzejā (Museums of South Trøndelag, MiST), kurā apvienojušies 8 Norvēģijas muzeji. Bijusi Trøndelag Folk Museum vecākā kuratore. Joprojām pasniedz lekcijas muzejpedagoģijā un muzeoloģijā Norvēģijas zinātņu un tehnoloģiju universitātē (Norwegian university of science and technology), kā arī veidojusi jaunu studiju programmu par kolekciju vadību muzejos un arhīvos. Sadarbībā ar Norvēģijas Mākslas padomi (Norwegian Arts Council) strādājusi arī kā lektore un projektu vadītāja tālākizglītības programmu īstenošanā muzeju darbiniekiem. Vairāku publikāciju autore.

­

Konferences programma (PDF)

Konferences valoda – latviešu un angļu.

Uzmanību! Reģistrācija dalībai KONFERENCE Pār-jaunot muzeju / Restart Museum ir slēgta. Paldies par milzīgo interesi! 

Ar prieku ziņojam, ka tiks nodrošināta pasākuma interneta tiešraide Latvijas Sabiedrisko mediju (LSM) interneta mājas lapā www.lsm.lv.

 

Kontaktpersona: Kultūras ministrijas Radošo industriju nodaļas vecākā referente Gunta Miheloviča, Gunta.Mihelovica@km.gov.lv, (+371) 67330243


19.05. Vitamīni izcilībai

Datums: 19.05.2016.

Laiks: 16.00

Kur: Birojnīca, Berga Bazārs, Dzirnavu iela 84 k-2

Dalībnieki: Visi interesanti

Vairāk informācijas:

radi! mēneša ietvaros aicinām uzņemt vēl pēdējos vitamīnus izcilībai pirms došanās pelnītā atpūtā! Dienas laikā dzirdēsim trīs pieredzes stāstus: "DDB Latvia" stratēģiskais plānotājs Edgars Lapiņš stāstīs par mūsdienu skeptiskajiem patērētājiem un to radītajiem izaicinājumiem. "CUBE" izpilddirektors Renārs Jansons mudinās visus meklēt netradicionālus un jaunus ceļus pie klientiem, savukārt "Smartlynx Airlines" valdes loceklis Jurģis Sedlenieks stāstīs par to kā gūt panākumus vienlaikus paliekot neredzamam kā lūsim. Vakara izskaņā tiks atklāti "Latvijas uzlecošās eksporta zvaigznes - pieredzes un iedvesmas stāsti" par "Rising Stars" titula ieguvējiem, kas ir tapuši sadarbībā ar ALTUM. Kustība "The Red Jackets" meklē un apbalvo Latvijas labākos eksportējošos zīmolus un tādējādi rada stāstu par Latviju.

Piesaki dalību šeit: http://ej.uz/vitamini-marketings

Organizators: The Red Jackets

Plašāk par Kustību šeit: www.theredjackets.lv

Kontaktpersona: Līva Stūrmane, liva@theredjackets.lv, 29265627


19.05. Latvijas Arhitektūras gada balvas pasniegšanas ceremonija

Datums: 19.05.2016.

Laiks: 19.00

Kur: Kinoteātris "Splendid Palace"

Dalībnieki:

Vairāk informācijas:

Latvijas Arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionālais arhitektūras konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību. Tas ir Latvijas arhitektūras gada lielākais notikums, atzīts par valstiski nozīmīgu pasākumu, un pati balva ir augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā. Visi konkursā iesniegtie darbi skatāmi Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā.

Kontaktpersona:


19.05. - 20.05. Ideju testēšana

Datums: 19.05.- 20.05.2016.

Laiks: 12.00 - 14.00

Kur: DarbaVieta, Blaumaņa iela 34-1,4,6, Rīga

Dalībnieki: Visi interesenti

Vairāk informācijas:

radi! nedēļas ietvaros DarbaVietā aicinām tos darītājus un radītājus, kuriem vajadzīgs viedoklis un iedvesma no cita skatu punkta uz savu ideju. ''Ideju Testēšana” notiks 19. un 20. maijā 12:00 un 14:00. Piesaki savu ideju, tēmu un laiku. Tu tiksies ar 5 citiem, dažādu nozaru un profesiju pārstāvjiem, pašnodarbinātajiem un mazajiem uzņēmējiem, DarbaVietas rezidentiem un draugiem, lai neformālā, atvērtā gaisotnē iekustinātu tos posmus, kas iestrēguši, iedvesmotos un paskatītos no malas uz to, kas katram idejas autoram ir visaktuālākais - atsauksmes par pašu ideju, auditorijas definēšana, komunikācijas uzstādījumi, identitātes izveide u.c.. Fokusgrupas dalībnieki būs cilvēki no dažādām nozarēm un interesēm, lai sniegtu pēc iespējas plašāku skatu uz vienu ideju.

Pieteikšanās: http://ej.uz/idejutestesana

Kontaktpersona: Kristīne Zamurajeva, info@darbavieta.rock, mob. 26132623


19.05 - 20.05. radi! atRADUms - orientēšanās – atradi? … koprades telpu!

Datums: 19.05. - 20.05.2016.

Laiks: Skatīt programmu

Kur: Skatīt programmu

Dalībnieki: Visi interesenti

Vairāk informācijas:

Koprades telpas visā pasaulē ir arvien populārāka alternatīva savam birojam vai darbam mājās, jo tās apvieno sevī priekšrocības, kas ir darbam komandā, ar elastību, kas piemīt, darbojoties individuāli. Šogad Radošās darbības nedēļas radi! ietvaros vēlamies izcelt kopā strādāšanas un radīšanas telpas, kuras apmeklēt aicinām visus interesentus 19. un 20.maijā saskaņā ar katras konkrētas vietas noteiktiem laikiem vai pieteikšanās nosacījumiem. Papildus vēlamies atzīmēt arī kafejnīcas, kuras nereti tiek izmantotas kā koprades jeb ērtas darba vietas.

 

KARTE (PDF)

 

Programma (LV), pdf

 

Organizators: Kultūras ministrija un radi! sadarbībā ar koprades telpu saimniekiem. 

 

 

 

Kontaktpersona: Gunta Miheloviča, gunta.mihelovica@km.gov.lv


19.05. Pop-up koprades telpa Rīgas spēkstacijā

Datums: 19.05.2016.

Laiks: 9.00 - 19.00

Kur: Riga Powerhouse, Ganību dambis 30, Rīga

Dalībnieki: Visi interesenti

Vairāk informācijas:

Līdz Rīgas spēkstacijas atklāšanai vēl kāds laiciņš jāpaciešas, bet mēs taču varam izveidot paši savu pop-up koprades (coworking) telpu!
Tāpēc radi!latvija iedvesmoti aicinām 19. maijā Ganību dambī 30 sanākt vienuviet un nomainīt ierasto darba vidi.

DIENAS DAĻA
9:00-10:00 Ierašanās un darba vietu iekārtošana savām vajadzībām. Galdus veidosim paši, krēsli būs.
10:00 - 17:00 Strādājam...

VAKARA DAĻA
17:00-19:00 "Brīvais projektors" PechaKucha formātā. Iespēja ikvienam izteikties par sev un/vai citiem aktuālām tēmām.
19:00 Nosvinam pop-up koprades telpas dienu ar pašu sagādāto limonādi (vai kādu citu dzērienu).

DIENAS DAĻAI vietu skaits ierobežots! Lai pieteiktos, raksti uz uz connect@rigapowerhouse.lv
VAKARA DAĻAI aicināts pievienoties ikviens interesents.

 

Facebook pasākums: https://www.facebook.com/events/440492329408587/

Kontaktpersona: Edgars Ivanovs, edgars@rigapowerhouse.lv


20.05. Darbnīca "Raibu raibi CM"

Datums: 20.05.2016.

Laiks: 12.00 - 17.00

Kur: RISEBA Arhitektūras un mediju centrs H2O 6

Dalībnieki: Bez ierobežojuma

Vairāk informācijas:

Darbnīcas "Raibu raibi CM" laikā ikkatram interesentam, kopā ar audējām no Ludzas, būs iespēja piedalīties mākslas darba radīšanā – vairāku metru garā objekta radīšanā ar stellēm, ieaužot līdzi atnestu, lietotu plastmasas maisiņu vai plastmasas iepakojumu, tādējādi tam dodot otru dzīvi. Katrs dalībnieks, kas sēdīsies pie stellēm, ne tikai apgūs šo senseno amatniecības metodi, bet tiks iemūžināts fotogrāfijā un viņa ieaustais cm – atzīmēts, pievienojot sveicienu Latvijai tās simtgadē.

Vēlāk kopīgi uzaustais mākslas darbs tiks izstādīts publiskai apskatei un pievienoti dokumentētie kadri un novēlējumi.

 

Aicināti visi interesenti!

 

Partneris: biedrība "AKA Latvia"

Kontaktpersona: Sanita Bučiniece, sanita.buciniece@riseba.lv, mob. 25619293


21.05. Darbnīca "Raibu raibi CM"

Datums: 21.05.2016.

Laiks: 12.00 - 16.00

Kur: Arkādijas parks

Dalībnieki: Bez ierobežojumiem

Vairāk informācijas:

Pārdaugavas svētku ietvaros darbnīcas "Raibu raibi CM" laikā ikkatram interesentam, kopā ar audējām no Ludzas, būs iespēja piedalīties mākslas darba radīšanā – vairāku metru garā objekta radīšanā ar stellēm, ieaužot līdzi atnestu, lietotu plastmasas maisiņu vai plastmasas iepakojumu, tādējādi tam dodot otru dzīvi. Katrs dalībnieks, kas sēdīsies pie stellēm, ne tikai apgūs šo senseno amatniecības metodi, bet tiks iemūžināts fotogrāfijā un viņa ieaustais cm – atzīmēts, pievienojot sveicienu Latvijai tās simtgadē.

Vēlāk kopīgi uzaustais mākslas darbs tiks izstādīts publiskai apskatei un pievienoti dokumentētie kadri un novēlējumi.

 

Aicināti visi interesenti!

 

Partneris: biedrība "AKA Latvia"

Kontaktpersona: Sanita Bučiniece, sanita.buciniece@riseba.lv, mob. 25619293


22.05. Meistarklase "Radi savu pasauli pats!"

Datums: 22.05.2016.

Laiks: 11.00 - 13.00

Kur: Cēsis, Raunas iela 7

Dalībnieki: Ģimenes, bērni, pusaudži

Vairāk informācijas:

Mazās Brīnumzemes centrs ir vieta, kur vecāki sastop savus un iepazīst bērnu sapņus, kur radošums tiekas ar augstajām tehnoloģijām, kur zūd robežas starp mācībām un izklaidi, kur ikviens var iemēģināt roku „pasaules radīšanā”.

 

Piedaloties Mazās Brīnumzemes piedzīvojumā katrs dalībnieks gūs neatsveramu koprades pieredzi – katrs no viņiem radīs savu Latviju, bet visi kopā – mūsu Latviju. Daudzveidīgie un atšķirīgie darbi, kas top samērā īsā laikā, intensīvā un neierastā darbnīcas formātā un atspoguļo katra cilvēka daudzveidīgās zināšanas, talantus un pieredzi, kalpo kā mazs atgādinājums tam, ka Latvija top un veidojas katru dienu. Un mēs katrs šajā procesā piedalāmies, neatkarīgi vai par to ikdienā piedomājam vai ne. Un ja mēs visi kopā un katrs radam Latviju, tad arī mēs par to esam atbildīgi.

 

Mazās Brīnumzemes meistarklase sastāvēs no 4 daļām:

  • Pirmā daļa – uzzināsiet vairāk par Cēsīs uzbūvēto maketu un kādēļ dzelzceļa modelismu sauc par modelisma karali. Noskaidrosiet, kādas zināšanas un prasmes nepieciešamas, lai ar šo – daudzveidīgo aizraušanos nodarbotos. Uzzināsiet kā veidota un darbojas aizraujošā mini pasaule mērogā 1:87 un izpētīsiet pasauli no putna lidojuma perspektīvas;
  • Otrā daļa – drošības skolā atkārtosim un nostiprināsim drošības iemaņas uz ceļa, dzelzceļa un mājās. Mazajā pasaulē spēkā ir tādi paši ceļa satiksmes noteikumi kā dzīvē – esiet gatavi sevi pārbaudīt, un palīdzēt Mazās Brīnumzemes iedzīvotājiem pieņemt pareizus lēmumus ārkārtas drošības situācijās;
  • Trešā daļa – izpētīsim, kas mašīnām un vilcieniem vēderā. Kā top mazie, līdz juveliera precizitātei noslīpētie automodeļi, kā tie redz ceļu un kādēļ nebrauc viens otram virsū. Izpētīsim, kādas tehnoloģijas darbina Mazās Brīnumzemes vilcienus, auto un fabrikas, kā tiek sēta zāle, veidoti ceļi un būvētas mājas. Mehatronikas un programmēšanas noslēpumi, kā arī milzīga pacietība un rūpība, kas ieguldīta katra modeļa izveidē aizraus arī tos, kas ar tehniku ir uz Jūs;
  • Ceturtā (pati jautrākā) daļa – paši apgūsiet modeļu būves pamatzināšanas un iemaņas. Katrs apmeklētājs modeļu būves darbnīcā no daudzveidīgiem un dabīgiem taktīlajiem materiāliem izveidos pats savu 3D pasaules gabaliņu ar upi, ezeru, pļavu, ceļu, kokiem, dzelzceļu, mājām, Latvijas karogiem mastā utt. Piedzīvojuma noslēgumā visus pasaules modeļus savienosim kopā vienā lielā pasaules maketā un pa to palaidīsim īstu vilcienu! Dodoties mājup, paša izveidoto pasaules maketa 3D modeli ņemsiet līdzi – savu sapņu, prasmju un zināšanu turpmākai iedvesmai.

Iepriekšēja pieteikšanās obligāta, rakstot uz e-pastu: mazabrinumzeme@gmail.com

Dalības maksa vienai personai ir 7 eiro (bērniem līdz 4 gadu vecumam, pieaugušā pavadībā, ieeja bez maksas).

 

Partneri: Latvijas Dzelzceļš, Latvijas Gāze, CSDD

Kontaktpersona: Kristīna Sprūdža, mazabrinumzeme@gmail.com, mob. 28308377


23.05. - 28.05. Vizuālizpratnes nedēļa

Datums: 23.05. - 28.05.2016.

Kur: Rīgā - Kalpaka bulv.4, Jūrmalas gatve 76; Doma baznīca; Liepāja

Dalībnieki: Izglītības politikas un satura veidotāji, skolotāju izglītotāji, mākslas un kulturolģijas (u.c.) skolotāji, augstskolu studenti, visi interesenti

Vairāk informācijas:

Vizuālizpratnes nedēļas mērķis ir rosināt interesi sabiedrībā par vizuālizpratnes nozīmi visu EP noteikto pamatkompetenču pilnveidē mūžizglītības kontekstā un, iedvesmojoties no kultūras mantojuma, radīt jaunas, paliekošas vērtības, tā veicinot Latvijas kultūrvides (materiālās un nemateriālās) sakopšanu.

 

Vizuālizpratnes nedēļas programma (PDF)

Interesentus, kuri vēlas apmeklēt kādu no Vizuālizpratnes nedēļas pasākumiem, lūdzam reģistrēties šeit

 

Partneri: UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Latvijas Universitātes bibliotēka, Rīgas Doms, Rīgas Doma kora skola, Poligrāfijas uzņēmumu asociācija, Rīgas Kultūru vidusskola.

Kontaktpersona: Austra Avotiņa, austra.avotina@lu.lv, mob. 29105882


24.05. Radošā NEdarbnīca "Praktiskais radošums manas uzņēmējdarbības attīstībai"

Datums: 24.05.2016.

Laiks: 15.00 - 18.00

Kur: Jūrmalas pilsētas muzejs, Tirgoņu iela 29

Dalībnieki: Ikviens Jūrmalas iedzīvotājs

Vairāk informācijas:

Kādas mums – jūrmalniekiem, ir iespējas kļūtnpar uzņēmējiem un attīstīt savu saimniecisko darbību?

Kādas mazbudžeta biznesa idejas sekmīgi attīstījuši iedzīvotāji Latvijas reģionos? Kā savus iekšējos radošos resursus un Rīgas tuvumu varam pārvērst reālos ienākumos?

Ar mērķi iedrošināt Jūrmalas pilsētas iedzīvotājus izvērtēt savas kompetences un praktiski pielietot tās radošas uzņēmējdarbības uzsākšanai, Jūrmalas pilsētas domes Attīstības pārvaldes Stratēģiskās un biznesa plānošanas nodaļa sadarbībā ar biedrību ZINIS rīko Radošo NEdarbnīcu, kuras ietvaros apmeklētāji varēs iepazīties ar spilgtiem piemēriem par Latvijas radošo uzņēmumu panākumiem un, darbojoties komandās, praktiski piedalīties jaunu biznesa ideju izstrādē.

Pasākums ir Attīstības pārvaldes Stratēģiskās un biznesa plānošanas nodaļas iniciatīva, pamatota ar to, ka pilsētas iedzīvotāji, kas, iespējams, vēlētos veidot savu uzņēmumu, nereti strādā Rīgā kā darba ņēmēji un dažkārt nepieciešams tikai neliels impulss, lai rosinātu nopietni izsvērt savas spējas iesaistīties uzņēmējdarbībā, tādējādi dažādojot uzņēmējdarbības vidi Jūrmalas pilsētā.

Piedalīties aicināts ikviens Jūrmalas iedzīvotājs, tai skaitā – jaunieši, seniori, darba meklētāji, ideju autori, jaunie uzņēmēji – ikviens, kas vēlas stiprināt savu konkurētspēju un izmantot XXI gadsimta sniegtās iespējas savas konkurētspējas stiprināšanā – kā darba tirgū, tā arī uzņēmējdarbībā.

Nāc un modini vai stiprini savu radošā uzņēmēja garu – pārliecinies, ka arī TU spēj POZITĪVI pārsteigt ar savām IDEJĀM un KOMPETENCĒM!

Iepriekšēja pieteikšanās (obligāta) līdz 23.maijam, nosūtot e-pastu uz rihards.zarins@jurmala.lv un norādot savu vārdu, uzvārdu, vecumu, nodarbošanos un kontaktinformāciju vai zvanot pa tālr. 29226060.

 

Kontaktpersona: Vita Brakovska, vita.brakovska@zinis.lv


25.05. Konference “Kultūra un mākslas izglītība: Radi sevi skolā!”

Datums: 25.05.2016.

Laiks: 10.00 - 16.30

Kur: Latvijas Kultūras akadēmijas Lielā zāle, Ludzas iela 24

Dalībnieki: Visu līmeņu kultūras un mākslas izglītības eksperti un pedagogi

Vairāk informācijas:

Konferences mērķis ir rosināt izpratni un interesi radošo un kultūras industriju izglītības attīstību un mijiedarbību dažādos izglītības veidos un pakāpēs, iepazīstot labāko ārvalstu pieredzi un jaunākās tendences un izceļot Latvijas sasniegumus. Konferencē pirmo reizi vienkopus tiks parādīti Latvijā esošie pētījumi par kultūrizglītības tēmām un izvirzīti problēmu jautājumi tālākai pētniecībai, kā arī virzieni pētnieku un izglītotāju sadarbībai ar citām Eiropas valstīm.

 

Konferences laikā tiks prezentēta Eiropas Komisijas darba grupas izveidota rokasgrāmata “Kultūras izpratne un izpausmes”, kur atspoguļota Eiropas valstu izpratne par kultūras kompetenci, kā arī Eiropas dokumentos lietotā terminoloģija par šo tēmu. Kā viens no labās prakses piemēriem šajā rokasgrāmatā ir minēta radi! nedēļa Latvijā.

 

UNESCO Mākslas izglītības nedēļa tiek organizēta kopš 2012. gada, un tā noris maija ceturtajā nedēļā: šogad no 23. līdz 29. maijam. Tās uzdevums ir izcelt mākslas izglītības nozīmību cilvēka dzīvē kopumā, it īpaši mācīšanās un radošās darbības procesā. Mākslas izglītības nedēļā UNESCO aicina dalībvalstu valdības, valsts un nevalstiskās institūcijas un indivīdus organizēt aktivitātes un atbalstīt projektus, kas caur mākslas spēku stiprina pilsonisko sabiedrību, saliedētību un veicina mieru. UNESCO redzējums mākslas un kultūras izglītībā ietver divas atsevišķi nedalāmas un vienlaicīgi īstenojamas pieejas: mācīšanās par mākslu un kultūru un mācīšanās caur mākslu un kultūru. Tas nozīmē, ka ikvienam indivīdam ir tiesības piedalīties mākslas un kultūras dzīvē gan kā patērētājam, gan arī kā radītājam, turklāt māksla un kultūra attīsta ne tikai katrā cilvēkā esošo radošo potenciālu, bet sniedz ieguldījumu personības, talantu, prāta un fizisko spēju pilnveidošanā. 2016. gadā UNESCO Mākslas izglītības nedēļas tēma ir “Mākslas izglītība ilgtspējīgai attīstībai”, uzsverot mākslas izglītības un mākslinieku nozīmi cilvēku informēšanā un iesaistīšanā kultūras, ekonomikas, vides un sabiedrības problēmjautājumu risināšanā.

 

Konferencē piedalīsies profesors Ernsts Vāgners – UNESCO Vācijas Nacionālās komisijas Kultūras padomes priekšsēdētājs.

Ernstam Vāgneram ir ievērojama pieredze mākslas un mediju izglītībā. Viņš ir iniciējis un vadījis vairāku nozīmīgu projektu ieviešanu mākslas izglītībā, īstenojot UNESCO vērtību iedzīvināšanu šajā jomā Eiropā. Viņš ir UNESCO observatoriju Europas tīkla idejas autors, un, pateicoties Vāgneram, pirmā observatorija tika atklāta Vācijā, 2015. gada novembrī.

 

Konferences programma (pdf)

 

Darba valoda: latviešu un angļu.

 

Interesentus, kuri vēlas apmeklēt konferenci, lūdzam reģistrēties līdz 13.maijam šeit: http://ej.uz/radi_sevi_skola

Reģistrējoties lūdzam norādīt, vai piedalīsieties diskusijā un kurā no diskusiju grupām.

 

Partneri: UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Izglītības un zinātnes ministrija, Latvijas Kultūras akadēmija, Latvijas Universitāte, J.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Kultūras ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, Valsts izglītības satura centrs u.c.

 

Jautājumu gadījumā rakstīt uz e-pastu: zpc@lka.edu.lv

Preses relīze (PDF)

Latvijā viesojas mākslas izglītības eksperts Ernsts Vāgners (saite uz rakstu)

Kontaktpersona: Jolanta Klišāne, Jolanta.klisane@lnkc.gov.lv, mob. 29220932


27.05. Radošās Eiropas birojs piedāvā: Seminārs par jaunajiem biznesa modeļiem kultūrā un radošajās industrijās

Datums: 27.05.2016.

Laiks: 10.30 - 15.30

Kur: Kultūras telpa "3 MĀSAS", Zirgu iela 1, Rīga

Dalībnieki: Kultūras un radošo nozaru NVO, uzņēmēji, valsts institūcijas, citi interesenti

Vairāk informācijas:

Globalizācijas un digitalizācijas ietekmē būtiski mainās veids, kā kultūras un radošie sektori rada un izplata saturu. Kultūras dinamiskā attīstība rada konkurenci, kurā radošo nozaru pārstāvjiem ir jākoncentrējas uz satura pieejamības kanālu un finanšu avotu dažādošanu, kas ietver starpnozaru zināšanu pārnesi, tostarp biznesa metožu pārņemšanu.

 

Lai informētu kultūras un radošo sektoru pārstāvjus par vienu no Eiropas Savienības programmas „Radošā Eiropa”* prioritātēm - jauniem biznesa modeļiem – Radošās Eiropas birojs aicina apmeklēt semināru un uzzināt, kas ir jaunie biznesa modeļi un kā to ieviešana kultūras un radošo sektoru ikdienas darbā veicina spēju kvalitatīvi darboties globalizācijas un digitalizācijas radīto izaicinājumu kontekstā.

 

Seminārā piedalīsies pieredzējušas uzņēmējdarbības un finanšu jomas ekspertes – Vita Brakovska (biedrība „Zināšanu un inovācijas sabiedrība)” un Linda Beath (Ideal Filmworks Italia). Ar praktiskiem piemēriem dalīsies Kristīne Zamurajeva (kopstrādes telpa DarbaVieta) un Māris Cīrulis (kolektīvā ieguldījumu platforma PROJEKTU BANKA).  

 

Vitas Brakovskas kompetences pamatā ir vairāk kā 15 gadu pieredze NVO sektorā un ikdienas darbā ar jaundibinātiem un attīstībā esošiem radošo industriju uzņēmumiem, kas ļauj padziļināti izvērtēt abu sektoru darbības modeļu spēcīgās puses un sekmēt zināšanu pārnesi. Vitas kompetences atzinīgi novērtējušas tādas organizācijas un uzņēmumi kā Britu padome, Valsts Kanceleja, Nordea (Nordea Biznesa skola), Lattelecom, SEB, žurnāls „Ir”, Jauno uzņēmēju centrs, Sorosa Fonds – Latvija, reģionālie biznesa inkubatori, valsts un privātās augstskolas, pieaugušo izglītības centri u.c. Plašāka informācija pieejama www.zinis.lv un www.brakovska.lv

 

Linda Beath ir Itālijas kompānijas Ideal Filmworks Italia dibinātāja un biznesa un stratēģiskās plānošanas projektu īstenotāja. Paralēli Linda kā finanšu eksperte darbojas starptautiskā organizācijā European Audiovisual Entrepreneurs, kurā konsultē organizācijas par projektu finansēšanas un stratēģiskā biznesa plāna veidošanu mūsdienās, kad ar digitalizācijas straujo attīstīšanos, būtiski mainās arī projektu finansēšanas iespējas. Plašāka informācija pieejama eave.org/network/finance/  

 

* ES programma „Radošā Eiropa” darbojas no 2014. līdz 2020. gadam un tā ir izveidota, lai atbalstītu Eiropas kultūras un radošo nozaru attīstību. Programma ietver apakšprogrammu KULTŪRA, kas atbalsta kultūras sadarbības projektus, kultūras organizāciju tīklu un platformu darbību, kā arī Eiropas daiļliteratūras tulkojumus, kā arī apakšprogrammu MEDIA, kas nodrošina finansējumu kino un audiovizuālajai nozarei.

 

Darba kārtība

10:30 – 11:00 Ierašanās, reģistrācija

11:00 – 11:10 Semināra atklāšana

Zanda Aveniņa un Lelda Ozola, Radošās Eiropas birojs

11:10 – 12:10 Biznesa modeļa jēdziens, darbības pamatprincipi un pielietojuma iespējas kultūras un radošajās industrijās

Vita Brakovska, biedrības ”Zināšanu un inovācijas sabiedrība” (ZINIS) vadītāja

12:10 – 12:30 Kolektīvā ieguldījuma platforma PROJEKTU BANKA

Māris Cīrulis, kolektīvās ieguldījumu platformas PROJEKTU BANKA vadītājs

12:30 – 12:50 Kopstrādes telpa DarbaVieta

Kristīne Zamurajeva, kopstrādes telpas DarbaVieta vadītāja

12:50 – 13:20 Kafijas pauze

13:20 – 15:20 Jaunie biznesa modeļi digitālajā laikmetā (lekcija notiks angļu valodā)

Linda Beath, Ideal Filmworks Italia dibinātāja

15:20 – 15:30 Noslēgums

 

Dalība pasākumā ar iepriekšēju reģistrēšanos (vietu skaits ierobežots): http://goo.gl/forms/fX3tvUlo4L

 

Partneri: Biedrība „Zināšanu un inovācijas sabiedrība”; Ideal Filmworks Italia

Kontaktpersona: Zanda Aveniņa, Zanda.Avenina@km.gov.lv


27.05. Radošā NEdarbnīca "Praktiskais radošums manas uzņēmējdarbības attīstībai"

Datums: 27.05.2016.

Laiks: 18.00 - 21.00

Kur: Kauguru Kultūras nams, Raiņa iela 110

Dalībnieki: Ikviens Jūrmalas iedzīvotājs

Vairāk informācijas:

Kādas mums – jūrmalniekiem, ir iespējas kļūtnpar uzņēmējiem un attīstīt savu saimniecisko darbību?

Kādas mazbudžeta biznesa idejas sekmīgi attīstījuši iedzīvotāji Latvijas reģionos? Kā savus iekšējos radošos resursus un Rīgas tuvumu varam pārvērst reālos ienākumos?

Ar mērķi iedrošināt Jūrmalas pilsētas iedzīvotājus izvērtēt savas kompetences un praktiski pielietot tās radošas uzņēmējdarbības uzsākšanai, Jūrmalas pilsētas domes Attīstības pārvaldes Stratēģiskās un biznesa plānošanas nodaļa sadarbībā ar biedrību ZINIS rīko Radošo NEdarbnīcu, kuras ietvaros apmeklētāji varēs iepazīties ar spilgtiem piemēriem par Latvijas radošo uzņēmumu panākumiem un, darbojoties komandās, praktiski piedalīties jaunu biznesa ideju izstrādē.

Pasākums ir Attīstības pārvaldes Stratēģiskās un biznesa plānošanas nodaļas iniciatīva, pamatota ar to, ka pilsētas iedzīvotāji, kas, iespējams, vēlētos veidot savu uzņēmumu, nereti strādā Rīgā kā darba ņēmēji un dažkārt nepieciešams tikai neliels impulss, lai rosinātu nopietni izsvērt savas spējas iesaistīties uzņēmējdarbībā, tādējādi dažādojot uzņēmējdarbības vidi Jūrmalas pilsētā.

Piedalīties aicināts ikviens Jūrmalas iedzīvotājs, tai skaitā – jaunieši, seniori, darba meklētāji, ideju autori, jaunie uzņēmēji – ikviens, kas vēlas stiprināt savu konkurētspēju un izmantot XXI gadsimta sniegtās iespējas savas konkurētspējas stiprināšanā – kā darba tirgū, tā arī uzņēmējdarbībā.

Nāc un modini vai stiprini savu radošā uzņēmēja garu – pārliecinies, ka arī TU spēj POZITĪVI pārsteigt ar savām IDEJĀM un KOMPETENCĒM!

Iepriekšēja pieteikšanās (obligāta) līdz 23.maijam, nosūtot e-pastu uz rihards.zarins@jurmala.lv un norādot savu vārdu, uzvārdu, vecumu, nodarbošanos un kontaktinformāciju vai zvanot pa tālr. 29226060.

Kontaktpersona: Vita Brakovska, vita.brakovska@zinis.lv


31.05. Policy Area Culture of the EU Strategy for the Baltic Sea Region Seminar within the Creativity week radi! in Latvia

Datums: 31.05.2016.

Laiks: 10.30 - 16.00

Kur: Gētes institūts Torņa iela 1, Rīga

Dalībnieki: Visi interesenti

Vairāk informācijas:

Seminārā būs iespēja iepazīties ar Eiropas Savienības Stratēģijas Baltijas jūras reģionam Kultūras prioritātes vadošajiem (“flagship”) projektiem un uzzināt par iespējām, kā iegūt vadošā projekta statusu, iegūt informāciju par finansējuma piesaistes iespējām kultūras un radošo industriju projektiem. Tāpat būs iespēja uzzināt par Kultūras prioritātes koordinatoru plānotajām aktivitātēm kultūras un radošajiem sektoriem, kā arī satikt koordinatorus klātienē. Pasākuma ietvaros būs iespēja prezentēt savu projekta ideju, iepazīties ar potenciālajiem partneriem un iegūt jaunus kontaktus un sadarbības iespējas.

 

Semināra programma (PDF)

 

Ielūgums uz semināru (PDF)

 

Semināram reģistrēties šeit.

 

Organizē: PA Culture of the EUSBSR sadarbībā ar Gētes institūtu un Kultūras ministriju

Kontaktpersona: aceynowa@mkidn.gov.pl, radi@radilatvija.lv


Skola6 muzikālais aplis - katru ceturtdienu

Datums:

Laiks: 20.00

Kur: Skola6, Lielā Skolas iela 6, Cēsis

Dalībnieki: Ikviens interesents

Vairāk informācijas:

Ceturtdienas muzikālo apli organizē ArtSound biedrība sadarbībā ar Skola6, un tas notiek katru ceturtdienu no plkst. 20:00. Skatāms arī youtube kanāla tiešsaistē.

Ceturtdienas aplis ir platforma jaunajiem (reizēm ne tik jauniem), kur iepazīstināt plašāku auditoriju ar savu daiļradi. Reizēm tā ir pirmā pieredze pavisam jauniem mūziķiem spēlēt lielākai auditorijai.

Kontaktpersona: dita@skola6.lv